De GC Replay van Week 1

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
De GC Replay van Week 1

Het jaar is weer begonnen en alle vingers zitten er nog steeds aan bij de redacteuren van Pixel Vault. Dat is natuurlijk goed nieuws,  want zo kunnen we jullie ook in 2015 weer blijven voorzien van het laatste nieuws en de leukste artikelen. Deze week was dat niet anders dan normaal. Zo verdwenen er een aantal Alien-titels uit de digitale schappen van Steam en ging Sony door het stof vanwege de DDoS tijdens de feestdagen. Het is rustig op de redactie en daarom blikt Patrick in zijn eentje terug op de eerste nieuwsweek van 2015 in deze nieuwe GC Replay.

Replay_Week1_Patrick

Patrick Meurs – Het zal in eerste instantie niet iedereen meteen zijn opgevallen, maar de ooit zo grote gigant in de gamesindustrie SEGA heeft enkele van haar ‘papieren’ mogen inleveren. De licentie op de Aliens-franchise waren aan verlenging toe, maar de rechtenhouder en SEGA hebben afstand van elkaar moeten nemen en besloten om ‘even goede vrienden’ te blijven. Waar dit aan te wijten is blijft natte vinger werk. De nogal teleurstellende resultaten van de afgelopen Aliens-games (met uitzondering van Alien: Isolation, die gewoon gruwelijk is) zouden best wel eens de laatste spijker in SEGA’s doodskist kunnen zijn geweest. Het is bijna vergelijkbaar met een van onze eigen “licenties”, het rijbewijs. Kun je gewoonweg niet fatsoenlijk autorijden en maak je er op de openbare weg een zooitje van? Inleveren die handel!

Het zou natuurlijk ook zomaar eens kunnen zijn dat het hele feestje om financiële redenen niet meer door is gegaan. Wie in het land der games een licentie wil behouden, moet keihard centjes schuiven. Nu kan ik me voorstellen dat bij Aliens: Colonial Marines geld bijgelegd moest worden, gezien deze game echt catastrofaal geflopt is. Zelfs in de budgetbak bleef de game liggen. Men zegt wel eens: Geschiedenis herhaalt zich. In dit geval leek SEGA’s Aliens: Colonial Marines de hedendaagse variant van Atari’s E.T. te worden, al zijn de schijfjes van SEGA nooit begraven (als je de bodem van de budgetbak niet meetelt).

Anywho, het is over en uit voor SEGA, de digitale versies van de vorige generatie Aliens-games zijn niet meer. Nimmer zullen mijn kleinkinderen deze stukjes digitale geschiedenis kunnen downloaden en zeggen: Opa, wat is dit voor shit? Neen, ze zullen het moeten doen met ouderwetse schijfjes. Maar het kan ook zomaar zijn dat die het dan intussen ook niet meer doen omdat ik die dan al jaren als onderzetter heb gebruikt.

(P.S.: Maak er een mooi 2015 van, ik zou het bijna zijn vergeten)