De beste mods voor Fallout 4 tot nu toe: we zetten er vijftien op een rijtje

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
De beste mods voor Fallout 4 tot nu toe: we zetten er vijftien op een rijtje

Fallout 4 is nu een paar weken uit en de modding community heeft al wat toevoegingen gemaakt om de pc-versie te verbeteren of zodanig aan te passen dat je er maffe dingen mee kunt doen. Ik zet een aantal mods waarmee je kunt stoeien in de Commonwealth, op een rijtje.

Betere fps dankzij texture-optimalisatie

Laat ik beginnen met een van de populairste mods van het moment. Het is geen geheim dat Fallout 4 niet geheel bugvrij is en ook zakt het aantal frames per seconde soms hevig naar beneden in drukke gebieden of gevechten. Dankzij het ‘Texture Optimalization Project’ zijn die problemen de post-nucleaire wereld uitgeholpen. De enorme textures worden stuk voor stuk vervangen door textures van een kleiner formaat, die er nog wel goed uitzien. Hierdoor zakt de fps niet langer in elkaar als een kaartenhuis.

Pimp het uiterlijk van het water

Het giftige water in Fallout 4 valt absoluut niet in de categorie ‘mooiste ooit’ in een open-wereldgame. Ik blijf erbij dat Rockstar Games met Grand Theft Auto V op de pc nog steeds die lijst aanvoert. Met de mod ‘WET’ (hoe toepasselijk) kun je ervoor zorgen dat de meren en zee er een stuk mooier uit komen te zien. Daarnaast is het mogelijk om de texturen van de regen te vervangen met de mod ‘FO4 Rain’ en zo kan het natte spektakel beginnen!

Meer of minder kleur

Dan zijn er ook nog opties om de wereld van Fallout 4 een stuk levendiger of uitgestorvener te laten ogen. Met de mod ‘Enhanced Wasteland Preset’ voeg je wat meer contrast en kleur toe aan de Commonwealth, terwijl je met ‘Stalker Lightning’ de wereld er een stuk duisterder uit laat zien.

Oneindig bouwen in je nederzettingen

Met de mod ‘Unlimited Settlement Objects’ kun je zoveel objecten in je nederzettingen plaatsen als je hardware aankan. Zo kun je een arena bouwen om NPC-gevechten uit te voeren. Wie wil nou niet zien hoe 100 Deathclaws het opnemen tegen 100 Brotherhood of Steel-leden? Er wordt wel van tevoren gewaarschuwd dat het beter is je data op te slaan, want als je te enthousiast wordt met de oneindige bouwlimiet, kan de game crashen.

En als we dan toch aan het bouwen zijn…

Wij gamers kunnen best wel zeuren over dingen in games die beter hadden gekund of waarvan we meer hadden willen zien. Deze modder was niet tevreden over de beperkte opties in het bouwmenu en heeft een vrachtwagenlading aan nieuwe objecten, muren, deuren, versieringen en zelfs plantenbakken toegevoegd met ‘Settlement Supplies Extended’.

Maak je eigen munitie

Hoewel het in Fallout 4 niet zo vaak voorkomt dat je zonder munitie komt te zitten, kun je met de ‘Craftable Ammunition’-mod zelf kogels en projectielen maken in je nederzettingen. Zoiets was al mogelijk in Fallout: New Vegas, maar ontbreekt in deel 4. Hoe het werkt? Je bouwt eerst een Reloading Bench in een settlement en daarna kun je losliggende rotzooi uit je werkbank omzetten in projectielen om de gevaren van de post-apocalyptische wereld te doden. Superhandig!

Wil je wat meer eer van je werk hebben en tellen hoeveel 5mm rounds je hebt afgevuurd met je Minigun, dan is ‘Rain of Brass’ een mod voor jou. Alle kogelhulzen blijven een uur liggen op de plek waar ze zijn afgevuurd om iets meer realisme toe te voegen aan de gunplay van Fallout 4.

Laat je wapen zakken

Nee, dat is geen uitspraak van een guard van Diamond City, maar een optie die ook wordt toegevoegd met behulp van de mod ‘Lowered Weapons’. Zodra je niet in combat bent, laat je personage zijn/haar geweer zakken. Dat ziet er wat minder knullig uit dan wanneer je hem constant voor je houdt, klaar om te schieten, terwijl je rustig aan het ontdekken bent zonder een vijand in de buurt.

Teddybeer-nukes

Voor pc-gamers die wel van een geintje houden, is er een mod uitgebracht waarmee je Mini Nukes kunt vervangen door teddyberen. Dat ziet er zo uit:

Ben je niet helemaal tevreden met het resultaat? Dan kun je er ook voor kiezen om baby’s te lanceren met je Fat Man. Al is dat misschien net iets te masochistisch.

Een dodelijke companion extra

Heb je er altijd van gedroomd met dieren te kunnen praten en ze te overtuigen mee te gaan in je avonturen door de Commonwealth? Dankzij de mod ‘Creature Follower’ blijken dromen geen bedrog! Je kunt er alles mee doen wat reguliere followers kunnen, behalve de relatiepraatjes.

Bang dat je Piper,  Preston of je andere favoriete volger achter moet laten? Dat hoeft niet, want dankzij deze mod kun je twee companions meebrengen. Je kunt kiezen uit een Deathclaw, Yao Guai, Synth, hond, kat, Mutant Hound, Super Mutant Behemoth, Raider-hond, gorilla of Radscorpion.

Zie wat je wilt zeggen in dialogen

Vaak horen we kritiek over het gesimplificeerde dialoogsysteem in Fallout 4, omdat je niet helemaal weet wat je character zal zeggen als je voor één van de vier opties kiest. Ook daar hebben de modders al een oplossing voor gemaakt met ‘Full Dialog Interface’. Nu krijg je gewoon van tevoren te zien wat de opties woord voor woord inhouden, zoals we gewend zijn van de vorige games.

Instellingen wijzigen

Heb je liever wat meer inspraak over je Field of View (FOV), hoeveel ‘gore’ er op je scherm terechtkomt en over de maximale fps (of je wilt die liever vastzetten op 60) die je monster-pc aankan, maar die Fallout 4 niet toelaat? Dan is de ‘Configuration Tool’ iets voor jou. De voorbeelden die ik gaf verbleken bij de totale lijst van aanpassingen die mogelijk zijn.

Wanneer is de Xbox One aan de beurt?

Het moge duidelijk zijn dat ik Fallout 4 niet voor niks op de pc heb aangeschaft. Bethesda heeft beloofd dat gamers op de  Xbox One ook kunnen profiteren van mods in 2016. Wanneer dat precies gaat gebeuren, heeft de ontwikkelaar nog niet bekendgemaakt. Zoals je ziet, mis je een hoop dingen die beter hadden gekund aan Fallout 4 wanneer je de ‘kale’ consoleversie in huis hebt gehaald. Aan de andere kant zou je kunnen stellen dat je de game speelt zoals ‘ie bedoeld is. Daar is ook helemaal niks mis mee.