De beste films van 2018

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
De beste films van 2018

Het einde van 2018 is bijna in zicht en daarom is het de hoogste tijd om eens terug te kijken naar wat de filmindustrie ons heeft gebracht dit jaar. Hoewel sommige films of franchises last hadden van acteurs of actrices met persoonlijke problemen, waardoor sommige eruit werden geknikkerd of zelfs hele films gecanceld werden, was er ook genoeg moois te zien dit jaar.  

Het jaar 2018 zat vol pieken en dalen in zowel gameland als in filmland. Grote franchises als Star Wars kregen het flink te verduren van hun fanbase, maar enkele films die bij voorbaat leken te mislukken, behaalden juist een groot succes. Het leek er dan ook op dat niemand in 2018 zeker wist of hun films een succes zouden worden. Toch zijn er enkele pareltjes die ik met jullie wil delen.

Black Panther (Marvel)

We zagen hem al even in Captain America: Civil War en hij zorgde er direct voor dat fans meer wilden zien van deze Afrikaanse held. De film wist sowieso flink wat stof te doen opwaaien door een vrijwel geheel donkere cast in te zetten. Nog nooit eerder werden donkere mensen zo goed vertegenwoordigd in een film over helden. De film, die het verhaal vertelt van een jonge prins die de mantel van Black Panther overneemt van zijn vader, zit boordevol diepere betekenissen. Ook schroomt de film niet om onderwerpen als onderdrukking aan te kaarten. Naast alle symboliek is de film een goede aanvulling voor het Marvel Cinematic Universe en we kijken nual uit naar het vervolg.

A Star is Born (Warner Bros)

In deze vierde versie van A Star is Born (de eerste komt alweer uit 1937) wordt dieper ingezoomd op het thema: een rijzende ster. Jackson Maine moet machteloos toekijken hoe zijn grote liefde en tevens ontdekking op muzikaal gebied hem langzaam ontglipt. Ally wordt geleidelijk door haar gelikte manager omgetoverd tot een superster. Zo moet ze haar haren verven, maar ook softe liedjes zingen om maar populair te zijn. Lady Gaga speelt verbazingwekkend goed de rol van Ally en Bradley Cooper als Jackson Maine weet te imponeren. Een leuk weetje is dat alle liedjes live gezongen werden bij de opnames. Dat Lady Gaga kon zingen wisten we natuurlijk al, maar Bradley Cooper laat een geheel nieuwe kant van zichzelf zien.

The Ballad of Buster Scruggs (Netflix)

Dat Netflix inmiddels heeft bewezen zijn mannetje te staan tegenover Hollywood, mag wel duidelijk zijn. Toch experimenteert het bedrijf er nog flink op los. Zo heeft Netflix met The Ballad of Buster Scruggs het anthologie-format nieuw leven ingeblazen. Westerns waren lange tijd uit de mode en een film bestaande uit meerdere verschillende hoofdstukken is ook al een tijd niet meer gedaan.  Hoewel deze western een beetje een moeilijke start heeft met een hoofdstuk over een vrij over-de-top-cowboy en -bankoverval, volgt daarna een sterke verhaallijn. Thema’s als de dood, mishandeling en de wanhoop in het Wilde Westen worden in geheel eigen stijl goed weergeven.

Spider-Man: Into the Spider-Verse (Sony)

Officieel hoort Spider-Man nog bij Sony, maar Marvel wist eerder al een fenomenale Spidey-film uit te brengen met Tom Holland in de hoofdrol. Toch had Sony zijn eigen plannen met het personage en om niet geheel in het vaarwater van Marvel te zitten werd er gekozen voor een tekenfilmversie. Ook kozen ze ervoor om Miles Morales (een van de favoriete personages van de fans) een hoofdrol te geven. Om het geheel nog extra kracht bij te zetten wordt een blik aan personages uit het multiversum open getrokken. Morales heeft dezelfde krachten als Peter Parker, maar ook een aantal unieke vaardigheden. Zo kan hij vijanden verlammen of zich camoufleren. De film-animatie is werkelijk prachtig en lijkt op een stripboek dat tot leven komt. Ook de vele referenties naar de strips worden gewaardeerd door fans.

Bohemian Rhapsody (20th Century Fox)

Een biografische film over een van de grootste muzieksterren ter wereld is niet zomaar een klusje wat snel afgeraffeld kan worden. Hoewel de productie van de film flink wat problemen ondervond door het vertrek van regisseur Bryan Singer, stond er uiteindelijk een erg sterke film. Eerlijk toegegeven, deze film verdient geen Oscar, maar de tijdloze muziek zorgt ervoor dat je gaat meetikken met je voet. Het verhaal van een band die zich in geheel eigen stijl omhoog weet te knokken, wordt op een speelse manier weergeven. Rami Malek weet de excentrieke Freddie Mercury vrijwel identiek neer te zetten en verdient alleen daarvoor al veel lof.

Venom (Sony)

Deze film leek bij voorbaat al gedoemd te zijn om te mislukken, omdat het merendeel van de fans het absoluut niet zag zitten dat een van de coolste anti-helden door Sony naar het witte doek werd gebracht. Het personage was eerder al in Spider-Man 3 te zien (je weet wel, die met Tobey Maguire) en kreeg daar destijds de volle laag. Toen Venom uiteindelijk werd uitgebracht, waren ook de filmcritici niet echt laaiend enthousiast en leek het erop dat de film snel weer zou verdwijnen. Echter de fans vonden het geweldig en prezen de film voor het trouw blijven aan de stripboeken. Dat de film succesvoller bleek dan verwacht, zagen we dan ook aan de 850 miljoen dollar die de film inmiddels heeft binnengebracht.

Avengers: Infinity War (Marvel)

Jarenlang komen er al superheldenfilms uit onder Marvels naam en wordt er gebouwd aan een overkoepelende verhaallijn. De Infinity War-verhaallijn werd dan ook pas goed gestart in Avengers: Infinity War. De oneliners, brute gevechten met heel veel explosies en een lading aan superhelden waren natuurlijk allemaal aanwezig, maar het einde van de film heeft miljoenen mensen omver geblazen. In vrijwel de laatste paar minuten wordt flink wat uit de kast gehaald en blijven we uiteindelijk achter met een leeg gevoel. We kijken dan ook erg uit naar Avengers: End Game, waarin onze vragen eindelijk beantwoord zullen worden.

Dit waren films die ik geweldig vond om te zien in 2018. Welke films vind jij dat er op dit lijstje thuis horen? Laat het ons weten in de comments.