De beste platform personages

archief
Tim Miechels op 20 januari 2020
De beste platform personages

Eén van de kenmerken van een goede platform game is een bonte cast aan vaak totaal bizarre personages. Dat blijkt wel als we kijken naar de hoofdpersoon van onze game van de maand: een geschifte buideldas met een voorliefde voor appels. In afwachting van de release van de Crash Bandicoot N. Sane Trilogy besloten we daarom eens een aantal kleurrijke platform personages in het zonnetje te zetten.

Spaz Jackrabbit

Het personage waar we deze lijst mee beginnen heeft een Nederlands tintje. De Jazz Jackrabbit serie is namelijk ontstaan uit een samenwerking tussen videogame legende Cliff Bleszinski (aka CliffyB) en de Nederlandse spellenmaker Arjan Brussee. Jazz Jackrabbit is bedacht als een science fiction parodie op de fabel van de schildpad en de haas. In de games neem je het als haas met een laserpistool op tegen een leger vijandige schildpadden.

In het eerste deel van de serie kon je nog alleen met hoofdpersoon Jazz Jackrabbit zelf spelen. Voor het tweede deel werd zijn geschifte broertje Spaz Jackrabbit als speelbaar personage toegevoegd aan de game. Spaz komt aan zijn gestoorde uiterlijk door het eten van de dopefish, een verwijzing naar de fictieve vis uit Commander Keen 4, die beschreven wordt als het domste wezen dat ooit bestaan heeft.

Het uiterlijk van Spaz werd bedacht door vormgever Nick Stadler. Wat begon als een parodie op Jazz Jackrabbit met de naam Spaz Slackrabbit, groeide uit tot een echt personage in de game. Dat is maar goed ook, want naast zijn bizarre verschijning speelt Spazz ook gewoon erg fijn. Zijn double jump en karate kick moves zorgen ervoor dat hij zich makkelijk kan meten met zijn heldhaftige broer.

Spaz Jackrabbit 
 Pixel Vault

Yoshi

Geen lijst over platform games is compleet zonder minstens één verwijzing naar de Super Mario Bros games. Hoewel de gebroeders Mario en Luigi natuurlijk de hoofdrol spelen, is het Yoshi die een glansrol opeist in de serie. De groene dinosaurus maakte zijn debuut als Mario’s en Luigi’s sidekick in Super Mario World voor de SNES. Dankzij het succes van die game ontwikkelde Yoshi zich tot vast personage in de Mario games.

Super Mario World speelt zich af in Yoshi’s thuisland: Dinosaur Land. Bowser heeft alle Yoshi’s opgesloten in eieren. Eenmaal bevrijd vergezelt Yoshi je als rijdier, zolang je hem in leven weet te houden. Met zijn lange tong kan Yoshi vijanden opeten, waarbij verschillend gekleurde Koopa’s hem verschillende abilities geven. Als Yoshi een groene Koopa eet, kun je zijn schild als projectiel gebruiken, met een rode kun je vuurballen spuwen, met een gele kun je stompen en met een blauwe kun je een stukje vliegen. Daarnaast bevinden zich in de sterrenwereld rode, gele en blauwe baby Yoshi’s, die deze abilities standaard hebben.

Sinds zijn succes in Super Mario World is Yoshi niet meer weg te denken uit de Mario games. Zo is hij een vaste kracht in Nintendo games als Mario Kart en Super Smash Bros. Bovendien heeft hij inmiddels een aantal spin-offs als Yoshi’s Island en Yoshi’s Story op zijn naam staan. Recentelijk speelde een gebreide Yoshi nog de hoofdrol in het goed ontvangen Yoshi’s Woolly World.

Super Mario World 
 Pixel Vault

Conker the Squirrel

Conker the Squirrel begon zijn carrière als een jonge, vriendelijke, rode eekhoorn. De games waarin hij in eerste instantie verscheen, waren dan ook gericht op een jong publiek. Zo maakte hij zijn opwachting in brave games als Diddy Kong Racing op de Nintendo 64 en Conker’s Pocket Tales op de Game Boy Color. Dit deed hij allemaal in afwachting van zijn eigen grote platform game op de Nintendo 64: Twelve Tales: Conquer 64.

Alleen zou Twelve Tales uiteindelijk nooit het daglicht zien. In aanloop naar de release van de game kreeg ontwikkelaar Rare steeds meer kritiek. Het zou niet van veel creativiteit getuigen om na Banjo-Kazooie nóg een op een jong publiek gerichte platformer uit te brengen met gezellige dieren in de hoofdrol. Rare besloot Twelve Tales te schrappen en in plaats daarvan gaven ze Conker de hoofdrol in een platformer met een heel andere toon: Conker’s Bad Fur Day.

Conker’s Bad Fur Day lijkt op het eerste gezicht gewoon een gezellige, kleurrijke 3D platformer. Het grote verschil met Rare’s Bajo-Kazooie is de toon en de hoofdpersoon van de game. In Bad Fur Day zien we de ooit zo vriendelijke Conker terug als een oudere, gierige, vloekende, alcoholistische, gewelddadige psychopaat. De game draait om hoe Conker koning van Panther Kingdom geworden is en zit vol met onderbroekenlol en popcultuur referenties. Hoewel de verkoopcijfers wat tegenvielen, zorgde Conker’s Bad Fur Day’s cultstatus ervoor dat de game in 2001 een remake kreeg op de originele Xbox.

Conker's Bad Fur Day 
 Pixel Vault

Doctor Eggman

Doctor Ivo Robotnik, aka Doctor Eggman is de enige badguy op deze lijst. Met zijn eivormige lichaam, imposante snor en pince-nez brilletje is hij een even kleurrijke als angstaanjagende verschijning. Eggman heeft een IQ van 300 en zijn grootste droom is alleenheerschappij over de wereld. De dokter is al sinds de allereerste Sonic game de aartsvijand van de rappe blauwe egel en maakte sindsdien in vrijwel iedere Sonic game zijn opwachting.

Dat Doctor Eggman een fascinatie heeft voor robots en machines, is al sinds zijn debuut in Sonic the Hedgehog duidelijk. Deze eerste Sonic game kwam in 1991 uit voor de Sega Megadrive. In Sonic the Hedgehog maakt Doctor Eggman jacht op de Chaos Emeralds. Deze probeert hij te veroveren door dieren in robots te veranderen, waarmee hij diverse steden inneemt en de wereld afspeurt naar de Emeralds.

Doctor Eggman verwijst regelmatig naar het Eggman Empire. In dit door de dokter zelf bedachte imperium hebben robots en wetenschappers een hogere sociale status dan de andere mensen. Het Eggman Empire moet de hele wereld omvatten en uiteraard staat Doctor Eggman zelf aan het hoofd van de staat. Hoewel de dokter de term Eggman Empire gebruikt om te verwijzen naar alle gebieden die hij veroverd heeft, is het hem dankzij Sonic nooit gelukt om het Eggman Empire echt te realiseren.

Sonic the Hedgehog 
 Pixel Vault

Nikki Flying Fleugel

Nikki Flying Fleugel is een acrobaat uit het koninkrijk Lyr die ervan droomt om een tovenaar te worden. Ze was onderdeel van het Flying Fleugel familiecircus. Als ze er door haar gedagdroom per ongeluk voor zorgt dat de leeuwen bijna de arm van circus-collega The Great Zeigfreed eraf bijten, besluit ze haar circus bestaan aan de wilgen te hangen. Ze gaat naar Lancelot Castle om haar magische training te beginnen. Eenmaal bij het kasteel ontmoet ze de aan lager wal geraakte nar Fargus en zijn stokpop Sid.

Nikki en Fargus zijn de hoofdpersonen uit de ondergewaardeerde platform game Pandemonium!. Als Nikki en Fargus in het kasteel een boek lenen van de dronken tovenaar Tony Vu, cast Nikki per ongeluk een level 10 spreuk. Deze spreuk opent een portaal naar een andere dimensie, waar een gigantisch monster doorheen komt dat hun dorp opeet. Het doel van Pandemonium! is om de Wishing Engine te vinden zodat Nikki en Fargus hun dorp weer terug kunnen wensen.

Pandemonium! Verscheen onder meer op de PlayStation, Sega Saturn en de pc. Het was de eerste 2.5D game. Dat wil zeggen dat de gameplay 2D is, terwijl de graphics 3D geanimeerd zijn en paden elkaar in 3D kunnen kruisen. Je kunt voor ieder level kiezen of je speelt met Fargus, die vijanden kan uitschakelen met een speciale aanval, of Nikki die een double jump kan uitvoeren. Vanwege de vele moeilijke jumps die er in de game zitten is Nikki duidelijk de beste keuze.

Pandemonium! 
 Pixel Vault