De 7 meest enge game-monsters tot nu toe

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
De 7 meest enge game-monsters tot nu toe

De maand januari staat bij Pixel Vault helemaal in het teken van Resident Evil 7 en in deze horror-game zitten de nodige schrikmomenten. De Resident Evil-franchise heeft natuurlijk een flink aantal enge, zieke, misvormde en ronduit gore monsters voortgebracht die menig gamer laten kokhalzen of hyperventileren. Maar niet alleen Resident Evil kan er wat van, door de jaren heen zijn er al vele game-monsters de revue gepasseerd waar we nog altijd knikkende knieën van krijgen. Een goed moment om er zeven op een rij te zetten.

Headcrabs (Half-Life series)

Headcrab Half Life

Inmiddels ondenkbaar uit de Half-Life series. Deze kleine wezentjes maakten er een gewoonte van om op het hoofd van hun gastheer te zitten en ze te veranderen in vleesetende zombies. Zo op het eerste oog zien ze er niet heel bedreigend uit, maar deze parasieten lieten je menig malen kapot schrikken als ze uit een hoekje op je gezicht afkwamen om je hersenen eruit te zuigen. Oh, die schreeuwen die je hoorde, waren van de slachtoffers die smeekten om uit hun lijden verlost te worden. Geen pretje dus.

Verpleegsters (Silent Hill series)

Nurses Silent Hill

Net als Resident Evil kan Silent Hill er wat van op het gebied van game-monsters. Alleen al met monsters uit deze franchise kun je een hele lijst vol krijgen. Toch worden we van één type vijand nog wel eens wakker midden in de nacht: de verpleegsters. Deze gezichtloze dames met een dode grijze huid zijn alles wat je niet naast je ziekenhuisbed wil hebben staan. Met een te grote spuit staan ze in groepen bij elkaar en wachten ze op nieuwe patiënten… eh, slachtoffers. Het fijne aan de Silent Hill-games is dat je doel altijd aan de andere kant van de gang is, waardoor je dus door een hele menigte van die zusters moet om verder te komen. Alsof het nog niet erg genoeg was, reageren deze verpleegsters op elk geluid, waardoor je noodgedwongen als een ninja tussen deze dames door moet manoeuvreren. Lukt je dit niet, dan aarzelen ze niet om je een prikje te geven.

Clickers (The Last of Us)

De 7 meest enge game-monsters tot nu toe

The Last of Us bezorgde ons een narratief meesterwerk en wist ons van begin tot eind te boeien en met deel twee in het vooruitzicht kunnen we alleen maar blij worden. Toch heeft ook deze game een vijand die we niet snel gaan vergeten: de Clickers. In The Last of Us vecht je tegen je medemens of een volledig doorgedraaid medemens, die lijdt aan een schimmelinfectie met vrij vergaande gevolgen. Clickers daarentegen zijn de geëvolueerde vorm van deze geïnfecteerde mensen en door jarenlange evolutie is de schimmel inmiddels uit hun schedel gegroeid en is het grootste gedeelte van hun gezicht bedekt, waardoor ze blind zijn. Lekker makkelijk als een vijand je niet kan zien, maar de Clickers verplaatsen zich door echolocatie en klikgeluiden te maken, waardoor ze alles in de ruimte in zich op kunnen nemen. Maak je een verkeerde beweging waardoor ze je horen, dan sprinten ze in volle vaart op je af en bijten je slagader in een soepele beweging door. De rillingen lopen over je rug als je opeens een klikgeluid hoort een paar meter naast je.

Alien (Alien: Isolation)

Alien-Isolation-Xenomoeph

De Alien is misschien wel de meest bekende van allemaal op deze lijst, mede dankzij de vele films die rondom dit personage zijn gemaakt. Net zoals in de films volgt dit wezen de indringers in zijn territorium en wacht het op het juiste moment om iemand uit te schakelen. In Alien: Isolation is dit precies wat de Alien ook doet, hij verstopt zich in het schip en hij wacht tot je een fout maakt. Als je een fout maakt kom je daar snel achter, want het duurt niet lang tot je het wezen boven je hoort, een sis achter je en uit het niks wordt besprongen en uit elkaar gereten wordt.

Guardian (Dead Space)

Guardian Dead Space

In Dead Space kruipen, lopen en hangen monsters van allerlei soorten en maten, maar de Guardians verdienen toch een plaatsje op deze lijst. Deze gedrochten lijken op een beschimmelde lasagne gecombineerd met een lijk wat is uitgesmeerd over een muur. Hun ooit menselijke gezicht is uitgerekt en bungelt boven de opengereten borstinhoud. In eerste instantie lijken ze dood te zijn, maar als je dichterbij komt, gooit het zijn ingewanden naar de speler. Alsof dat niet goor genoeg is, spugen ze ook nog eens wezens uit, die het geheel nog viezer maken.

The Gatherer (Amnesia: The Dark Descent)

Gatherer Amnesia

Veel mensen zijn bang voor de tandarts en waarschijnlijk waren de wezens uit Amnesia dat ook. The Gatherer ziet er namelijk uit alsof het heel wat tandartsbezoekjes heeft gemist. In het 18e-eeuwse kasteel waar je op zoek gaat naar een uitweg, dwalen deze wezens ook rond en het erge is dat deze wezens steeds agressiever worden. Op de eerste plaats zie je ze in donkere hoekjes of uit je ooghoek voorbijlopen, maar al snel komen ze achter je aan en het enige wat je kunt doen, is rennen en je verstoppen voor deze wezens met een uitgezakte centenbak.

Lisa (P.T. Silent Hills demo)

Lisa Silent Hill

Een doodgewoon ogende hal doet het altijd goed in het horrorgenre. Dat is vooral te merken in P.T. waar je door een enkele hal loopt die langzaam verandert. Je voelt je constant bekeken door de schilderijen die aan de muur hangen en overal komen geluiden vandaan die je niet kunt plaatsen. Uiteindelijk kom je erachter dat de vrouw des huizes een geest genaamd Lisa is, die je als een ware exorcist moet bevrijden. Dit klinkt heldhaftig, maar Lisa heeft je eerst op willekeurige momenten een boomstammetje in je onderbroek laten leggen. Haar angstaanjagende gezicht zullen we niet snel vergeten.

Welke monsters gaven jou een hartverzakking? Laat het ons weten in de comments.