De 5 beste virtuele middeleeuwen
Hoewel de IP van Ubisoft zeker vernieuwend is, kunnen we van de middeleeuwse setting niet anders zeggen dan dat deze toch wel een beetje uitgemolken is. Het middeleeuwse thema is al door tientallen games omarmd en gelukkig in heel veel gevallen met succes. We hebben de 5 beste virtuele middeleeuwen voor je op een rij gezet.
De middeleeuwen bieden al sinds de eerste fantasygames een voedingsbodem voor ridders, prinsessen en kastelen in zowel fantasie als realistische werelden. Zeker in het fantasygenre wordt gretig gebruikgemaakt van de middeleeuwse ridders, om daar dan allerlei magische verzinsels omheen te zetten. Zo ook in nummer vijf op onze lijst van de beste middeleeuwse games.
#5 The Elder Scrolls IV: Oblivion
The Elder Scrolls-series zijn ongeveer het stereotype van de westerse middeleeuwse fantasy RPG’s. Toch steekt een van die titels boven de rest uit en dat is Oblivion. Het vierde deel is veel klassieker dan het bijna alien-achtige Morrowind. Daarnaast blijft het veel dichter bij de typische kastelen- en ridderformule dan Skyrim, dat met het Nord-thema meer de vikingwereld verkent.
Toegegeven, deze Nord-mannen behoren natuurlijk ook tot de middeleeuwen, maar zijn een beetje de onaangepaste van het stel. Oblivion verheerlijkt juist de hoog-middeleeuwse cultuur met hoge kathedralen, kastelen en een samenleving vol hovelingen. Iedereen die aan tafel heeft gezeten met Sheogorath, kan zich zo een middeleeuwse maaltijd voor de geest halen.
Waar Oblivion minder goed op scoort, is ook juist het feit dat er zo gefocust wordt op de hoge heren en koningen, want de middeleeuwen waren over het algemeen maar een vieze en arme bedoening.
#4 The Witcher 3: Wild Hunt
Monsterjager Geralt komt al wat dichter bij het grauwe sfeertje van de middeleeuwen. Zeker in de kleinere dorpjes waar hij komt, is het een hel. Mensen hebben niets meer dan wat te eten en een strooien dak boven hun hoofd. De soldaten die de landerijen afstruinen en de bewoners beroven, hebben niet veel meer en kunnen meestal niet meer dan een pot bier in de lokale herberg tot hun ‘rijkdom’ rekenen.
Alle macht en welvaart zit bij lieden als de Bloody Baron. Deze feodale heren maken de dienst uit en daarmee schetst The Witcher 3 een aardig accuraat beeld van de sociaal-economische situatie in de donkere eeuwen van (Oost-)Europa. De hoge heren vierden aan één stuk door feest, ten koste van de keuterboertjes die lagen te creperen op het land.
Met die grimmige en armoedige sfeer zit The Witcher 3 dus wel redelijk dicht in de buurt van een accurate weergave van de Middeleeuwen, maar al die monsters, demonen en ondoden die je tegenkomt, gooien weer een beetje roet in het eten. Voor de echte middeleeuwse ervaring moeten we toch wat meer afstand nemen van de fantasy-elementen die zo prominent in The Witcher en Oblivion aanwezig zijn.
#3 Total War: Attila
Voor een grauwe, middeleeuwse sfeer zonder draken en andere toeters en bellen moet je Attila hebben. Deze stand-alone uitbreiding van Total War: Rome II begint in 395 na Christus en de oplettende geschiedenisfanaat roept dan onmiddellijk dat het veel te vroeg is om dat de middeleeuwen te noemen. Voor de echte middeleeuwse ervaring moet je gewoon Medieval Total War II hebben! Respectabele mening, waar ik het totaal mee oneens ben.
Er bestaat een hoop discussie over wanneer de middeleeuwen precies begonnen, maar er is wel een algemene consensus over dat het ergens na het instorten van het Romeinse Rijk was. Het is precies deze periode die je in Attila doormaakt, sterker nog, jij bent de klok die de middeleeuwen inluidt. Als een van de barbaarse facties mag je steen voor steen de Romeinse beschaving afbreken en het Europese continent in de donkere eeuwen storten.
In Attila heerst chaos en zijn het enkel diegenen met het grootste zwaard die deze beginperiode van de middeleeuwen doorkomen. Er is weinig eer te halen of te verdedigen, het gaat om overleven ten koste van andere volkeren.
#2 Mount and Blade: Warband
Mocht je niets hebben met de echte geschiedenis en gewoon te paard met een zwaard rond willen zwaaien, dan kun je op geen enkele plek beter terecht dan in Mount and Blade: Warband. In een fictief middeleeuws land heersen de feodale kans, koningen en sultans. Als speler ben je een bezittingsloze horige en kun je niets anders doen dan je langzaam opwerken, voordat de hoge heren je überhaupt willen aankijken.
Dit klinkt vrij uitzichtloos, maar het is juist wat Mount and Blade een van de beste middeleeuwse games maakt. Je hebt haast volledige controle over hoe jouw middeleeuwse verhaal eruitziet. Je kunt een struikrover worden of een meer eervol bestaan als vazal van een machtige koning nastreven. Mocht dat hele eer- en loyaliteitsgevoel je op een gegeven moment de keel uitkomen, dan kun je deze koning ook proberen van zijn troon af te gooien.
Niets ligt vast in Mount and Blade en er is een goede kans dat je meer dan eens van je koninklijke paard wordt gestoten, om vervolgens al je eer te verliezen in de kerkers van je rivaal. Gelukkig kun je vroeg of laat altijd proberen te ontsnappen en kan een queeste voor ultieme wraak beginnen…
#1 Life is Feudal
Het liefst zet ik Mount and Blade bovenaan elk lijstje, maar zelfs ik moet toegeven dat er één game de middeleeuwen nog net iets beter vertegenwoordigt. Officieel is Life is Feudal nog niet uit, maar iedereen die de game in vroegtijdige toegang heeft geprobeerd, heeft aan den lijve ondervonden wat een misère de middeleeuwen waren.
Niets eer en mooie kastelen: dagen ploeteren en zwoegen om een beetje progressies te maken in de middeleeuwse Sandbox MMO. De enorm uitgestrekte wereld geeft spelers alle vrijheid om een een eigen bestaan op te bouwen en aan medespelers de mogelijkheid dit bestaan nog sneller af te breken. Het geeft mooi weer hoe de sterksten alle macht naar zich toe kunnen trekken en het bestaan allesbehalve zeker is.
Het is misschien niet de meest toffe game uit dit lijstje en enkel voor de echte hardcore gamer, maar dat is precies wat de middeleeuwen ook waren: hardcore.
In welke game ga jij het liefst terug naar de donkere eeuwen? Laat het ons weten in de comments!