De meest belachelijke trophies en achievements

archief
Twan Alofs op 20 januari 2020
De meest belachelijke trophies en achievements

Al sinds het begin van games proberen ontwikkelaars de levensduur van spellen te verlengen. In 2005 kwam Microsoft met een van de meest toegankelijke manieren om dit te doen: het toevoegen van achievements en gamerscore. Sony volgde in 2008 met de trofeeën voor de PlayStation 3. Hoewel dit systeem voor Twan behoorlijk goed werkt, is hij toch van mening dat sommige ontwikkelaars het niet snappen. Hij ging op zoek naar de trofeeën en achievements waarbij het volgens hem mis gaat.

Laat ik vooropstellen dat ik van een uitdaging houd tijdens het gamen. Hoewel ik in verhalende games altijd het verhaal wil blijven volgen en daardoor de moeilijkheidsgraad vaak iets omlaag schroef, wil ik daarnaast ook zoveel mogelijk trofeeën halen. Hiermee kan ik dus wel stellen dat de achievements en trofeeën de levensduur van een game voor mij zeker wel verlengen. Toch zijn er beloningen die je zo in de schoot geworpen worden en daarmee schiet je het doel compleet voorbij als ontwikkelaar. Aan de andere kant zijn er ook ontwikkelaars die het gamers onnodig moeilijk maken. Wanneer je moet grinden voor je trofee is de lol er ook wel snel vanaf. Hieronder staan dan ook vijf achievements die in mijn ogen hun doel volledig voorbij zijn geschoten.

Saw II: Flesh & Blood – Brought to you by, …

De titel van de trofee verraad het wellicht al, maar deze is dus binnen te halen door de credits van de game te bekijken. Ik ben van mening dat je respect moet hebben voor de makers van een toffe game en je de aftiteling van een game zeker moet bekijken na het spelen. Toch is het belachelijk dat je hiervoor een beloning moet krijgen van de ontwikkelaar. Daarnaast hoef je ook niks te doen voor deze trofee. Je hebt zelfs de mogelijkheid om weg te lopen van je televisie wanneer je dat wilt en dit lijkt me niet de bedoeling van de makers. Achja, voor de trophy hunters is hij in ieder geval makkelijk te verdienen.

Saw II: Flesh & Blood 
 Pixel Vault

Eat lead: The Return of Matt Hazard – Take 5

Over makkelijk gesproken; de game Eat Lead weet ook van wanten op dit gebied. Makkelijker dan dit ga je ze in ieder geval niet verdienen. Het enige dat je hoeft te doen, is de game starten en hem dan pauzeren. Wanneer je in het pauzemenu bent, verschijnt de melding dat je de trofee hebt gehaald. Gelukkig voegt het slechts een bronzen trofee of vijf gamerscore toe aan je account, want dit is er eentje waar je niet graag mee loopt te pronken. Overigens kan het simpeler. In The Simpsons Game krijg je er eentje voor het drukken op start. Echter, ik denk dat de ontwikkelaar hier een hak wilde zetten en dit er als grap in heeft gedaan. Vandaar dat Eat Lead de lijst wel heeft gehaald en The Simpsons Game niet.

Alle Telltale Games

Telltale games pronken heel erg met het feit dat de keuze die je als gamer maakt, het verhaal enorm kan beïnvloeden. Dat is natuurlijk een tof gegeven, maar laat dit dan ook terugzien in de trofeeën en achievements. In plaats van een trofee te geven voor een bepaalde afloop van het verhaal, krijg je gewoon een trofee na elk gespeeld hoofdstuk. Doorloop een telltale game en je hebt gegarandeerd een platinum trofee erbij. Waarom zou de game je niet voor elk verschillend einde een trofee geven? Zo wordt de herspeelwaarde wel echt omhoog gegooid. Of zou het einde in elke Telltale game stiekem toch gewoon helemaal vast staan?

Telltale's Game Of Thrones 
 Pixel Vault

Lollipop Chainsaw – I Swear! I Did It By Mistake

De gamesindustrie heeft volgens veel mensen nog steeds last van een mannelijke dominantie. Zo zijn veel karakters mannelijk, worden er veel vrouwonvriendelijke dingen gedaan in games en is de industrie vooral nog een echte mannenwereld. Hoewel veel bedrijven tegenwoordig druk bezig zijn om dit stramien te doorbreken, dacht ontwikkelaar Grasshopper Manufacture daar anders over. In Lollipop Chainsaw krijg je namelijk een achievement wanneer je met de camera onder het rokje van Juliet wilt kijken. Dit draagt natuurlijk niet echt bij aan het minder seksistisch maken van de industrie. De flauwe ondertoon die in de titel van de achievement schuilt, draagt hier ook niet echt aan bij.

Mortal Kombat – My Kung Fu Is Stronger

Tot slot nog een trofee die zo bizar is, omdat je er minimaal 672 uur mee bezig bent om hem te halen. De bedoeling is dat je van elk karakter in de game het level ‘Mastery’ haalt. Om dit niveau te halen, moet je de volgende zaken doen; 2800 keer winnen met je karakter, 2800 fatalities of babalities doen, 4200 x-ray moves, 280.000 liter bloed laten vloeien en minimaal 24 uur met het karakter spelen. Tja en dan heb je pas één karakter gehad. Daarna mag je dit nog 27 keer herhalen om de trofee eindelijk in ontvangst te nemen. Er valt in ieder geval te stellen dat je de levensduur van de game wel maximaal verlengt als je voor deze trofee gaat.

Mortal Kombat 
 Pixel Vault

Natuurlijk zijn er veel meer trofeeën en achievements die te gek voor woorden zijn. Wij zijn uiteraard erg benieuwd welke jullie allemaal zijn tegengekomen! Laat het ons weten in de comments.