De GC Replay van week 35

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
De GC Replay van week 35

Terwijl de zomer zo’n beetje op z’n retour lijkt te zijn en het hier op het moment van schrijven lekker onweert lijken er maar twee dingen te zijn waar de redactie zin in heeft: gamen en werken aan de GC Replay. Terwijl het gros zich met het eerste bezig gaat houden hebben we Amador, Kevin en Rebecca van hun consoles weten te bevrijden om het eens te hebben over gameverfilmingen, het streamen van je game (of juist niet) en Pokémon partycrashers. Dus neem ook even vrij van je console en check wat ze te melden hebben in de GC Replay van week 35.

Replay - 35-1

Amador Prado – Als groot Borderlands fan was mijn enthousiasme heel groot toen vrijdag ineens het bericht verscheen dat er een film in de maak is over deze geniale franchise. Nadat ik klaar was met schreeuwend door de kamer te rennen begon het pas tot me door te dringen dat dit ook heel slecht nieuws kan zijn, want ‘lets face it’ films over games zijn ook heel vaak mislukt. Meest recente voorbeeld is nog het abominabele Hitman: Agent 47 met een 2.8 op Metacritic. Aangezien ik dit niet wil met Borderlands vraag ik me nu ook hardop af, hoe gaan Lionsgate en Gearbox dit goed doen?

Borderlands staat bekend om zijn overdreven stijl met absurde wezens en knettergekke personages. Hoe ga je dit vertalen op het witte doek zonder dat het er belachelijk uit komt te zien en welke personages uit de game komen in de films? Natuurlijk zijn er een paar personages die wel moeten verschijnen in de film, want een Borderlands film zonder Claptrap of Handsome Jack hoeft voor mij niet uit te komen. En waar gaan ze een diamanten pony vandaan halen? Welke acteurs gaan erin verschijnen en wie regisseert dit project? So many questions..

Het enige wat duidelijk is is dat de productie in handen is van Avi en Ari Arad die bekend zijn van veel Marvel films en dus de nodige ervaring hebben in vreemde universums. Laten we hopen dat ze net als ik ook enorme fans zijn van Borderlands, want dan kan het alleen maar goedkomen.

Replay - 35-2

Kevin Rombouts – Spoiler-vrij blijven. Het is de kunst die de afgelopen jaren steeds moeilijker is geworden. Halve verhalen worden verklapt in trailers, social media staat vol met plot-twisten en via live-streams kan je een heel verhaal zien zonder ooit één controller aan te raken. Het hoort bij de tijd, zullen we maar zeggen. Toch denkt Sony daar heel anders over, dat blijkt wel uit het feit dat plots bekend werd dat in Until Dawn de Share-knop op je PlayStation controller is uitgeschakeld. Je engste momenten kun je niet met de wereld delen, want iedere belevenis moet uniek blijven volgens Sony.

Aan de ene kant snap ik het natuurlijk wel vanuit Sony. Je wilt dat spelers de ervaring zelf beleven, het liefst in een donkere kamer met een hoofdtelefoon op. Niet via een live-stream terwijl je in de bus zit of wacht op je trein. Aan de andere kant vraag je jezelf af waarom ze de moeite nemen om het te verbieden. Iedereen met een gaming PVR en de benodigde software kan namelijk zijn gameplay ook gewoon via de pc streamen naar YouTube of Twitch. Daarvoor is de PlayStation-software niet eens nodig. Het lijkt eerder een wanhopige poging om gamers over te halen om hun game te kopen, dan op een poging om te voorkomen dat spelers spoilers te zien krijgen. Een aardige poging, maar eentje die niet zal werken. Ook dit keer ben ik niet spoiler-vrij gebleven. Wen er maar aan Sony, want dit hoort bij de tijd.

Replay - 35-3

Rebecca Nieuwenhuis – Gisteren kwam het nieuws naar voren dat The Pokémon Company twee jongens aanklaagt vanwege onrechtmatig gebruik van de iconische Pokémon franchise. Het duo wilde afgelopen donderdag een feest geven om de game conventie PAX Prime 2015, welke dit weekend is, af te trappen. Het feest had een Pokémon thema en de poster waarmee ze reclame maakte bevatte Pikachu en Snivy, personages van de franchise. Op het moment dat het bedrijf hier lucht van kreeg besloten ze zo snel mogelijk actie te ondernemen waardoor het feest niet is doorgegaan.

Hoewel The Pokémon Company hier natuurlijk volledig in zijn recht staat aangezien de personages mogen niet zomaar gebruikt worden voor dit soort doeleinden, vind ik de reactie ergens ook heel overdreven. Natuurlijk heb ik geen bedrijf dat in het bezit is van zoiets en misschien dat ik er anders over zou denken wanneer dit wel zo zou zijn, maar ik denk zelf alleen maar: het is toch gratis reclame. Daarnaast is het duidelijk dat de franchise populair is en dat lijkt me als bedrijf juist heel leuk om te zien.

Dus eigenlijk, heel kort door de bocht, maakte het duo alleen maar reclame voor de franchise. Zolang zij leuke en innovatieve games blijven maken rondom Pokémon kopen mensen deze toch wel. Wanneer ik plaatjes, filmpjes of andere dergelijke dingen rondom de serie zie word ik er juist weer enthousiast van. Dit had met de gasten van het feest precies zo kunnen werken. Dus hoewel ze bij The Pokémon Company volledig in hun recht staan zie ik het alleen maar als gemiste kans op reclame.