De beste split-screengames

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
De beste split-screengames

Jarenlang was de multiplayermodus in games doodgewoon samen op een bank zitten met de controller. Met de komst van internet leek dit langzaam te verdwijnen en werd er letterlijk een afstand gecreëerd tussen de medespelers. Gelukkig maakt split screen langzaam zijn comeback in hedendaagse games en zijn er inmiddels tal van prachtige games waar jij met je vrienden urenlang plezier aan kunt beleven. Genoeg reden dus om er een aantal op een rij te zetten.

Het is prachtig om samen met iemand uit de Verenigde Staten, China of een ander land online monsters, terroristen of aliens in mootjes te hakken. Toch blijft er voor mij niets beter dan met een aantal vrienden op een bank te zitten gamen en elkaar in de zij te prikken als ze je inhalen tijdens die spannende finale-race.

Overcooked 1 & 2 (PS4, Xbox One, pc en Switch)

Laten we meteen beginnen met een van de meest chaotische games van dit moment. Dit ‘gezellige’ kookspel laat jou samen met drie andere spelers een keuken runnen. Klinkt saai, maar niets is minder waar. Samen moet je in de meest bizarre omgevingen, van een luchtballon tot een rijdende vrachtwagen, allerlei gerechten bereiden. Elke speler heeft hierbij een eigen taak en teamwork is dus essentieel. Wees voorbereid op veel gescheld, geschreeuw en gestress om die gerookte zalm met salade de keuken uit te werken. Tip: speel dit niet met je partner, tenzij je op diezelfde bank wilt slapen.

Overcooked

Mario Kart 8 Deluxe (Switch)

Mario Kart 8 Deluxe is de geupgrade versie van Mario Kart 8 (Wii U) en kreeg wat aangename aanpassingen. De opzet is simpel. Kies een personage uit de Mario-franchise, een racewagen en probeer elkaar met allerlei gadgets van de baan af te beuken. In dit deel is het zelfs mogelijk om na het springen van een schans een vleugel uit te klappen, zodat je door de lucht kunt zweven. Door middel van een propellor kun je zelfs onder water rijden. De gadgets maken dit de ideale party-game, want iedereen die deze game heeft gespeeld weet hoe agressief je wordt als je vlak voor de finish dat blauwe schild tegen je harses krijgt. Ik kan mij in ieder geval veel vliegende controllers herinneren.

De beste split-screengames

Rocket League ( PS4, Xbox One, pc en Switch)

Deze game is ook online te spelen, maar toch is er niets leukers dan samen op de bank die punten te scoren. In Rocket League bestuur je een radiografisch bestuurbare auto en moet je een grote bal in de ander zijn goal duwen. Dit kun je doen door behendig te bal te dribbelen of vol gas tegen de bal aan te racen. Je kunt samen in een team tegen anderen spelen of het juist tegen elkaar opnemen. Samen kun je je racewagentjes aankleden met de gekste attributen om je eigen stijl tentoon te stellen.  Door de korte speelduur per wedstrijd loopt de spanning snel op. Ik hoorde in ieder geval bij elke goal de stem van Jack van Gelder schreeuwen.

Rocket League - Pixel Vault

Diablo 3 (pc, Xbox One, Switch)

Deze hack and sash dungeon crawler is ideaal om met vier spelers aan te pakken. Probeer samen met je vrienden de beste classes te combineren om al die demonen terug naar de hel te hakken. Diablo 3 is zeer verslavend door de simpele besturing en uitgebreide skill trees. Ben je klaar met het helaas wat verwarrende hoofdverhaal, dan kun je allerlei challenges uitvoeren of die speciale gear winnen tijdens de speciale seizoensmissies. Ik heb deze game zelfs met een paar niet-gamers gespeeld en zij hebben zich ook prima vermaakt. Niets gaat boven het neermaaien van hordes aan smerige monsters met een aantal vrienden en een biertje.

De beste split-screengames  

Super Smash Bros. Ultimate (Switch)

Wie had in 1999 kunnen denken dat een vechtgame waarin Nintendo’s meest populaire personages elkaar de hersens inslaan zo’n succes zou worden? Al jarenlang is Super Smash Bros. een van de meest populaire games op feesten en partijen en worden er hele discussies uitgevochten in de Smash-arenas. Het laatste deel in de serie doet daar nog een schepje bovenop. In Super Smash Bros. Ultimate  kun je momenteel met 74 personages knokken. Het mooie aan deze opzet is het feit dat er voor iedereen wel een favoriet personage tussen zit (tenzij je fan bent van Walluigi). En zeg nou zelf.. niets is leuker om Pikachu met een knuppel te bewerken of met je personage Mario een rotschop te geven. Ya-hoo!

Super Smash Bros. Ultimate 
 Pixel Vault

De Fifa-franchise  (PS4, Xbox One, pc en Switch)

In de echte wereld zorgt voetbal voor rivaliteit, maar ook voor broederschap. Dit is ook het geval in de digitale wereld van Fifa. Samen met je favoriete club je beste vrienden uitschakelen blijft een goed gevoel. Hoe goed de echte Ronaldo of Messi ook zijn, als jij ze in Fifa niet goed kunt besturen heb je niks aan ze. Sinds Fifa 18 is het zelfs mogelijk om twee tegen twee te spelen, waarmee je dus voor altijd kunt uitvechten of Ajax, PSV of Feyenoord beter is. Helaas gaat het er online soms net zo fanatiek aan toe als in het echt en hoor je regelmatig schreeuwende mensen uit je speakers komen.

De beste split-screengames

Cuphead (Xbox One en pc)

Soms verschijnen er kleine pareltjes ten tonele. Cuphead is hier één van. De game heeft een unieke stijl die de tekenfilms van de jaren ‘30 van de vorige eeuw nieuw leven inblaast. De jazzy soundtrack ondersteunt dit nog eens en de controls werken lekker soepel. Hoewel de game er lief en leuk uitziet, is deze ontzettend moeilijk en dus zeker aan te raden om samen met een vriend/vriendin te spelen. Gelukkig kun je als Cuphead en Mugman elkaar opnieuw tot leven wekken, zodat je verder kunt met je strijd tegen het kwaad. Want doodgaan zul je, en vaak ook, maar dat wel onder een te gekke soundtrack.

De beste split-screengames

A Way Out (PS4, Xbox One, pc)

Ik geef toe dat ik echt wel eens nagedacht heb over het ontsnappen uit een gevangenis. Al jaren riep ik dan ook dat er eens een goede game moest komen waarbij je dit kon doen. Gelukkig werden mijn gebeden verhoord en was daar A Way Out. Deze game is geheel gecreëerd met het coöperatieve aspect in gedachte. Het verhaal gaat over twee gevangenen die willen ontsnappen, maar elk hun eigen conflicten hebben. Je moet samenwerken om de gevangenis uit te komen, waarbij je jezelf constant afvraagt of je de juiste keuze hebt gemaakt. Het verhaal tussen de twee personages is zo sterk neergezet dat je je na de (helaas korte) speelduur afvraagt wat er zojuist is gebeurd.  

A Way Out - Prison 2 
 Pixel Vault

Dit zijn een aantal split-screengames waar ik vele avonden plezier aan heb beleefd. Welke andere split-screengames moeten wij zeker ook gespeeld hebben? Laat het ons vooral weten in de comments.