De agenten van M.A.Y.H.E.M.

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
De agenten van M.A.Y.H.E.M.

Heel lang heeft Volition volgehouden dat Agents of Mayhem absoluut niets te maken had met Saints Row. Fans vroegen er vaak naar en elke keer was het antwoord hetzelfde: “sorry om jullie teleur te stellen, maar Agents of Mayhem staat helemaal los van het universum van Saints Row.” Dit hield de ontwikkelaar vol totdat de eerste officiële bevestigingen naar buiten kwamen, maar daarop hebben we even moeten wachten.

De humor die in de eerste trailers al naar voren kwam, kwam precies overeen met dat van Saints Row, Volitions open world action-adventure videogameserie die als GTA begon en uiteindelijk de absurde humor kreeg die nu typisch lijkt te zijn voor de ontwikkelaar. Bovendien gebruikte Volition een andere vorm van de fleur de lis, het symbool van Saints Row, als logo voor Agents of Mayhem. Ik was dan ook niet de enige die weigerde te geloven dat beide universums los van elkaar stonden. Uiteindelijk stelde Volition ons niet teleur.

De promotie die Pierce altijd al wilde

We kregen namelijk te horen dat niemand anders dan een van onze favoriete supersterren uit Saints Row te vinden was in Agents of Mayhem: Pierce Washington. Hij was een luitenant van de Boss uit de laatste drie Saints Row games. In Agents of Mayhem kom je hem echter als Kingpin tegen. Hier is hij, voordat hij onderdeel van M.A.Y.H.E.M. wordt, leider van een gang: de Vice Kings.

Agents of MAYHEM 
 Pixel Vault

De Vice Kings komen ook voor in Saints Row. Ironisch genoeg zijn ze daar een van de vijanden van de 3rd Street Saints, oftewel de gang van de hoofdpersoon uit deze games. In de originele game luidt het verhaal dat de leider van de Vice Kings, Benjamin King, samenwerkte met Julius Little. Julius was het op een geven moment niet eens met wat er gebeurde en stichtte de 3rd Street Saints.

Naast de Vice Kings waren er ook nog Los Carnales en de Westside Rollerz. Ook deze gangs krijgen een plek in het universum van Agents of Mayhem. Pierce krijgt het namelijk voor elkaar dat de leiders hiervan, genaamd Joseph Price en Hector Lopez, samenwerken. Hierdoor lukte het hen om zichzelf te verdedigen tijdens Devil’s Night.

Gangs, aliens en de duivel

Wat hier natuurlijk opvalt, is het feit dat de 3rd Street Saints mist in deze lijst van gangs uit het universum van Agents of Mayhem. Misschien is dit dan ook het perfecte moment om een stap terug te nemen en te kijken wat er überhaupt met de 3rd Street Saints en het universum van Saints Row is gebeurd. Vooral vanwege het feit dat het lot hiervan afhangt van, je raadt het al… een uitbreidingspakket van Saints Row IV.

Saints Row: Gat out of Hell 
 Pixel Vault

Saints Row, Saints Row 2, Saints Row: The Third en Saints Row IV draaien over het algemeen om hetzelfde: ervoor zorgen dat de 3rd Street Saints de grootste gang wordt. In Saints Row vecht je tegen de Vice Kings, Los Carnales en de Westside Rollerz. In Saints Row 2 zijn dit de Sons of Samedi, de Brotherhood en de Ronin. De Luchadores, de Deckers en de Morningstar vervangen deze gangs in Saints Row: The Third. Uiteindelijk vecht je in Saints Row IV tegen aliens. Want logic.

In Saints Row: Gat out of Hell, een DLC voor Saints Row IV en het laatste wat er in dit universum plaatsvindt, draait het echter om iets anders. Hoewel de game alsnog bestaat uit het rijzen naar de top (en Satan te verslaan, want waarom niet), speel je voor de verandering als Gat of Kinzie. Zij moeten de Boss zien te bevrijden van een uithuwelijking met Jezebel, oftewel de dochter van Satan.

Geen oerknal, maar een Gat

Alsof dit alles nog niet absurd genoeg was, ontmoet Gat uiteraard God nadat hij de Boss gered heeft. God biedt hem meerdere opties ter beloning. Hij mag zelf de koning van Hel worden, alle mysteries van het universum begrijpen, zijn gestorven vriendin in de Hemel bezoeken, een nieuwe planeet ontdekken om de mensheid opnieuw op te bouwen, of het universum resetten en terug naar de Aarde keren.

Saints Row: Gat out of Hell 
 Pixel Vault

Al deze keuzes geven de speler een humoristisch post-creditachtige scène te zien, behalve de laatste. Hierin zien we interrogatie dat in een politiebureau plaatsvindt. Kinzie en Matt zijn agenten hebben het over ene ‘Brimstone’ die gevangen is genomen. Wie dit is, weten zij ook niet. Ze wachten op de luitenant. Met epische muziek op de achtergrond loopt detective Gat een gang door, klaar om gerechtigheid uit te delen.

Dit is het universum waarin Agents of Mayhem plaatsvindt. Brimstone blijkt dan uiteindelijk ook Persephone Brimstone te zijn, de oprichter van M.A.Y.H.E.M. Hoewel we Kinzie en Matt in deze cutscene te zien kregen, komen ze echter niet voor in Agents of Mayhem zelf. Daarvoor kunnen we wel als Gat zelf of Pierce Washington spelen.

De groeten uit Rusland

Er is nog één personage die overlapt tussen de universums, eentje die makkelijk vergeten kan worden, aangezien hij niet in Saints Row IV voorkwam en we alleen zijdelings van zijn dood horen. Dit is niemand minder dan Oleg Kirlov, een voormalige KGB-agent en een van je volgelingen in Saints Row: The Third. In Agents of Mayhem ziet hij er alleen wel iets blauwer uit.

Agents of MAYHEM 
 Pixel Vault

Yeti is namelijk een testsubject van een experiment in Rusland, genaamd Cold Warrior, wat niet te verwarren is met Winter Soldier. De meesten die aan dit experiment meededen, overleefden dit (mentaal) niet. Oleg was een van de weinigen die er min of meer goed uitkwam. Toen L.E.G.I.O.N. de macht over probeerde te nemen in Rusland, vluchtte hij naar M.A.Y.H.E.M., waar hij als Yeti verder door het leven ging om de wereld te redden.

Van de Boss zelf is helaas niets te bekennen. We weten echter wel dat alle personages nog bestaan, in wat voor vorm ook, dus wie weet wat we mogelijk kunnen verwachten. Zelfs als de Boss niet terugkeert, is het 100% zeker dat hij of zij ergens herrie aan het schoppen is, op wat voor manier dan ook.