De hoogte- en dieptepunten van E3 2019

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
De hoogte- en dieptepunten van E3 2019

Als een inslaande bliksem is E3 2019 aangekomen en weer vertrokken. In een paar dagen tijd werd er een belachelijke hoeveelheid informatie over ons uitgestort. Nieuwe games, releasedatums en zelfs hints naar een nieuwe console stonden op de rol voor het grootste game-evenement van het jaar. Daar zaten interessante, maar ook mindere momenten bij.

E3 2019 is keer op keer een memorabel moment in het jaar. In een week komt er meer gamenieuws op ons af dan in de rest van het jaar bij elkaar. Dat is ontzettend hard werken voor de redactie, maar gelukkig zit er voor iedereen altijd wel wat bij om enthousiast van te worden, al zijn er ook genoeg aankondigingen om kritisch op te zijn. De redactie maakt de eindbalans van E3 2019 op.

Rohald

Ik had het mis… Tijdens het Rondje Redactie voorafgaand aan E3 2019 stelde ik vrolijk dat we nog wel een jaartje moesten wachten voordat we een releasedatum van Cyberpunk 2077 konden verwachten. Zul je net zien dat niemand minder dan Keanu Reeves het podium bestormt om deze voorspelling volkomen te ontkrachten. Ik denk dat ik voor het grootste gedeelte van de gaming community spreek als ik zeg dat deze aankondiging van de releasedatum van 16 april 2020 een glimlach op mijn gezicht toverde.

Cyberpunk 2077 
 Pixel Vault

Als dieptepunt moet ik toegeven dat ik gedurende de Ubisoft-conferentie over het algemeen best teleurgesteld was. Op gameplaybeelden van Watch Dogs: Legion na vond ik het een vrij karige voorstelling waarbij het gros van de tijd werd besteed aan nieuwe DLC, dansende panda’s en trailers van Rainbow Six Siege DLC die al een week of twee uit is…

Als we het dan toch over Watch Dogs: Legion hebben. Hoewel de gameplay er tof uitzag, heb ik dikgedrukte vraagtekens bij hoe goed de game wordt. Singleplayergames hebben vaak een stevige focus op het verhaal. Hoe gaat Ubisoft dit dan klaren wanneer er geen vaste protagonist is? Welke motivatie ervaar ik dan als speler om vooruitgang te boeken in het verhaal? Enfin, we merken het vanzelf wel op 6 maart 2020 wanneer de game uitkomt.

Robert

Pinksteren en Pasen vallen dan wel nooit op dezelfde dag, maar Pinkpop en de E3 wel! Dat was even slikken, want hoewel ik de muzikale festiviteiten in Landgraaf voor geen goud had willen missen, ben ik nu nog steeds bezig met het terugkijken van alle trailers en conferenties. Toch kan ik er al wel een paar hoogtepuntjes uit pakken.

Dauntless 
 Pixel Vault

Allereerst Nintendo met een barrage aan nieuwe aankondigingen. Natuurlijk onder een licht grijs regenwolkje door het uitstellen van Animal Crossing: New Horizons, maar zoals Miyamoto het zelf altijd zo mooi zegt: “A delayed game is eventually good. A bad game is bad forever.” Daarnaast hebben we genoeg te doen, want The Witcher 3 komt naar de Nintendo Switch, net als Resident Evil, Dauntless, Luigi’s Mansion 3 en te veel games om hier op te noemen. Nintendo heeft verreweg de meeste games op de rol staan voor de komende maanden, terwijl Xbox en PlayStation bezig zijn met de volgende generatie.

De huidige consoles zijn een aflopende zaak, dat blijkt alleen al uit het feit dat Sony gewoon afwezig was dit jaar. Dat is wat mij betreft het grote dieptepunt van E3 2019. Daarnaast was ik minder enthousiast over het optreden van Keanu Reeves. Hoewel ik niets tegen de beste man heb, zet CD Projekt Red van Cyberpunk 2077 met hem een sfeer neer van over de top gunslinger-actie. Ik hoop juist meer op een RPG-focus voor Cyberpunk 2077 en dan zit een dominant figuur als Mr. Reeves veel te veel in de weg. Ik hoop dus dat dit geen voorbode is voor een RPG die te veel op Call of Duty wil lijken.

Jermaine

Ik merkte dat mijn emoties tijdens E3 2019 alle kanten op gingen. Bij een aantal aankondigingen werd ik gelijk hyped, maar bij andere dacht ik: “Waarom doen ze dit?” Mijn wens om meer over Cyberpunk 2077 te weten te komen is in ieder geval uitgekomen. En zoals Rohald al zei was het moment dat Keanu Reeves op kwam lopen simpelweg episch. Robert geeft hierboven aan dat hij bang is dat de acteur te dominant aanwezig is in de game. Ikzelf ervaar dat niet zo.

Cyberpunk 2077 
 Pixel Vault

Ik ga uit van de kracht van CD Projekt Red die een goede RPG-game in handen heeft en ik denk zelf dat Reeves meer als geest/mentor aanwezig is. De lore laat namelijk zien dat het personage Johnny Silverhand overleden is. Daarnaast glitcht het beeld wanneer Johnny Silverhand in beeld komt. Wat het gaat worden blijft nog even spannend, maar ik ben sowieso enorm hyped voor deze game. Voor mij was dit dan ook het hoogtepunt van E3 2019.

Om even in de dystopiasfeer te blijven: Watch Dogs: Legion kwam ook nog voorbij. Nu moet ik zeggen dat ik Watch Dogs 1 qua verhaal top, maar verder vrij vlak vond. Deel twee vond ik stukken luchtiger en fijner spelen, maar miste toch de diepgang in mijn ogen. Met Watch Dogs: Legion lijken ze een combinatie van beide te maken.
Toch moet ik zeggen dat ik er een hard hoofd in heb, want hoe gaan ze in godsnaam een goedlopend verhaal maken en personages uitdiepen als je constant kunt veranderen van personages? Het is dus nog even afwachten of ze deze enorme verwachting waar gaan maken. Een voordeel als het lukt: ik kan een leger aan moordlustige omaatjes maken die de wereld overneemt.

Tot slot waren er tijdens EA Play nog nieuwe beelden van Star Wars Jedi: Fallen Order. Ik heb hier nog steeds gemengde gevoelens bij. Op de eerste plaats omdat EA de afgelopen jaren flink wat blunders heeft gemaakt. Denk aan Star Wars Battlefront 2 en de microtransacties. Een verhaal dat om een imperial zou gaan, maar toch na een paar missies naar de rebellen gaat en in mijn ogen het ergste: het stopzetten van een aantal games met grote potentie.

Watch Dogs Legion 3 
 Pixel Vault

Dit laatste zit mij nog steeds dwars. Hoewel ik zie dat ze een aantal elementen hebben gebruikt uit deze games, maak ik mij zorgen om het totaalplaatje. Natuurlijk moet ik ook toegeven dat het beelden uit de alfa-versie waren, maar toch. De omgevingen zagen er weer prachtig uit, maar de personages hadden iets raars. Ook het vechtsysteem vond ik er traag uitzien. Ik hoop daarom ook dat de game vrij moeilijk is, waardoor je goed moet nadenken hoe je een groep vijanden aanvalt. Je bent tenslotte een van de laatste Jedi waar op gejaagd wordt.

Jos

Laten we beginnen met Nintendo. Ik zit al een tijdje te denken over de aanschaf van een Switch om mijn vriendin een plezier te doen. Zij is namelijk Zelda-fan en nu is er zowaar een vervolg op Breath of The Wild aangekondigd! Toegegeven, dat kan nog even op zich laten wachten, maar met het vooruitzicht op The Witcher 3 voor de Switch begint zelfs ondergetekende verstokte pc-gamer enigszins warm te lopen.

Nu we het dan toch over CD Projekt Red hebben, kunnen we gelijk door naar Cyberpunk 2077. Als er een game is waarvan ik de ontwikkelingen al tijden volg, dan is deze het wel! Voorafgaand aan E3 2019 keek ik het meest uit naar nieuws over deze game en ik ben niet teleurgesteld.

Cyberpunk 2077 
 Pixel Vault

De verschijning van Keanu Reeves is naar mijn mening een ordinaire PR-stunt. Ik heb het volste vertrouwen dat we een vette RPG tegemoet kunnen zien in april 2020! Tot die tijd ga ik de Bladerunner-films nog eens een paar keer bekijken om helemaal in de stemming te komen. De trailer van Blair Witch Project verraste me positief. Deze game was echt totaal niet op mijn radar en de trailer overspoelde mij met Alan Wake-vibes. De legendarische game van Remedy Entertainment is ondertussen uitgegroeid tot een ware cultklassieker en het doet me nog steeds pijn dat er nooit een vervolg op gekomen is. Laten we hopen dat Blair Witch zich enigszins kan meten met Alan Wake, niet alleen wat betreft sfeer, maar vooral ook wat betreft de kwaliteit van het verhaal. Gelukkig hoeven we niet al te lang te wachten, want de game komt in augustus al uit!

Dan waren er natuurlijk nog de gameplaybeelden van de Star Wars-game Star Wars Jedi: Fallen Order. Ik heb hier heel gemengde gevoelens bij. Aan de ene kant oogt het allemaal best aardig voor een alfa, aan de andere kant proef ik totaal niets nieuws. Het voelt alsof ik naar beelden zit te kijken van The Force Unleashed 3.
Wat is er toch met Star Wars-games? De laatste jaren hebben we niets dan teleurstellingen moeten verwerken. Niet alleen om wat er uitgekomen is, maar vooral ook om wat er niet uitgekomen is. Er is iets nieuws nodigs in de Star Wars-franchise en ik krijg het gevoel dat dit het gewoon niet gaat zijn. Het gecancelde 1313 leek een veelbelovende stap in de goede richting, maar het mocht niet zo zijn. Ik zou al blij zijn met een game die een beetje op Jedi Knight: Dark Forces II lijkt.

Kevin

Normaal zit ik redelijk bovenop alles wat met de E3 te maken heeft, maar dit jaar is het allemaal om de een of andere reden aardig aan me voorbijgegaan. Niet dat het me allemaal niet meer interesseert, maar games die pas over één, twee of zelfs drie jaar uitkomen weten mij maar weinig te boeien. Misschien iets met volwassenheid en leven in het nu ofzo.

gears-5 
 Pixel Vault

Het zijn dan ook de projecten die bijna aanstaande zijn waar ik momenteel het meeste zin in heb. Het nieuwe Fire Emblem-deel, Doom Eternal en Gears 5 hebben veel meer mijn interesse dan Cyberpunk 2077, Halo Infinite en de remake van Final Fantasy 7. Het enige waar ik echt voor als een klein kind op mijn stoel zat te wiebelen, was de nieuwe Legend of Zelda-game, maar ook daar moeten we waarschijnlijk nog tig jaar op wachten.

Wat deze E3 wel liet zien is dat streaming en abonnementsdiensten nog belangrijker worden. Het is misschien een open deur intrappen, maar nu lijkt iedereen een dergelijke dienst aan te bieden. Microsoft komt met Project xCloud en Game Pass Ultimate, Ubisoft komt met uPlay Plus en Bethesda werkt aan een streamingdienst. Alleen Nintendo lijkt zich bewust weer van de domme te houden, maar misschien is dat nog niet eens zo’n gek idee. De tijd zal het ons leren.

Oh en over tijd gesproken: één game die enorm mijn interesse wist te pakken is 12 Minutes, een interactieve thriller waarin we twaalf minuten van het leven van een man meemaken. Het concept ziet er supertof uit, net als de grafische stijl. Zomaar een indiegame om in de gaten te houden dus.

Final Fantasy VII Remake 
 Pixel Vault

Zo is wederom maar weer gebleken dat over smaak te twisten valt. Op de redactie zijn de meningen verdeeld over wat de hoogte- en dieptepunten waren van E3 2019. Waar wij misschien nog wel het meest benieuwd naar zijn, is hoe jij E3 2019 ervaren hebt. Wat waren voor jou de hoogte- en dieptepunten van deze E3? Laat het ons weten in de comments.