De GC Replay van week 30
De week zit er weer op en wat voor week was het? Uitstekende vraag, want het is opvallend rustig in de industrie. Stilte voor de tweede storm van de zomer zullen we maar zeggen met de gamescom in aantocht. Toch hebben we Patrick, Rebecca en Kevin uit hun zomerverlof gehaald om terug te blikken op het hoogtepunt in de komkommertijd. Wat blijkt? Max Verstappen rijdt in een Wii U, Rebecca hoeft geen backwards compatible Call of Duty en Kevin is bang voor potjes en dopingcontroles. Je voelt hem al aankomen: dit is de GC Replay!
Patrick Meurs – De geur van benzine, het brandende asfalt, de gierende banden: stuk voor stuk fenomenen waar de echte gearhead stilletjes toch wel zwak in de knietjes van wordt. Het leven van een coureur lijkt voor deze mensen bijna een utopie waar men alleen maar van kan dromen. Maar je wil het ervaren, je wil weten hoe het voelt om in zo’n jumpsuit te stappen, jezelf in een amper te betreden monocoque te hijsen en kilometers asfalt te vreten. Daar heb je toch simulatiesoftware voor?
Ja, daar heb je simulatiesoftware voor. Maar daar heb je dus geen ene moer aan als je thuis zit met alleen een Wii U aan je tv gekoppeld. Een hele tijd leek het erop dat ook deze selecte groep ook eens een bot toegeworpen ging krijgen door Slightly Mad Studio’s. Hun muse, Project CARS, zou zijn weg naar de Wii U gaan vinden. The crowd went wild. Maar deze week werd diezelfde crowd wat minder wild na het bericht dat de Wii U alsnog verstoken zal blijven van deze topper. De Wii U zou het toch allemaal niet kunnen trekken. Voor de Formule 1-fans onder ons: de Wii U bleek de Toro Rosso onder de consoles.
Is dit onverwacht? Nee, eigenlijk niet. Niks ten nadele van de Wii U, maar Project CARS? Beetje hoog gegrepen wanneer je het mij vraagt. Het voelt een beetje aan als beloven dat je mee mag rijden in de 24 uur van Le Mans, maar dan wel een Subaru Vivio: het is een Subaru, maar wat voor een. Het spijt me beste Wii U-ers, maar het dichtste dat je bij asfalt vreten komt, is wanneer je Mario Kart in je console steekt, al halen de bananenschillen wel weer het realisme omlaag…
Rebecca Nieuwenhuis – Sinds bekend is dat de Xbox One backwards compatibility gaat krijgen zijn fans erg enthousiast, wat helemaal te begrijpen is natuurlijk. Vooral ook omdat Microsoft luistert naar zijn fans en zij zelf game titels mogen aanreiken die zij graag terug zouden willen zien. Helemaal geweldig om jouw favoriete game weer nieuw leven in te blazen. Vandeweek lieten wij op Pixel Vault zien wat de huidige top 10 is van de meeste aangevraagde games. Laat die lijst nou voor de helft bestaan uit Call of Duty games. Eerlijk, ik hou ook van een goed potje schieten en je zal mij niet horen zeggen dat Call of Duty niet vermakelijk is, maar zo goed?
Vijf Call of Duty games in die lijst zorgen ervoor dat er geen andere, ook goede titels in het lijstje passen. Hoe leuk Call of Duty ook is, dit vind ik erg zonde. De verhaallijn van de singleplayer stelt meestal niet zoveel voor, het gaat vooral om de multiplayer in deze games. Misschien zou het mogelijk zijn om alle maps van de multiplayer in één game te gooien en het daarmee af te maken? Dan heb je ten eerste een enorme game, die ik ook zeer zeker zou willen hebben. Daarnaast kunnen er dan ook andere titels op de lijst. Titels met een goede singleplayer en hoge nostalgische waarde voor mensen. Zulke titels zouden er naar mijn mening meer in mogen staan. Maar gelukkig gaat Microsoft wel meer games omzetten dan deze tien, dus misschien krijgen deze titels ook zonder een vermelding in de lijst een mooi plekje op de Xbox One. Ik kijk er in ieder geval naar uit om te zien welke titels er straks beschikbaar zijn.
Kevin Rombouts – E-sports beginnen steeds serieuzere vormen aan te nemen. Het wordt zo nu en dan uitgezonden, de prijzen worden steeds groter en ook de spelers worden steeds bekender. Maar die groei heeft ook zijn keerzijde. Een keerzijde die we al vaker bij andere sporten hebben gezien: vals spelen, bedrog en misbruik.
Nog vrij recent was het groot in het nieuws: een dopingschandaal. Ditmaal niet in de atletiek of de wielersport, maar in de game-industrie. Gamers op topniveau zouden aan de Addarall zitten om hun concentratievermogen te verhogen. De industrie in schok, de spelers gebannen. Het resultaat: voortaan moeten niet alleen fietsers regelmatig in het potje plassen voor een grote wedstrijd.
Maar dat was niet de enige vorm van bedrog in de hoge kringen van de e-sports. Begin deze week kwam het nieuws naar buiten dat de professionele League of Legends-speler ‘XiaoWeiXiao’ buiten het boekje was getreden. Om een extra zakcentje te verdienen, was de gamer namelijk aan de slag gegaan voor een andere speler, om die snel te laten levelen. Je voelt hem al aankomen: ook die carrière is ten einde.
De keerzijdes van e-sports worden steeds groter en groter, dat moge duidelijk zijn. Maar hoe lang gaat het duren voordat je een potje moet opsturen naar Microsoft of Sony voordat je online mag? Het is een toekomst waar ik, en postbodes over de hele wereld met mij, liever niet aan denken.