De GC Replay van week 33

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
De GC Replay van week 33

Het zit er weer op, week 33 loopt alweer op z’n einde en wat een weekje was het weer. Terwijl wij nog aan het bijkomen zijn van ons Duitse avontuurtje in Keulen heeft de nieuwsmolen weer aardig wat leuks weten te produceren. Zo blijkt Fallout 4 overduidelijk een 18+ game te zijn geworden, lijkt Phil Spencer toch echt z’n zinnen te hebben gezet op Windows 10 en begint Amador zich een beetje te ergeren aan PlayStation Plus. De laatstgenoemde, maar ook Patrick en Kevin, leggen het allemaal weer keurig netjes aan je uit in de GC Replay van week 33.

Replay 33-1

Patrick Meurs – “Psst! Wil je wat spannends zien? Niks zeggen tegen anderen en zorg ervoor dat je je browserhistory wist, anders kan je wel eens in de problemen komen. Ik zweer je, dit wil je zien. En het mooiste van alles is: er wordt niks gefaked”. Wees maar niet bang, we gaan je geen vunzigheden laten zien. Sterker nog, het gaat in de verste verte niet eens over hetgeen waar dit naartoe lijkt te gaan. Ook al zou je er bijna vergif op innemen dat ik je naar ‘adult entertainment’ probeer te sturen, het gaat echt over games, soort van.

Want het een leek deze week inherent gekoppeld aan het ander nadat een gewiekst persoon maar een manier leek te vinden om zijn eigen POV-filmpje online te krijgen en houden. We weten het allemaal wel intussen: uitgevers vinden het niet zo tof dat je hun beeldmateriaal ongevraagd op YouTube plempt, dus doe je dat toch, dan loop je het risico dat het er stante pede weer af wordt geknikkerd. Was er maar een manier…

Die was er dus en die is in een woord samen te vatten: pornosite. Voor het eerst in je leven kon je tegen je ega of moeder of weet ik wie zeggen dat je echt niet naar blote dames zat te kijken, maar naar een stel andere kanonnen: die van jezelf in Fallout 4. Dat de beeld- en geluidskwaliteit mega bagger zijn, dat neem je maar voor lief. Geldt wel voor meer video’s op de desbetreffende site. Het grote verschil is dat er in Fallout 4 wel een goed verhaal zit.

Replay 33-2

Kevin Rombouts – Er was een tijd dat Microsoft helemaal geloofde in pc-gaming. Bijna iedere game bevatte integratie met Xbox Live for Windows. Maar van de een op de andere dag leek dit te zijn verdwenen. Alles verliep via Steam en Xbox Live for Windows leverde meer problemen dan oplossingen. Totdat Phil Spencer aan het roer van Microsofts gaming divisie kwam te staan. Plots is gaming op de pc ook bij Microsoft weer een belangrijk onderwerp geworden.

Dat de invloed van de heer Spencer aanwezig is, is in alles te merken. Start Windows 10 maar eens op en je ziet niet alleen meer een SmartGlass-app, maar een volwaardige Xbox-app. Een app waarin je niet alleen je achievements kan zien, maar ook gewoon je games kan streamen. Er wordt weer aan crossplay gewerkt, iets wat we voor het laatst zagen in Shadowrun op de Xbox 360. Er komen zelfs weer exclusieve pc-titels uit de stallen van Microsoft, en dan hebben we het niet over een nieuwe versie van Patience. Microsoft gelooft eindelijk weer in pc-gaming en dat is allemaal te danken aan Phil Spencer.

Replay 33-3

Amador Prado – Vanaf deze week hebben PlayStation bezitters het recht om te mogen stemmen op een game die ze graag zouden willen zien in de instant collection van PlayStation Plus. Vote-to-play geeft de gamer de mogelijkheid te kiezen tussen drie door Sony geselecteerde games. Klinkt allemaal erg tof om invloed te kunnen hebben op de line-up van komende maand, maar de games waar we uit mogen kiezen vallen toch een beetje tegen. Ook werd bekend dat dit niet elke maand zal gebeuren. Sowieso wordt PlayStation Plus een beetje verwaarloosd door Sony en met een aanstaande prijsverhoging vind ik dit een kwalijke zaak.

PlayStation Plus begon als een extra service voor de PlayStation 3. Voor een paar euro per maand kreeg je extra korting op games, kon je titels een uurtje uitproberen en je kreeg twee titels gratis van Sony. Het was een extra service voor de trouwe fans en een vrije keuze of je extra wilde betalen of niet. Nu met de PlayStation 4 is PlayStation Plus nodig om online te kunnen gamen. Nou ben ik dat wel gewend van de Xbox 360 dus dat kan ik ze nog vergeven, maar ik heb het gevoel dat Sony de plus probeert te veranderen in een plusje. De PS4 staat nu een straatlengte voor op de Xbox One en dus is het niet noodzakelijk om gekke dingen te doen voor de verkoop van hun console. Ze worden gemakzuchtig en voor mijn gevoel wordt er amper geluisterd naar de klachten van de gamers.

Nu in september het kwartaalabonnement liefst vijf euro duurder wordt en Sony dus probeert iedereen te lokken naar het iets goedkopere, maar toch vijftig euro kostende jaarabonnement, word het tijd voor verandering. Waar Microsoft met maandelijkse updates en het recent aangekondigde backwards compatibilty komt, blijft Sony te stil. Een grote update voor de PlayStation, betere games voor de instant collection of het liefst nog een normaal werkend PSN mag toch wel eens gebeuren nu. PlayStation Plus is misschien wel een groot voordeel voor Sony zelf, maar voor de PlayStation-fans is het nu een heel klein plusje.