De Nederlandse FIFA-competitie – Het E-Divisie seizoen loopt op zijn einde

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
De Nederlandse FIFA-competitie – Het E-Divisie seizoen loopt op zijn einde

Nu de populariteit van e-sports al een paar jaar flink aan het aantrekken is en FIFA 17 door heel veel Nederlanders gespeeld wordt, besloot FOX Sports om een competitie voor de beste Nederlandse FIFA-spelers te organiseren. Op 6 februari begonnen achttien jongens in dienst van een professionele voetbalclub aan het avontuur in de E-Divisie.

We hebben het hier over de E-Divisie, de gameversie van de Eredivisie. Elke Eredivisieclub heeft een e-sporter in dienst genomen die zich met de beste van Nederland kan meten in FIFA 17. Zij stappen in de digitale arena om de trots en eer van hun club ook op het pixelgras te verdedigen. Op 6 februari begon het en met nog één speelronde te gaan, loopt het eerste seizoen op zijn einde, wat ons de gelegenheid geeft om de balans op te maken.

Hoe werkt het?

De wedstrijden worden gespeeld in FIFA 17, waarbij elke e-sporter de beschikking heeft over zijn eigen selectie. Deze worden gemaakt in FIFA Ultimate Team, waarin alle voetbalspelers van over de hele wereld gekocht, verkocht of gewonnen kunnen worden. Op deze manier kan elke e-sporter de selectie naar zijn hand zetten.

De wedstrijden worden afwisselend gespeeld op de Xbox One en PlayStation 4 om spelers die voorheen vooral speelden op één console geen voor- of nadeel te geven. De E-Divisie kent zeventien speelrondes waar de e-sporters elkaar op de online voetbalvelden te lijf zullen gaan. In een speciale FOX Sports-studio is een klein publiek aanwezig om de mannen vooruit te schreeuwen. Het schema is gekopieerd van de Eredivisie: elke wedstrijd van de tweede seizoenshelft wordt nagebootst en door de e-sporters gespeeld.

Om alle fans de E-Divisie te laten volgen, worden alle wedstrijden live op FOX Sports, Twitch en YouTube uitgezonden. Daarnaast kun je de wedstrijden ook nog terugkijken. Op deze manier kun je naast jouw favoriete voetbalploeg ook jouw favoriete e-sporter live om de punten zien strijden. Hoewel de jongens op een bankje met een controller in de hand zitten, is de spanning en hectiek er niet minder om.

De E-Divisie is populair en er is behoorlijk wat aandacht voor de gamecompetitie, met name de belangrijke en ‘grote’ wedstrijden worden massaal bekeken. Zo krijgt elke wedstrijd op YouTube minimaal 10.000 views en ook op FOX Sports zelf en via Twitch vallen de kijkcijfers zeker niet tegen. Het lijkt er daarom zeker op dat er toekomst in de E-Divisie zit en dat er volgend seizoen weer om de titel gestreden zal worden.

De E-Sporters

De Nederlandse FIFA-competitie - Het E-Divisie seizoen loopt op zijn einde

Bovenste rij v.l.n.r.
Dani Hagebeuk (Ajax), Ian Ter Schuur (Go Ahead), Tom Heijnen (Roda JC), Niels Krist (SC Heerenveen), Frank van der Slot (Sparta), Paskie Rokus (Vitesse), Lode de Boo (FC Utrecht), Stefan Vellinga (PEC), Absalom Warkor (FC Groningen), Romal Abdi (PSV)

Onderste rij v.l.n.r.
Jaimy van den Boogaard (FC Twente), Romano Jansen (NEC), Aristote Ndunu (AZ), Quinten van der Most (Feyenoord), Mitchel Denkers (ADO), Bryan Hessing (Heracles), Danny Hazebroek (Excelsior), Daniel Kuipers (Willem ll)

Hoe verliep het seizoen?

Na tien speelrondes leek de winnaar van de E-Divisie al wel zeker. Dani Hagebeuk van Ajax won al zijn tien wedstrijden en stond fier bovenaan met negen punten voorsprong op de nummer twee. Op indrukwekkende wijze zette de Ajacied zijn reeks voort, want hij won tot nu toe al zijn wedstrijden en staat daardoor op de maximale score van 48 punten in het klassement. Met nog één wedstrijd te gaan kan de titel hem niet meer ontlopen, maar dit was al het geval na speelronde 31. De e-sporter van Ajax ontving dan ook de kampioenstrofee drie weken terug. Het verschil met de rest is inmiddels opgelopen tot veertien punten. Dani is vooral een rustige speler met een enorm goed team. Vooral zijn legend Ruud Gullit springt daarbij in het oog. Daarnaast speelt hij gedoseerd aanvallend en is hij moeilijk af te stoppen.

Op de tweede plaats stond met nog één wedstrijd te gaan Quinten van der Most van Feyenoord, maar de nummer drie Bryan Hessing van Heracles had hetzelfde aantal punten en met nog één wedstrijd te gaan zouden deze twee uitmaken wie de nummer twee zou worden. Toeval wilde het dat in de laatste speelronde Feyenoord-Heracles op het programma stond, waardoor de twee het in een rechtstreeks duel tegen elkaar zouden opnemen. In deze wedstrijd won Feyenoord met 2-0 van de directe concurrent, waardoor Quinten van der Most tweede werd in deze E-Divisie. Een knappe prestatie van de Feyenoord e-sporter, want na zes gespeelde wedstrijden stond hij nog rond de tiende plaats.

De Nederlandse FIFA-competitie - Het E-Divisie seizoen loopt op zijn einde

Wat krijgt de beste van de E-Divisie?

Het salaris van de e-sporters ligt vrij uiteen en niet iedereen doet er uitspraken over. De jongens bij de topclubs mogen in ieder geval rekenen op een salarisstrookje iedere maand, terwijl de e-sporter van SC Heerenveen heeft gezegd dat hij dit op vrijwillige basis doet. De prijs voor de landskampioen is een prachtige schaal die lijkt op de echte schaal van de landskampioen van de Eredivisie.

Daarnaast ontvangen de nummer één én twee van de competitie een ticket naar Madrid. Daar spelen op 6 mei de beste FIFA-spelers van Europa tegen elkaar op een heus Europees Kampioenschap: de Regional Final Europe. Op dit EK is geld te verdienen wat kan oplopen tot 100.000 dollar. Daarnaast is er nog een speciale prijs, want acht spelers kunnen zich kwalificeren voor de Ultimate Team Championship Series Live Finals, oftewel het Wereldkampioenschap en hier is nog meer geld te verdienen. Dit toernooi zal plaatsvinden op 29 en 30 mei.

Het is dan ook niet zo gek dat de tweede plaats in de E-Divisie een zwaarbevochten strijd was tussen de e-sporters van Feyenoord en Heracles. We wensen Quinten van der Most en Dani Hagebeuk in ieder geval ontzettend veel succes in Madrid!