De GC Replay van week 36

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
De GC Replay van week 36

Het is druk deze week bij Pixel Vault. Niet gek, als je bedenkt dat het najaarsseizoen in de gamingindustrie echt is begonnen met de release van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Toch hebben we Patrick en Kevin kunnen vinden in de woestijn van Afghanistan en ze achter een laptop kunnen zetten. Want ook in de rest van de industrie gebeurde er nog voldoende. Dat lees je in de GC Replay van week 36!

Replay_Week36_PatrickL

Patrick Lamers – Ik weet niet zo goed of ik echt zit te wachten op een nieuwe Call of Duty. Zelfs de subtitels hebben al vele vervolgdelen. Dat is natuurlijk bijna niet te vermijden als je ieder jaar een nieuwe game aan je franchise toe wilt voegen, maar ik betwijfel of Call of Duty: Black Ops 3 mij in zijn greep zal gaan houden. Je speelt vrijwel dezelfde game als het jaar ervoor met een paar kleine veranderingen.

Zelfs de maps worden schaamteloos hergebruikt. Zo werd deze week bekendgemaakt dat Nuketown wederom zijn opwachting zal gaan maken in een Call of Duty-game. Dat de populaire en zeer kleine map voor de tweede keer van het stof wordt ontdaan is niet verrassend. Het publiek vindt het leuk om de map te spelen en het is voor de ontwikkelaar in kwestie een eitje om zo’n map nieuw leven in te blazen.

Maar ik vind het te makkelijk. Ik wil iets nieuws, zeker voor het geld dat je voor een Call of Duty-game neerlegt. Ik heb inmiddels al twee keer de volle prijs betaald voor (onder andere) Nuketown en nu krijg ik hem wederom in mijn mik geschoven. Daar hebben Activision en de diverse ontwikkelaars sowieso wel een handje van. Regelmatig worden er maps hergebruikt, vaak voor DLC, en wordt er vervolgens een onbehoorlijk hoge prijs aan het geheel gehangen. Het moet nu maar eens klaar zijn met dat gerecycle van maps.

Replay_Week36_Kevin

Kevin Rombouts – De aanloop naar de release van de Xbox One ging over alles behalve rozen. Gemaakte en gebroken beloftes volgden elkaar in rap tempo op en Microsoft had iedere positieve mening nodig om de console een fatsoenlijke start te geven. Nu blijkt de technologiegigant uit Redmond misschien wat te zijn doorgeslagen. Rapporten van de Amerikaanse Federal Trade Commision, de FTC, tonen namelijk dat Machinima steekpenningen heeft betaald aan YouTubers om positief te zijn over de console.

Bedragen die oplopen tot 30.000 dollar komen in de rapporten voorbij. Nu is het niet de eerste keer dat er geld wordt gegeven in ruil voor een positieve mening, maar dergelijke bedragen zijn vrij uniek. Bedragen van een dergelijke omvang moeten haast wel met goedkeuring van Microsoft zijn gekomen, of er is een mediabureau geweest dat buitenproportioneel heeft gehandeld.

De vraag is wat er nu gaat gebeuren en of de FTC Machinima, en mogelijk ook Microsoft, gaat bestraffen voor de gedane zaken. Het zou een enorme domper zijn natuurlijk, helemaal gezien het feit dat de Xbox One uiteindelijk als prima console is uitgebracht en iedere maand een stukje beter wordt. Ik heb het vermoeden dat Microsoft zich de volgende keer twee keer achter de oren krabt voordat ze een advertentie op eBay zetten op zoek naar positieve meningen…