De GC Replay van week 34

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
De GC Replay van week 34

Week 34 loopt intussen weer zo’n beetje op z’n einde, tijd voor een kakelverse GC Replay, zoals je het van ons gewend bent. Deze week leek de redactie behoorlijk onder de indruk van ontwikkelingen in ‘het land van de rijzende zon’. Tim bleef zich afvragen of Capcom in goeder trouw heeft gehandeld, Patrick maakte zich een beetje zorgen om de Nintendo NX en Rebecca stuiterde als een stuiter-Pokéball door de kamer bij het laatste nieuws over een van haar favoriete franchises. Ach, ze vertellen het zelf zoveel leuker in de GC Replay van week 34.

Replay - 34-1

Tim den Tuinder – De fan remake van Resident Evil 2 is niet meer. En nu net wanneer de game er zo goed uit begon te zien. Capcom zei dat het niet zo netjes was om de game te maken en hem uit te brengen, maar we weten met z’n allen wel beter. Zolang de fan remake gratis te verkrijgen is op het internet, zullen er minder mensen de geplande remake van Capcom zelf gaan kopen. Zeker als het van degelijke kwaliteit is.

Ik vraag me af wat voor teken dit geeft. Is het puur een geldkwestie? Een kwestie van principe? Of is Capcom bang dat ze misschien overtroffen worden door een stel fans met een budget van 0,0. Het is misschien lachwekkend, maar het zal niet de eerste keer zijn dat de fans iets beters weten te fabriceren dan de grote jongens zelf. Filmmakers op YouTube bijvoorbeeld maken regelmatig korte films gebaseerd op games die de grote filmproducties een poepie laten ruiken. Het is niet ondenkbaar dat dit ook in games kan voorkomen. Zeker met de opkomst van indie games en sommige indrukwekkende projecten.

Ach, ik speculeer maar. De reden zal inderdaad zijn dat Capcom niet wil dat er een gratis versie van iets rondhangt waar ze geld mee hopen te verdienen. Zij hebben immers ook veel mensen die ze moeten betalen. En de fans, hoewel begrijpelijk teleurgesteld, mogen eigenlijk ook niet klagen. Ze vragen al letterlijk meer dan vijftien jaar voor een remake van hun favoriete game. En die komt er nu aan. Lekker toch?

Replay - 34-2

Patrick Meurs – Wat een gerucht al niet teweeg kan brengen: een document van een patentaanvraag weet de gemoederen weer aardig op te laten lopen. Een gebruiker van NeoGAF (waar we al vaker betrouwbare informatie van hebben kunnen verkrijgen) wist dit weekend een ‘gelekt document van Nintendo’ te publiceren waarin een schematische tekening van een console te zien is. Bij iedereen gingen meteen alle alarmbellen af: dit zou wel eens de NX kunnen zijn. Eindelijk meer informatie!

Maar de informatie die dat schema verschafte was verre van bevredigend te noemen bij enkelen. De NX zou namelijk wel eens diskloos kunnen worden, gezien er nergens verwezen wordt naar een disklezer in het apparaat. Het zou blijven bij een externe harde schijf en een memory card, wat doet vermoeden dat deze console zich alleen wil richten op digitale games. Financieel zou het een goede zet zijn voor Nintendo: geen kosten meer maken aan de productie van disks en doosjes, maar wel de volle mep kunnen vragen voor de geboden content.

Het vormt wellicht een teleurstelling voor de doosjesverzamelaars onder ons, maar misschien nog meer voor de retailers die jarenlang hun centjes probeerden te verdienen met de verkoop van nieuwe of gebruikte Nintendo-games, maar daarmee buitenspel komen te staan. Het enige waar zij nog aan zouden kunnen verdienen is merchandise en prepaid Nintendo eShop-kaarten. Het zou zeer onfortuinlijk zijn, maar misschien ook onvermijdelijk, al is natuurlijk nog niks zeker. De Xbox One zou eigenlijk ook digital only worden en toch heb ik een hele la vol met Xbox One-games.

Replay - 34-3

Rebecca Nieuwenhuis – Gisteren maakte Nintendo bekend dat de vechtgame Pokkén Tournament voor de Wii U ook bij ons in de winkels zou komen te liggen. Als stiekem toch wel heel grote Pokémon-fan kan ik niet blijer zijn met deze aankondiging. Er is al in tijden geen goede Pokémon-game uitgekomen voor de console. De serie kent wel meerdere releases op consoles, zoals Pokémon Stadium 1 en 2 voor op de Nintendo 64. Hoewel deze erg leuk waren, lekker met je Pokémon battlen tegen gym leaders en meedoen aan kampioenschappen, had ik altijd het gevoel dat er wat miste.

Hoewel het dezelfde vormgeving had als Pokémon-games voor de handhelds van Nintendo, had ik er toch meer van verwacht op de console. Met de beelden die ik momenteel heb gezien van Pokkén Tournament zou dit wel eens de game kunnen worden waar ik eigenlijk al tijden op wacht. Met je favoriete personages een beetje buttkicken tegen elkaar in Tekken-stijl. Het aantal personages dat ik heb gezien, zijn ook allemaal Pokémon die je in zo’n type game verwacht. Denk aan Lucario, Machamp en… Pikachu? Ja onze kleine gele muis krijgt ook een rol in deze titel. Ik weet ook wel dat een Pokémon-game eigenlijk niet zo genoemd mag worden wanneer mascotte Pikachu geen rol heeft, maar toch vind ik hem niet helemaal in het rijtje passen. Maar goed, daar mogen de meningen over verdeeld zijn natuurlijk.

Wat ik daarentegen wel heel grappig vind, is de toevoeging van een speciale Pikachu, namelijk Libre Pikachu. Dit is de Pokémon zoals we hem kennen, maar dan met een worstelaars pakje aan dat doet denken aan de film Nacho Libre met Jack Black. Deze versie was al eerder te zien in Pokémon Alpha Sapphire en Omega Ruby. Wat mij betreft is dit personage heel welkom, maar hadden ze de standaard versie wel weg mogen laten.

Helaas komt de game pas in het voorjaar van 2016 onze kant op en dat betekent nog een tijdje wachten. Ik denk dat ik tot die tijd Tekken maar uit de kast pak en alvast ga oefenen om iedereen in te maken. Dan ben ik in ieder geval klaar om ten strijde te trekken met Pikachu en zijn maffe pakje.