De leukste bord- en kaartspellen voor dit najaar

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
De leukste bord- en kaartspellen voor dit najaar

Hoewel een paar weken geleden de zon ons kikkerlandje nog goed verwarmde, is het nu duidelijk dat de herfst daadwerkelijk is aangebroken. Bakken regen vallen elke dag uit de lucht en de dagen beginnen weer grauw en donker te worden. Nu hoeven gamers zich binnen natuurlijk nooit te vervelen, maar misschien heb je af en toe zin in wat anders dan naar een scherm turen. Geen zorgen, wij hebben wel ideeën. In dit artikel nemen we de leukste bordspellen met je door.

Nu kent iedereen wel het standaard potje Monopoly, Ganzenbord of Kolonisten van Catan. Stuk voor stuk leuke spellen, maar niet waar we onze aandacht op richten in dit artikel. De vijf bordspellen die we hieronder noemen, zijn net iets minder bekend en ook ontzettend leuk om te spelen.


Munchkin

Dikke kans dat je wel eens van Munchkin gehoord hebt. Het basisspel kent inmiddels tig uitbreidingen en is razend populair, maar je moet wel goed Engels kunnen want er is geen vertaling. Spelers die de strijd aangaan met Munchkin nemen de rol aan van een fantasieheld die de donkerste krochten van een dungeon gaat bezoeken. Dit om vijanden te verslaan en schatten te veroveren.

Elke beurt mag je de deur voor je neus intrappen. Dit doe je door de bovenste deurkaart om te draaien. Zit er een monster achter? Dan mag je de strijd aangaan. Je hebt kans dat je in het begin veel moet wegrennen, maar tijdens het spelen level je. Mocht je het monster toch verslaan dan krijg je schatten waar je je voordeel mee kunt doen. Je kunt de strijd samen met je medespelers aangaan, maar dan heb je ook kans dat je een mes in je rug krijgt… Het spel kan een tijdje duren, maar is zeer vermakelijk. Het is bij mij thuis een favoriet op feestjes.


Machiavelli – Kaartspel

Machiavelli is inmiddels ook geen onbekende meer in de bordspellenwereld en er zijn dan ook diverse varianten op de markt gebracht. Hier focussen we ons echter op het kaartspel dat goedkoop is en (net als het gewone bordspel natuurlijk) ontzettend leuk is om te spelen. Het kaartspel bevat acht personages, zoals de dief of de moordenaar. Elke beurt kiezen spelers een nieuw personage. Elke beurt ziet er dus anders uit en spelers komen regelmatig voor een nieuwe situatie te staan.

Het idee is om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Dit doen spelers door middel van het kopen van gebouwen. Het kopen van gebouwen heeft niet zoveel voeten in de aarde, de karakteristieken van elk personage echter wel. Zo kunnen spelers een ander buitensluiten om te spelen, of meer dan één gebouw per beurt aanschaffen. Het is dus belangrijk om strategisch na te denken over hoe je jouw beurt gaat inrichten. Het extra fijne aan dit spel is hoe strategisch je moet zijn, terwijl het toch heel makkelijk inkomen is. Ook ontstaat er spanning doordat jij alleen weet met welk personage je speelt. Je weet niet wie je tegenstanders vertegenwoordigen en het is het doel om daarachter te komen zodat je hen specifiek kunt aanvallen.


De legenden van Andor

De Legenden van Andor bestaat inmiddels uit drie grote dozen, een basisspel en twee uitbreidingen. Om het gemakkelijk te houden, houd ik het hier even bij het standaardspel. Meer RPG dan dit bordspel kun je het haast niet krijgen en het doet een beetje aan als Dungeons en Dragons. Spelers kiezen hun eigen personage dat ook weer unieke eigenschappen, wilskrachtpunten en aanvalspunten heeft. Spelen gebeurt op een enorm spelbord dat in de meeste gevallen de hele tafel in beslag neemt. Beginnend bij hun eigen kasteel, is het aan de helden om alle monsters te verslaan en de missies na te volgen die het spel hun geeft.

Dit klinkt allemaal nog redelijk te doen, maar bij elke gebeurtenis gaat ‘de verteller’ aan de rechterkant van het bord ook een stap omhoog. Is deze aan het einde en heb je nog niet alle missies gedaan dan is het over en uit. Dit spel richt zich op samenwerken in plaats van competitie en het is aan jullie om zo strategisch mogelijk over alle missies na te denken. Daarnaast is het ook belangrijk om redelijk wat tijd in te plannen. Een potje kan heel kort zijn, maar kan ook zo twee uur duren. Zorg dus dat je geplast hebt!


Escape Room The Game

Een aantal jaar geleden rezen de Escape Rooms ineens als paddestoelen uit de grond en het kon dan ook niet lang duren voordat er een variant ontstond die thuis gespeeld kan worden. Dit basis-bordspel bevat vier verschillende Escape Rooms waaruit spelers moeten ontsnappen. Het begint allemaal met een envelop met daarin een verhaal. Het verloop van het verhaal bepalen spelers zelf, want er moeten puzzels opgelost worden om verder te komen. Uiteindelijk moet je de code kraken om het spel te winnen.

Het basispakket bevat vier verschillende Escape Rooms. Iets wat eigenlijk ook een klein nadeel is, want als je er eentje eenmaal gespeeld hebt dan weet je wel hoe het zit. Herspeelwaarde heeft het dus weinig. Gelukkig zijn er inmiddels tig uitbreidingen verkrijgbaar om het plezier nog wat langer intact te houden.


Codenames

In Codenames delen de spelers zich op in twee groepen, de hoeveelheid spelers mag eindeloos zijn. Elk team bepaalt een teambaas. De beide teambazen weten de codenamen van 25 spionnen en het is de bedoeling dat een team zo snel mogelijk deze 25 weet te achterhalen. De teamleiders geven hints en hopen dat het team deze zo snel mogelijk kan oplossen. Een codenaam kan bijvoorbeeld Zwaan zijn, een hint daarbij water of vogel. De kunst is om cryptisch, maar duidelijk te zijn.

Wat het leukste aan deze game is, is de herspeelwaarde ervan. Elke keer worden er namelijk 25 namen gebruikt, terwijl er meer dan 400 in het spel zitten. Ook zijn natuurlijk diverse combinaties mogelijk. Dit spel zorgt dus voor uren en uren aan speelplezier.


Nu zijn een groot aantal redacteurs bij Pixel Vault ook wel gek op een spelletje. Mocht je dus zelf een goede suggestie hebben of besloten hebben dat een spel van deze lijst het helemaal is voor je, laat het ons weten. Vinden we leuk.