De Gears-kronieken

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
De Gears-kronieken

Wanneer een serie drie, zes of soms wel tien delen heeft gehad, begint het lastig te worden om het verhaal te volgen. Helemaal wanneer het ook nog eens vervolgen van elkaar zijn, beginnen de verhaallijnen al snel door elkaar te lopen. In ‘De Kronieken’ lopen we rustig met je door het verhaal van een specifieke serie, zodat je op de hoogte bent van wat er gaande is voordat je aan een nieuw deel begint. Vandaag kijken we naar de Gears of War-serie, waar de dreiging uit een onverwachte hoek kwam.

We nemen je graag mee naar Sera, een planeet die op het eerste gezicht veel weg heeft van onze eigen aardbol. Een planeet waarop soldaten geselecteerd lijken te worden op formaat ‘kleerkast’ en enkel architecten met een voorkeur voor barok zijn te vinden. Ook de bewoners van Sera zijn niet veel anders dan de mensheid zoals wij die kennen en dus is ook op Sera oorlog aan de orde van de dag.

In dit artikel gaan we in de op centrale games van de serie (Gears of War 1 tot en met 4). De boeken, comics en spin-off laten we voor nu even buiten beschouwing, maar mogelijk dat we daar later nog op terug komen in een tweede deel. Daarnaast kan dit artikel spoilers bevatten voor de games, mocht je ze nog niet gespeeld hebben.

De Locust: geen sprinkhanen, wel net zo naar

Na bijna tachtig jaar oorlog op Sera kwam er plots een einde aan de langlopende ruzie tussen de Coalition of Ordered Governments (COG) en de Union of Independent Republics (UIR). Nadat de COG een krachtig wapen genaamd de Hammer of Dawn wist te stelen uit een UIR-basis en deze gebruikte tegen de vijandige vloot, gaf de Union zich snel over. De wapenstilstand tussen beide partijen en daarmee het einde van de oorlog was echter maar van korte duur. Zes weken om precies te zijn, want op dat moment verscheen er een nieuwe dreiging: de Locust.

Op de dag die later bekend zal staan als Emergence Day komen de Locust plots uit de grond omhoog gekropen. In de eerste dagen vallen ontelbare doden bij zowel de COG als de UIR door de verrassingsaanval van de Locust, waardoor de COG uiteindelijk wordt geforceerd om zich terug te trekken op het Jacinto Plateau. Dit laatste bolwerk van de COG wordt in de daaropvolgende jaren met hand en tand verdedigd, in de hoop te overleven.


Gears of War 1

Maak kennis met Delta-squad

Tegenwoordig is Marcus Fenix een bekende naam onder gamers, maar dat was dertien jaar geleden wel anders met de lancering van Gears of War. Het verhaal van de game begint veertien jaar na Emergence Day, in een donkere gevangenis bekend als The Slab. Een gevangenis waar Fenix al vier jaar bewoner van is, maar aan het begin van de game is hij de enige overgeblevene van het complex. De chagrijnige kleerkast zit al jaren vast voor het verlaten van zijn post, in een mislukte poging om zijn vader te redden van de Locust.

Gears of War 
 Pixel Vault

Hoe Fenix als enige overgeblevene in de gevangenis iedere dag water en brood kreeg, is een vraag die nooit beantwoord wordt. Wat we wel weten is dat zijn goede vriend en mede-Gear (zoals COG-soldaten worden genoemd) Dominic ‘Dom’ Santiago hem uiteindelijk uit de gevangenis bevrijdt. Met enige tegenzin trekt Fenix zijn vertrouwde pantser weer aan om de strijd aan te gaan met de Locust.

Samen met Dom, de altijd vrolijke en voormalige Thrashball-speler Augustus Cole en de geniale maar arrogante Damon Baird vormt hij Delta Squad. Hoewel menig militair niet blij is om Fenix terug in zijn uitrusting te zien, staat Delta Squad wel centraal in de gebeurtenissen van de originele trilogie.

Niet geheel volgens plan

Hoewel de mensheid op Sera al veertien jaar vecht tegen de Locust, is er nog altijd geen goed overzicht van het tunnelnetwerk waarin de vijandige monsters leven. Het is dus aan Delta Squad om een ‘resonator’ te bemachtigen, een apparaat dat het tunnelnetwerk op de kaart kan zetten, waarna een enorme ‘Lightmass Bomb’ het netwerk van binnenuit zal moeten vernietigen.

Gears of War 
 Pixel Vault

Natuurlijk vallen deze plannen al snel in duigen, wanneer data verouderd blijkt te zijn en apparaten niet werken zoals ze zouden moeten. Vooral de Resonator schiet hier tekort, want deze weet slechts een gedeelte van de tunnels te scannen. De tegenslagen leiden het viertal uiteindelijk weer terug naar het ouderlijk huis van Fenix, waar het laboratorium van zijn vader nog enkele geheimen bevat, waaronder een volledige kaart van het netwerk.

Het verhaal van de originele game komt tot een epische conclusie aan boord van een goederentrein waarop de Lightmass-bom wordt vervoerd naar zijn uiteindelijke bestemming: de ingang van een Locustmijn. De Locust proberen dit natuurlijk met man en macht te voorkomen, waardoor een gevecht met de Locustgeneraal Raam niet uit kan blijven. Zodra Marcus en Dom het gevecht tegen de generaal winnen, wordt de Lightmass-bom afgevuurd en storten de tunnels ineen. Iets wat het einde van de Locust zou moeten zijn.


Gears of War 2

Acties en reacties

Het verhaal van Gears of War 2 pakt de draad zes maanden na het einde van het origineel op, maar in die korte periode is er een hoop gebeurd. Hoewel het overgrote deel van de Locust lijkt te zijn omgekomen door de Lightmass-bom, is de Imulsion-vloeistof onder de grond gaan verdampen. Het goedje dat jaren lang de COG van brandstof voorzag, zorgt er nu voor dat het kleine beetje bevolking dat nog leeft te kampen heeft met ‘Rustlung’, een gemene ziekte waardoor menig overlevende alsnog omkomt.

Gears of War 2 
 Pixel Vault

Wanneer resterende COG-steden plots van de kaart verdwijnen en letterlijk de grond in zakken, is het aan Delta-squad om opnieuw de Locust-tunnels in te gaan en uit te zoeken wat er gaande is. Hier komen ze erachter dat een enorme Locustworm de resterende grond onder de steden vandaan eet, waardoor de steden zinken. Om te voorkomen dat ook de hoofdstad Jacinto wegzakt, baant Delta zich een weg naar binnen in de worm, om uiteindelijk het beest van binnenuit te vernietigen.

Geen licht in de duisternis

Hoewel dit lukt, is de dreiging nog niet geweken. Wanneer Delta-squad naar een verlaten COG-basis wordt gestuurd, komen ze erachter dat de COG meer geheimen heeft dan ze los wilden laten. In deze basis komen ze namelijk oog in oog te staan met de Sires: mensen die blootgesteld zijn aan Imulsion tijdens de eerdere oorlog. Ondertussen zijn het echter geen mensen meer, maar bloeddorstige monsters.

Gears of War 2 
 Pixel Vault

Nieuwe informatie uit deze basis leidt Delta-squad naar het Kadargebergte, waar zich een ‘achterdeur’ naar het tunnelnetwerk van de Locust bevindt. In dit gedeelte van de tunnels komt het team erachter wat de Locust met ontvoerde mensen heeft gedaan: opgesloten in kleine cellen, mishandeld en vervormd achtergelaten. Daar treffen ze ook Maria aan, de vrouw van Dom die al ruim zeven jaar vermist wordt. Ze is mishandeld en misvormd; Dom ziet maar één oplossing: een einde maken aan haar lijden.

Na deze zware scène reizen Marcus en Dom verder door de Nexus, de thuishaven van de Locust. Hier komen ze erachter dat er problemen zijn voor de Locust, namelijk een burgeroorlog met de Lambent. Evenals de mensheid hebben de Imulsiongassen namelijk ook de Locust getroffen. Een gedeelte van de Locustbevolking is veranderd in een Lambentvariant, die nog een stuk agressiever is.

Blub blub

Na dit fenomeen gezien te hebben, wordt door de COG de zware beslissing gemaakt om een bom onder Jacinto te plaatsen. Dit om de stad te laten zinken en het water om de stad de tunnels in te laten lopen. Terwijl Marcus en Dom in de Nexus vechten, is het aan Cole en Baird om de bom met een helikopter onder de stad te krijgen. Wanneer ze hier echter een enorme Lambent Brumak (denk: mini-Godzilla) tegenkomen, vernietigt deze de bom en lijkt het einde zoek.

Gears of War 2 
 Pixel Vault

Nu zou het Gears of War niet zijn als het niet met een explosie opgelost kan worden, dus ook dit keer grijpen de Gears weer naar een vertrouwde klassieker: de Hammer of Dawn. Met wat geduld en goed mikken komen de laserstralen naar beneden en weet het team de Brumak uit te schakelen. Dit zorgt voor een enorme explosie onder de stad, waarmee Jacinto uiteindelijk water maakt en voorgoed verdwijnt. Nu heeft de COG wel een probleem, want met het laatste bolwerk in puin zijn er weinig plekken over om te leven.


Gears of War 3

Een leven op zee

Na de val van Jacinto zijn er weinig opties over voor de bevolking van de stad. Mensen worden geëvacueerd naar de resterende marineschepen van de COG en worden geacht daar hun leven verder op te pakken. Een poging om op een van de eilanden te gaan leven wordt ze door de plaatselijke bewoners echter niet in dank afgenomen, waardoor je alsnog op een schip zit wanneer Gears of War 3 begint.

Het verhaal pakt anderhalf jaar na het einde van Gears of War 2 de draad weer op, op het moment dat COG-leider Prescott plots naar het schip komt waar onder andere Delta-squad zit. Niet geheel verrassend zijn de Locust nooit ver weg en ook nu vallen de Lambent-Locust aan, waarbij menig persoon aan boord van het schip om het leven komt. Wanneer encryptiesleutels van belangrijke informatie in handen van Marcus vallen, komen hij en Delta-squad erachter dat Marcus’ vader nog altijd in leven is.

Gears of War 3 
 Pixel Vault

Hij is niet in handen van de Locust, maar leeft als gevangene  in een verborgen COG-basis genaamd Azura, gedwongen om aan een oplossing te werken voor het Locustprobleem. Bizar genoeg wordt deze basis beschermt door kunstmatige tornado’s, waardoor de basis enkel met een onderzeeër is te bereiken. Een onderzeeër is zo gevonden, maar brandstof in de vorm van Imulsion blijkt lastiger te zijn.

Nog een vaarwel

De zoektocht naar Imulsion leidt het team uiteindelijk naar het verlaten dorpje Mercy. Hoewel in eerste instantie niet duidelijk is waarom het verlaten is, komt het team al snel tot de conclusie dat de bevolking is veranderd in Lambent door blootstelling aan Imulsiongassen. Wanneer het team wordt overweldigd door de Lambentmensen, doet Dom de onmogelijke opoffering en blaast zichzelf op met de Lambent, met het idee om dan eindelijk zijn Maria weer in zijn armen te kunnen sluiten.

Door de opoffering van Dom weet het team te ontsnappen uit het dorp. Kort hierna komen ze oog in oog te staan met Griffin, de leider van de stad Char, waar het merendeel van de bevolking door een explosie is veranderd in beelden van as. Hoewel Griffin niets van de COG moet hebben, helpt hij de Gears uiteindelijk wel om aan brandstof te komen. Zo kan het team eindelijk de onderzeeër van brandstof voorzien en repareren, zodat ze op weg kunnen gaan naar Azura.

Gears of War 3 
 Pixel Vault

Een oord voor de elite

Eenmaal in Azura aangekomen, zorgt deze ‘gevangenis’ voor wat verrassingen. Azura is namelijk helemaal niet bedacht als gevangenis of onderzoekscentrum, maar als verblijfsoord voor de elite; voor Sera’s beste onderzoekers, kunstenaars en andere belangrijke personen. Denk aan een Gears of War-versie van Rapture uit Bioshock. Hoewel Adam Fenix hier weinig tekort zal zijn gekomen, mocht hij er niet weg en moest hij aan een oplossing werken.

Die oplossing heeft Adam gevonden, zo ontdekken de Gears wanneer ze eindelijk de top van het hotel bereiken waarin hij wordt vastgehouden: een machine met de mogelijkheid om alle Locust en Lambent uit te schakelen, iets wat de Locust met hun koningin Myrrah absoluut willen voorkomen. Het is dan ook Myrrah die de aanval leidt op Azura, in een groot gevecht tussen de Locust en de Gears.

Wanneer Myrrah is verslagen en de Gears de machine van Adam aan de praat krijgen, onthult Adam aan zijn zoon dat dit ook voor hem het einde is. Hij heeft zichzelf geïnjecteerd met Lambent-DNA om het effect te testen, waardoor ook hij zal sterven als de machine succesvol is. In de armen van zijn zoon sterft Adam Fenix en lijkt de oorlog tegen de Locust echt op zijn eind te lopen.


Gears of War 4

Een nieuw begin

25 jaar na de gebeurtenissen op Azura en het einde van de Locustoorlog, is de COG nog altijd druk bezig met de wederopbouw. In de loop van de jaren is het echter ook veranderd in een autoritaire staat, waar J.D. Fenix en zijn goede vriend Delmont ‘Del’ Walker in Gears of War 4 maar weinig van moeten hebben. Het tweetal verlaat de COG en sluit zich aan bij een groep Outsiders, mensen die overleven buiten de staat om.

Gears of War 4 
 Pixel Vault

Om de groep te helpen overleven, beraamt het tweetal de diefstal van een Fabricator: een machine die door de COG gebruikt wordt om gemakkelijk nieuwe verdedigingswerken te kunnen bouwen. Dit doen ze samen met de dochter van de Outsiders-leider Reyna: Kait Diaz, en haar oom Oscar. Hoewelde diefstal lukt, halen ze zich hiermee wel de woede van de COG op de hals. Het duurt dan ook niet lang voordat de nieuwe DeeBee-robots van de COG voor de poorten van het dorp staan en de aanval openen.

Een zwerm verschijnt

Hoewel de DeeBees zonder al te grote problemen worden geweerd, doen er zich problemen voor bij de daaropvolgende reparaties. Een onbekende soort wezens valt het dorp aan en vermoordt of ontvoert bijna iedereen. Alleen Kait, J.D. en Del blijven ongedeerd omdat Reyna het drietal in veiligheid opsluit.

Geschokt door de komst van deze vijand die ze de Swarm noemen, zoekt het drietal raad bij een oude bekende. Met grote tegenzin klopt J.D. aan bij zijn vader en levende legende Marcus Fenix, de held uit de originele trilogie. De relatie tussen de twee is echter niet geweldig. In de eerste plaats omdat zijn zoon zich tegen de zin van Marcus in, bij de COG aansloot en daarna deserteerde.

Gears of War 4 
 Pixel Vault

Met enige tegenzin slaan vader en zoon de handen ineen, waarna ze afreizen naar Fort Reval, waar duizenden omgekomen Locust begraven liggen. Hier komen ze opnieuw oog in oog te staan met de Swarm, waarbij een van de Swarms snatchers Marcus ontvoert. Op dit punt begint het te dagen dat de Swarm mogelijk geen compleet nieuwe dreiging is, maar een vervormde Locust die vijfentwintig jaar heeft geslapen en gedurende die tijd is getransformeerd naar de Swarm.

Meer bekende gezichten

Wanneer J.D. zijn vader weet te bevrijden, blijkt dat de Swarm flink is veranderd ten opzichte van de vijand uit het verleden. De Swarm blijkt een ‘hive mind’ te hebben, waarbij alle wezens mentaal aan elkaar gekoppeld zijn en dus ook informatie kunnen delen. Gedurende zijn tijd in de Snatcher was Marcus ook onderdeel van dit netwerk, dat hem liet zien dat Kaits moeder nog altijd in leven werd gehouden door de Swarm.

Vastberaden haar te redden, eist Kait dat Marcus het team naar haar moeder leidt. Dit stuurt het viertal richting Tollen Dam, een andere Locustbegraafplaats. Deze locatie is echter in de loop der jaren gegroeid tot een enorm nest van de Swarm, waarbij het viertal duidelijk in de minderheid is. Daarom schakelt Marcus de hulp in van zijn oude team: Augustus Cole, Damon Baird en Samantha Byrne. Dat Baird in de jaren niet heeft stilgezeten, is duidelijk wanneer hij met twee enorme mechs aankomt. Zijn bedrijf blijkt namelijk verantwoordelijk te zijn voor de DeeBee-robots waar je gedurende het verhaal tegen hebt gevochten.

Gears of War 4 
 Pixel Vault

Na heftige gevechten tegen de Swarm weet het team Reyna te bereiken. Op dat moment blijkt dat ze nog in leven is, maar dat ze gedwongen een onderdeel van de hive-mind is geworden. Zodra ze haar daaruit halen, zal ze dan ook snel sterven. Desondanks vraagt Reyna haar dochter Kait dit te doen en zo komt ook het leven van Reyna snel tot een einde. Voordat ze sterft, geeft ze een oude ketting die van Reyna’s moeder was aan Kait. Hierop staat het teken van de Locust, wat er op lijkt te wijzen dat Kait een kleindochter is van Myrrah.


Of dat ook echt zo is, weten we pas bij het verschijnen van Gears 5. De focus van de game zal vooral op Kait liggen, dus de kans is groot dat we meer te weten komen over het mysterieuze verleden van de Diaz familie. De game ligt vanaf 10 september in de winkels, maar is voor Xbox Game Pass Ultimate-leden al vanaf 6 september te spelen. Meer weten over Gears 5? Dan check je onze gamepagina, onze preview of onze gamescom hands-on over de Horde-modus.