De beste sandbox games

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
De beste sandbox games

Minecraft wordt al ruim acht jaar gespeeld door miljoenen mensen. De aantrekkingskracht van een game waarin je alles kunt maken is groot en brengt de creativiteit van mensen naar boven. Minecraft is het makkelijkste voorbeeld als we aan sandboxgames denken. Waarschijnlijk omdat een groot deel van de game zich in een zandbak afspeelt. Maar er zijn nog veel meer sandboxgames en daarvan hebben wij de mooiste titels op een rij gezet.


Games stellen ons in staat om de grootste rollen aan te nemen. Van Lara Croft tot de loodgieter met de rode pet: ze nemen ons allemaal mee naar hun eigen wereld. Soms wil je echter zelf een verhaal bedenken en niet gebonden zijn aan het personage dat ergens in een studio is bedacht. Daarom zetten we de beste sandbox games voor je op een rij.

No Man’s Sky

Bij veel mensen wekt No Man’s Sky niet het gevoel van vrijheid en blijheid op, maar eerder een grote frustratie of zelfs woede. Dat heeft alles te maken met de hoge verwachtingen die van tevoren werden gecreëerd door Hello Games en vervolgens niet waar werden gemaakt bij release. Toch wist de game direct na de release een aardige fanbase op te bouwen, in het bijzonder onder fans van sandbox games.

No Man's Sky 
 Pixel Vault

Dat is ook niet zo vreemd, want hoewel No Man’s Sky een hoop functionaliteiten miste bij release, was het meteen een sandbox game bij uitstek. Je kon gaan en staan waar je wilde in de triljoenen sterrenstelsels en je kon je meteen verliezen in het avontuur van een ruimtereiziger die vreemde planeten, stelsels en ruimtestations verkende. Daarbij kon je ervoor kiezen om je te richten op handelen, het ontdekken van nieuw leven of gewoon op alles schieten wat los en vast zit.

Met de reguliere updates die Hello Games sinds de release heeft uitgebracht is daar een groot aantal mogelijkheden aan toegevoegd. Zo kun je nu willekeurig gegenereerde missies doen en door de ruimte heen vliegen als een echte huurling. Ook zijn de mogelijkheden van het in kaart brengen van flora en fauna op planeten uitgebreid en kun je je een ware interstellaire bioloog wanen. Hoewel er ergens diep in No Man’s Sky nog wel een verhaal verborgen ligt, kun je dat vrijwel meteen negeren en beloont de game je voor je eigen creatieve invulling van je bestaan in de ruimtegame in credits, grondstoffen of kennis.

Lees hier meer over een van de grotere updates die Hello Games het afgelopen jaar heeft uitgebracht.

Mount and Blade: Warband

De Middeleeuwen zijn een populaire setting als het gaat om films, series en games. Zeker met een vleugje fantasy en de bijbehorende magie erbij, is er een ontzettend breed aanbod aan games waar je met zwaard, schild en pijl en boog op pad kunt in dit tijdperk. Hoewel de vrijheid in deze games vaak enorm is, zit je meestal wel vast aan een specifiek personage of rol. Denk aan Geralt die als de Witcher door het leven gaat of het avontuur van de simpele boerenknul die uitgroeit tot een volleerd ridder in Kingdom Come: Deliverance.

Mount and Blade Warband 
 Pixel Vault

Stuk voor stuk mooie avonturen, maar geen echte sandbox games. Zelfs in Skyrim ben je uiteindelijk toch de Dragonborn, ook al houd je je alleen bezig met het verzamelen van kaas. Er is echter een titel die je geen enkele rol toebedeelt als je arriveert in de Middeleeuwen en dat is Mount and Blade: Warband. In deze indiegame word je losgelaten in een gebied met kastelen, koningen en dorpen vol arme boeren. Hoe jij je hierin manifesteert, is echter aan jou.

Wil je ook een koning worden? Dan kan dat. Degenen die echter als dolende ridder door het leven willen gaan kunnen er ook voor kiezen de kastelen links te laten liggen en van herberg naar herberg te trekken. Voor een meer anarchistische inslag kun je ook een eigen bende oprichten en de landerijen van hoge heren afstropen. Je kunt je avontuur in Mount and Blade: Warband zo groot of zo klein maken als je zelf wilt en dat maakt dit de ultieme Middeleeuwse sandbox.

Op dit moment is deel twee in ontwikkeling: Mount and Blade 2: Bannerlord. Onze eerste ervaringen met deze game lees je hier.

Rimworld

Officieel wordt Rimworld aangemerkt als Sci-Fi Colony sim en de game is het op het eerste gezicht dus meer een management/simulatie game dan een game waarin je je eigen verhalen en avonturen kunt creëren. Rimwold gaat echter een stukje verder. Naast het feit dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe je je kolonie inricht, heb je je kolonisten waarover je je moet ontfermen. Wat zij meemaken en hoe zij zich ontwikkelen, bepaal jij als speler en de verhalen vertellende AI.

Rimworld 
 Pixel Vault

Zo kun je een rustige kolonie bouwen waarin de kolonisten wat aardappels verbouwen en wat Muffalo’s houden, maar kun je ook een bende bionische stropers oprichten die de wereld afstruinen. De mogelijkheden zijn honderdtal, al zal de AI je plannen met regelmaat in de war schoppen, wanneer je in een van de niet-vreedzame modi speelt. Dat maakt het echter een leuke uitdaging en het zorgt ervoor dat geen elke speelsessie hetzelfde is in Rimworld, ook al is je plan elke keer om een kannibalencultus op te richten.

Lees hier onze review van de game.

De Sims

Hoewel De Sims een stuk voorspelbaarder is dan Rimworld, is het wel degelijk een sandbox game. Ondanks dat je er geen kannibaal kunt zijn, heb je ongekende mogelijkheden om het huis, leven en uiterlijk van je Sims vorm te geven. Je kunt de game gebruiken om een virtueel poppenhuis mee te runnen en het perfecte gezinnetje creëren. Mocht je liever een betere versie van jezelf maken, dan is ook dat mogelijk.

De beste sandbox games

Er zijn echter genoeg spelers die het spelen met de Sims zelf helemaal links laten liggen en vooral bezig zijn met het bouwen van mooie huizen, appartementen en winkels. Daarnaast is de game stiekem een stevige RPG. Met tientallen verschillende vaardigheden kun je jouw personage of personages vormgeven en tot de meest geniale kunstenaars of wetenschappers opleiden. Maar zoals een echte sandbox game betaamt, kun je alle carrièrepaden ook heerlijk links laten liggen. Je kunt ook een huisvader maken of een dakloze die enkel een tent en een hond tot zijn beschikking heeft.

De Sims is wel een enigszins prijzige sandbox titel, want de game ontleent haar vele speelmogelijkheden aan verschillende uitbreidingen en game packs. Dit betekent dat je aardig in de buidel moet tasten om alle mogelijkheden tot je beschikking te hebben.

De laatste Sims-uitbreiding is Word beroemd. Je leest onze review hier.

Elite Dangerous

De ruimte is eigenlijk een grote onontgonnen sandbox en dus ook het toneel voor veel van dit soort games. Naast No Man’s Sky is er nog een titel van interstellaire proporties en dat is Elite Dangerous. Deze game zet je in een ruimteschip en laat het vervolgens geheel aan jou wat je gaat doen. Dat wil zeggen, zodra je hebt uitgevonden hoe je de schepen bestuurt, want dat is moeilijker dan het besturen van de gemiddelde Boeing.

Elite: Dangerous 
 Pixel Vault

Wanneer je de boel eenmaal onder controle hebt, word je helemaal losgelaten en kun je het universum gaan verkennen. Of niet en gewoon het eerste ruimteschip dat je tegenkomt aanvallen. Van piraat tot ruimtetaxichauffeur: het kan allemaal.

De game is al even uit, maar de console release van de game reviewden we hier.

Kenshi

Soms zijn games bijna een decennium in ontwikkeling en dan ziet het er nog niet heel bijzonder uit. Maar net zoals bij Rimworld verhult het ruwe uiterlijk van Kenshi een zeer bijzondere sandbox game. De game speelt zich af in een wereld waarin het zwaard regeert. De stijl is moeilijk te omschrijven maar heeft iets weg van punk en een stevige dosis Mad Max. Veel chaos, gevechten en zandstormen dus.

Deze game onderscheidt zich van veel andere sandbox games met een gigantische handgemaakte wereld, waarin verschillende provincies als compleet andere werelddelen aanvoelen. Naast het verkennende element kun je in Kenshi zelf bepalen hoe je je leven inricht in de gigantische wereld. Word je een simpele boer? Een handelaar in protheses? Of een ultieme zwaardvechtende ninja? Het zijn slechts enkele van de keuzes die je hebt om je leven vorm te geven in Kenshi.

Kenshi 
 Pixel Vault

Ook als vreedzame boer moet je je zo nu en dan kunnen verweren tegen stropende bandieten, het blijft een gewelddadige samenleving waar je je in bevindt. Daarnaast is het een pittige game. Verwacht dus niet dat je snel vooruitgang boekt. Kenshi is voor de gevorderde sandbox speler, die tegen de nodige tegenslagen kan.

Dit zijn wat ons betreft de games die je in ieder geval moet checken als je van sandbox games houdt. Meer over sandbox games lees je hier en drop ook jouw favoriete sandbox titels in de comments!