De belangrijkste rassen in Mass Effect – Waren we dan toch niet alleen?

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
De belangrijkste rassen in Mass Effect – Waren we dan toch niet alleen?

Na lang wachten ligt Mass Effect: Andromeda eindelijk in de winkels. De Mass Effect-wereld zit boordevol planeten, technologie en rassen waar wij alleen nog maar van kunnen dromen. Ben je een nieuwkomer in de Mass Effect-franchise, dan kunnen al die nieuwe rassen erg verwarrend werken. Bij deze een aantal van de meest bekende rassen uit de Mass Effect-serie.

Krogan

De Krogan zijn een ras die ontzettend van oorlogen houdt en op een van de minst gezellige planeten van allemaal woont. Op Tuchanka wemelt het namelijk van de roofdieren en er zijn bijna geen grondstoffen aanwezig om te overleven. De Krogan leven in stammen die zich vooral focussen op het sterker maken van soldaten en het verslaan van concurrenten. Het robuuste uiterlijk van deze dinosaurus-achtige wezens zorgt ervoor dat ze niet terugdeinzen voor een gevecht, hoe groot de tegenstander ook is.

De Rachni-oorlog is misschien wel een van hun grootste veldslagen geweest. De Rachni waren een serieuze bedreiging voor de andere rassen, waardoor deze de hulp van de Krogan inschakelde. De Rachni waren geen partij voor de Krogan en werden uitgeroeid. Na de Rachni-oorlog begonnen de Krogan zich snel te vermenigvuldigen, waardoor ze een bedreiging vormden voor de galactische samenleving. Turians en Salarians besloten de Genophage op de Krogans los te laten. Een biologisch wapen wat ervoor zorgde dat de vrouwelijke Krogan minder vruchtbaar werden en dus de populatie kromp. Een bekende Krogan is Urdnot Wrex.

De belangrijkste rassen in Mass Effect - Waren we dan toch niet alleen?

Turians

Deze gedisciplineerde militaristen zijn afkomstig van de planeet Palaven. Tevens zijn zij het derde ras die mocht plaatsnemen in de Citadel Council. Deze Council was een raad van verschillende rassen die vanuit het enorme ruimtestation de Citadel belangrijke politieke, economische en culturele beslissingen maakten. Doordat de Turians de Krogans wisten te verslaan in de Krogan-opstand, kregen ze de eer om deel te nemen aan de raad. Door het inzetten van een biologisch wapen, de Genophage, wisten ze de aantallen van de Krogan drastisch te verminderen. Na de opstand werden de Turians benoemd tot de nieuwe vredeshandhavers. Samen met de mensen hebben de Turian gewerkt aan het beroemde schip SSV Normandy. Een van de meest bekende Turians is Garrus Vakarian, die samen met Shepard meerdere keren levens heeft gered.

De belangrijkste rassen in Mass Effect - Waren we dan toch niet alleen?

 

Salarians

De amfibie-achtige Salarians wonen op de planeet Sur’Kesh. De Salarians beschikken over een extreem snelle stofwisseling, waardoor alles veel sneller gaat dan normaal. Ze praten, denken en bewegen snel, waardoor ze andere rassen vaak te traag en dom vinden. Ze hebben vooral een afkeer aan de Elcor. Doordat alles sneller gaat dan normaal, hebben ze ook een lagere levensverwachting dan andere soorten. De gemiddelde Salarian wordt daardoor niet veel ouder dan 40 jaar. Bijna alle Salarians zijn bezig met het bedenken van nieuwe technologieën of werken als spion. Mordin Solus was een bekende Salarian Professor.

De belangrijkste rassen in Mass Effect - Waren we dan toch niet alleen?

Asari

De Asari worden beschouwd als een van de sterkste en meest gerespecteerde rassen in het hele universum. Zij waren immers de eerste die het mogelijk maakten om te reizen door de ruimte. Daarnaast waren zij ook de eerste die de Citadel wisten te ontdekken. De Citadel bevindt zich in de Serpent Nebula-regio en men denkt dat dit ruimtestation al duizenden jaren oud is. Opvallend aan de Asari is dat ze alleen van het vrouwelijke geslacht zijn. Ze zien er van nature elegant uit, beschikken over biotische gaven en kunnen conservatief zijn. De Asari kunnen honderden jaren oud worden en kunnen zich zowel met een vrouw of met een man van elke soort voortplanten. Dit doen ze door de zenuwuiteinden te verbinden met die van haar partner. Hierdoor kan zij haar eigenschappen overbrengen op de nakomelingen. De nakomelingen zijn altijd Asari. Bekende Asari zijn Liara T’Soni en Samara.

De belangrijkste rassen in Mass Effect - Waren we dan toch niet alleen?

Geth

In de hoogtijdagen van de Quarians werd het noodzakelijk dat er goedkope werkkrachten en soldaten beschikbaar waren. De Quarians besloten daarom de Geth te creëren. De Geth bestaat uit een netwerk van kunstmatige intelligentie die zich rond de Perseus-sluier bevindt. De Perseus-sluier bevindt zich in de Melkweg en bestaat vooral uit gas en stof. De Geth werden langzaamaan intelligenter en begonnen vragen te stellen aan hun Quarian-meesters. Doordat de Quarians hier niets van wilden weten, probeerden ze de Geth te vernietigen, wat resulteerde in een grote oorlog. De Quarians werden van hun eigen planeet gegooid en werden verdoemd te leven als nomaden. Tijdens de gebeurtenissen uit de Mass Effect-trilogie is Legion een van de bekendere Geth.

De belangrijkste rassen in Mass Effect - Waren we dan toch niet alleen?

Quarians

De Quarians zijn door hun oorlog met de Geth verdoemd te leven als nomaden. De Quarians leven in een zogeheten migratievloot, die enorm veel ruimteschepen bevat. Over het algemeen zijn Quarians iets kleiner dan de gemiddelde mens. Ze hebben drie vingers aan elke hand en ook drie tenen aan elke voet. Helaas voor de Quarians hebben ze een zwak immuunsysteem, waardoor ze in steriele omgevingen moeten leven. Doordat dit niet altijd te verwezenlijken is, dragen veel Quarians speciale pakken met helmen om ze te beschermen tegen ziektes. Tali’Zorah vas Normandy is een bekende Quarian.

De belangrijkste rassen in Mass Effect - Waren we dan toch niet alleen?

Mensheid

De mensen zijn de nieuwste leden in de galactische samenleving en zijn afkomstig van de planeet Aarde. Andere rassen vinden dat de mensen zich snel uitbreiden en weten te ontwikkelen. De mens wist indruk te maken op de andere rassen door zelfstandig een Prothean data-opslag te lokaliseren op Mars en ook ontdekten ze kort daarna het Mass Relay-netwerk. De mensen probeerden in Mass Relay te activeren, wat illegaal is volgens de Council. De mensen wisten hier echter niets van af en werden onverwacht aangevallen door de Turians. De First Contact War brak uit en de mensen werden verdreven. De mensen vochten echter terug, waardoor ze opvielen bij de Council. De Council regelden zo snel mogelijk een vredesakkoord en introduceerden de mensen aan de andere rassen. Misschien wel een van de grootste helden uit het universum was een mens genaamd Shepard.

De belangrijkste rassen in Mass Effect - Waren we dan toch niet alleen?

Reapers

Misschien wel het oudste ras van deze lijst. De Reapers zijn een soort mengeling van synthetisch en organisch materiaal, in de vorm van reusachtige ruimteschepen. Ze dwalen rond in de ruimte waar zich geen sterren bevinden, waar ze soms jarenlang kunnen blijven. Om de vijftigduizend jaar besluiten ze om terug te keren naar de Melkweg. De Reapers zijn de makers van de Citadel en het Mass Relay-netwerk. De bedoeling van deze creaties was dat andere rassen ze zouden vinden en deze zich zouden vestigen rondom deze bouwwerken. De Reapers kunnen daardoor de samenlevingen controleren en ze gebruiken om te oogsten. Als de Reapers gaan oogsten, kunnen ze hele soorten uitroeien.

Mass Effect Reapers 
 Pixel Vault