De 30 belangrijkste games in 2019

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
De 30 belangrijkste games in 2019

Met veel eten en drinken en een aantal grote knallen is 2019 van start gegaan. De afgelopen weken hebben we veel naar het verleden gekeken om vast te stellen wat de beste en slechtste games van 2018 waren. Nu die periode afgesloten is, kijken we naar de toekomst en verheugen we ons op wat we kunnen verwachten in het nieuwe jaar.

Inmiddels zijn er drie grote evenementen per jaar waarbij we worden bekogeld met informatie over nieuwe games. Dit zijn de E3 in juni, gamescom in augustus en The Game Awards in december. Tijdens deze evenementen krijgen we werkelijk ongoddelijke hoeveelheden informatie over games die dat jaar uitkomen, maar ook over games die op de planning staan voor het volgende jaar. In 2018 was dit niet anders. Een nadeel aan deze grote informatiedumps is dat we soms vergeten wat er nog aan zit te komen. Daarom hebben we de games die in 2019 uitkomen en waar wij het meeste naar uitkijken voor je op een rij gezet.

At the Gates

Wanneer we aan 4X-games denken, is de Civilization-franchise een van de eerste franchises waar je hoofd bij stil hoort te staan. At the Gates en Civilization hebben wat met elkaar gemeen en dat is namelijk degene die het ontwikkeld: Jon Schafer. Schafer was de lead designer voor Civilization 5 en was daarvoor actief als een ontwikkelaar voor mods voor oudere Civilization-iteraties. Nu zet hij zijn eigen avontuur voort als de eenmans-ontwikkelaar voor At the Gates.

At the Gates 
 Pixel Vault

De game gaat terug naar de roots van 4X-gaming met een simpeler grafisch design, gebaseerd op handgetekende assets. Daarnaast zitten er enkele survival en roguelike-elementen in de game die de game uitdagend en uniek moeten maken. At the Gates komt op 23 januari uit en is te verkrijgen via Steam.

Kingdom Hearts 3

Kingdom Hearts is een bijzondere franchise, dat kan niemand ontkennen. Wel kan de reden tot die bijzonderheid van persoon tot persoon variëren. De een wordt betoverd door de prachtige soundtrack van Utada Hikaru, de ander verliest zich in het (te) complexe verhaal en een derde vindt vooral het verhaal van de ontwikkeling bijzonder. Kingdom Hearts 3 is namelijk al twaalf jaar in ontwikkeling en sommigen dachten dan ook dat de derde game er nooit zou komen.

Dat laatste blijkt onwaar te zijn, want de game komt op 29 januari uit voor PlayStation 4 en Xbox One. Tijdens gamescom 2018 hebben onze redactieleden al kennis mogen maken met de nieuwe mechanics van de nieuwe iteratie. Toch is er nog veel discussie over of deze game een waardig einde kan brengen of dat deze game alleen maar meer onduidelijkheid gaat creëren. Dit merken we vanzelf wanneer de game later deze maand uitkomt.

Crackdown 3

Als we het dan toch over games hebben die een lange ontwikkelingsperiode achter de rug hebben, dan moeten we het ook over Crackdown 3 hebben. De derde iteratie van de chaotische, open wereld-franchise werd in 2014 aangekondigd. De game is ontwikkeld door Sumo Digital en zo’n beetje alles moest vernieuwd en verbeterd worden. Daarnaast heeft de game Terry Crews in de hoofdrol.

De game stond origineel op de planning voor 2016, maar werd driemaal uitgesteld om uiteindelijk op 15 februari in 2019 de eindstreep te bereiken voor pc en Xbox One. Of de jaren aan extra ontwikkelingstijd de game veel goed hebben gedaan, merken we dan vanzelf.

Anthem

Toen BioWare tijdens de E3 van 2017 Anthem aankondigde, waren we er niet zeker van of dit de game is waarop we hoopten. Anthem is namelijk een futuristische MMORPG in een post-apocalyptische setting. De speler is een mercenary bewapend met als Iron Man uitziende Javelin-pakken. Hoewel de game er prachtig uitziet, is er veel onduidelijkheid over wat we nu kunnen verwachten. Wellicht is BioWare na het debacle rondom Andromeda juist terughoudend geworden met het verschaffen van informatie om ervoor te zorgen dat het niets belooft wat het niet waar kan maken.

Wij zijn in ieder geval heel erg benieuwd naar wat Anthem ons gaat brengen en of de game ons het vertrouwen in BioWare terug kan geven. Hoe dit allemaal uitpakt zien we op 22 februari. Dan komt de game uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Metro Exodus

Metro Exodus is de derde iteratie van de Metro-franchise die gebaseerd is op de boeken van Dmitry Glukhovsky. Hoewel de eerste twee titels zich steevast in de donkere krochten van de metrostations afspeelden, volgen we in Exodus Artyom’s reis naar de nieuwe samenleving in het Westen. Dit betekent dat hij de ijzige toendra moet overleven.

Dit overleven brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het vinden van genoeg filters, wapenonderdelen en overlevingsmiddelen. Welke tactieken we hiervoor gaan gebruiken, komen we te weten wanneer de game op 22 februari uitkomt voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Metro Exodus 
 Pixel Vault

Anno 1800

De Anno-franchise bestaat al meer dan twintig jaar en in die tijd hebben we veel thema’s gezien. In Anno 1404 bouwden we steden in het begin van de renaissance en in Anno 2205 omarmden we futuristische gedachten en ruimtevaart. Anno 1800 brengt ons terug naar de victoriaanse tijd, vol met decadentie, bourgeoise en controverse.

In ons interview met lead designer Dirk Riegert kun je van alles lezen over de unieke narratieve richtingen die je terug kunt vinden in dit tijdperk en hoe Riegert bepaalde uitdagende onderwerpen weet te hanteren. De game komt op 26 februari uit voor pc.

Total War: Three Kingdoms

Sinds 2000 geeft Creative Assembly ons al de mogelijkheid om bepaalde interessante tijdperken te herleven en om te vormen naar onze fantasie. Hoewel de franchise in feodaal Japan begon, bleef de franchise over het algemeen in Europa. Met Three Kingdoms wil Creative Assembly ons echter de mogelijkheid geven om China te ontdekken tijdens de Han Dynastie.

Total War: Three Kingdoms

Om deze cultuur en periode goed recht te doen zijn er grote veranderingen aan de gameplay mechanics uitgevoerd. Een leger bestaat niet meer uit een enkele generaal die duizenden mannen aanvoert, maar uit meerdere generaals met elk een klein clubje gespecialiseerde troepen. Daarnaast zijn ook de diplomacy-opties verdiept en uitgebreid. Of dit ervoor zorgt dat alles tot zijn recht komt, merken we vanaf 7 maart wanneer de game uitkomt voor pc.

Devil May Cry 5

Devil May Cry 5 is het vervolg op Devil May Cry 4, dat inmiddels al tien jaar oud is. In het vijfde deel volgen we opnieuw het verhaal van Nero, de zoon van Vergil, in zijn strijd tegen demonen en het beschermen van zijn liefje. Tijdens gamescom 2018 mocht Jessica al even proeven van de nieuwe gameplay. Zij constateerde dat de game weer zoals vanouds een spectaculaire chaos is met over de top actie en flashy aanvallen. Precies wat je van Devil May Cry verwacht dus.

Nero heeft echter ook nieuwe speeltjes. Zo heeft hij een robotarm die hij onder andere als een raket op vijanden af kan schieten. Natuurlijk is ook zijn zwaard weer van de partij. Over het verhaal is echter nog niet veel duidelijk, maar die details leren we vanzelf wanneer de game op 8 maart uitkomt voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Devil May Cry 5

The Division 2

Toen Ubisoft in 2016 The Division uitbracht, liet de ontwikkelaar zien hoe het een post-apocalyptische MMORPG met een stevige narratieve lading neerzette. De game was niet erg succesvol, maar na een reeks grote patches en herbalanceringen werd de game toch als positief ervaren. Nu wil Ubisoft dit nog eens overdoen met The Division 2.

De game speelt zich een half jaar na de gebeurtenissen van de eerste game af en de ijzige winter heeft dus plaatsgemaakt voor een warme zomer. Ook verlaten we New York City en gaan we knokken in Washington D.C. De vraag is maar of Ubisoft deze keer een betere start weet te maken dan in 2016. Kevin mocht tijdens gamescom 2018 de nieuwe game al eens uitproberen, maar hoe de vork nu echt in de steel zit, merken we op 15 maart wanneer de game uitkomt voor pc, PlayStation en Xbox One.

Sekiro: Shadows Die Twice

In de afgelopen jaren heeft From Software het niet alleen voor elkaar gekregen om een huis-tuin-en-keuken term te maken van zijn eigen franchise, maar zijn diens games direct verantwoordelijk geweest voor een nieuw genre: Souls-like-games. From Software neemt echter even afstand van de Dark Souls-franchise en focust zich op een nieuwe game: Sekiro: Shadows Die Twice.

Sekiro 
 PixelVault

De game speelt zich af in Japan in de Sengoku-periode waar je de rol aanneemt van een naamloze shinobi. Nadat je ten val komt in de strijd tegen de Ashina samuraiclan stort je je op een wraakmissie. Met een katana in de ene hand een een semi-robotische andere arm moet je sluipen, platformen en vooral vechten om je doel te bereiken. Of dit het begin is van een nieuwe legendarische franchise merken we op 22 maart wanneer de game uitkomt voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Rage 2

Acht jaar geleden bracht Id Software de eerste Rage-game uit. De game werd gemengd ontvangen, waar de algemene consensus was dat het een goed idee was, maar de uitvoering was slecht tot matig. Nu heeft Id Software samen met Avalanche Studios de mantel opnieuw opgepakt om de franchise een nieuw leven in te blazen.

Rage 2 is een singleplayer RPG met zijn roots stevig in het FPS-genre. De game belooft een prachtige shooter te zijn met over de top actie en toffe mechanics. Toen we de game mochten proberen op gamescom 2018 was dit inderdaad een fijne ervaring. Het is uiteindelijk nog wachten tot 14 april om een conclusie te trekken over de game, want dan komt deze uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Days Gone

Het is alweer een tijdje geleden sinds we voor het eerst over Days Gone hoorden. De game is namelijk al in ontwikkeling sinds 2015 toen zombie-survivalgames nog in volle glorie waren. De game is een singleplayer survival shooter die zich afspeelt in een post-apocalyptisch Verenigde Staten.

In de game kruip je in de huid van Deacon St. John, een ex-biker bendelid, en ben je een van de weinige overlevenden in de regio. In de game neem je het op tegen enorme hordes aan zombies. Wat je motivatie in deze narratief gerichte game precies is, krijgen we op 26 april te weten, wanneer de game uitkomt voor PlayStation 4.

Mechwarrior 5: Mercenaries

Mechwarrior is zo’n franchise met een cultstatus. De games zijn gebaseerd op de Mechwarrior tabletop game die ontstaan is in de jaren 80. Fans van de franchise wachten al sinds 2016 op de vijfde iteratie. De game moest eerst in 2018 uitkomen, maar is uiteindelijk uitgesteld tot 10 september 2019.

Mechwarrior 5 
 Pixel Vault

De game wordt ontwikkeld door Piranha Games, dat we kennen van Mechwarrior: Online. Zoals het er nu naar uitziet zal Mechwarrior 5 een stap terug zetten van de turn-based combat en meer conformeren naar de live-action combatstijl die ook in Mechwarrior: Online gehanteerd wordt.

Shenmue 3

Shenmue 2 kwam in 2001 uit en het vervolg, Shenmue 3, werd al in 2015 aangekondigd. De ontwikkeling van de game was echter een erg turbulente en deze werd uiteindelijk zo’n vier keer uitgesteld. De releasedatum ligt nu echter vast op 27 december 2019 en Shenmue 3 komt uit voor pc en PlayStation 4.

De game is het directe vervolg op Shenmue 2 en zal zich dus ook afspelen rond het einde van de jaren 80 of het begin van de jaren 90. Hoe deze titel precies het verhaal gaat vervolgen is onbekend. Verwacht meer informatie naarmate de releasedatum dichterbij komt.

Shenmue 3 
 Pixel Vault

Star Wars: Jedi Fallen Order

Als we het dan toch hebben over games waar velen al jaren op wachten: Star Wars: Jedi Fallen Order. Twee jaar geleden maakte EA bekend dat er een nieuwe singleplayergame in de maak is die zich afspeelt in het Star Wars-universum. Deze game heette eerst Star Wars 1313, maar deze werd gecanceld en de productie werd opnieuw gestart als Star Wars: Jedi Fallen Order.

De game is ontwikkeld door Respawn Entertainment en speelt zich af tussen episode 3 en 4 van de films. In de game speel je als een overlevende Padawan. Wat je doel precies is en wat je motivaties zijn, is onbekend. Ditzelfde geldt voor de releasedatum. De game staat voorlopig op de planning voor aankomende november, maar we zien het nog wel gebeuren dat deze wordt uitgesteld naar 2020.

Fire Emblem: Three Houses

Fire Emblem: Three Houses is maar liefst de zestiende (!) iteratie uit de franchise. In de game reis je af naar Fódlan, waar het volk wordt geregeerd door de kerk van Seiros. Wat we daar precies gaan doen is niet bekend, net als dat we niet weten wanneer de game uitkomt. We weten wel dat de game exclusief uitkomt voor Nintendo Switch.

De 30 belangrijkste games in 2019

Tijdens de E3 van 2018 werd aangekondigd dat de game in het voorjaar van 2019 uit moest komen, maar aangezien een vaste releasedatum nog ontbreekt en er nog weinig informatie bekend is, verwachten we dat we de game op z’n vroegst later dit jaar kunnen verwachten.

Animal Crossing

Animal Crossing is altijd een bijzonder geval geweest binnen de gaming community. De game is duidelijk ontwikkeld met jonge spelers als doelgroep, maar vindt een enorm succes bij de volwassen gamer. Het is daarom ook niet raar dat vrijwel de gehele gaming-wereld wild werd bij de aankondiging van Animal Crossing.

Een releasedatum is echter nog niet bekend, maar we weten wel dat de game exclusief voor Nintendo Switch uitkomt. We verwachten dat we tijdens de E3 van 2019 een releasedatum doorgespeeld krijgen. De kans is groot dat deze game in de tweede helft van 2019 bij je op tafel ligt.

De 30 belangrijkste games in 2019

Biomutant

Tijdens gamescom 2018 kwamen we direct in aanraking met Biomutant, een game over een martial arts beoefenende wasbeer in een kleurrijke wereld. De game wordt ontwikkeld door Experiment 101 en er is sprake van een echte RPG. Je kunt je eigen wasbeer ontwerpen, met verschillende haarstijlen en kleuren. De combat is simpel opgezet, maar biedt veel mogelijkheden.

Wanneer de game uit moet komen is nog niet duidelijk. De game stond eigenlijk al gepland voor het najaar van 2018, maar het mag evident zijn dat dit niet gebeurd is. De game moet uiteindelijk uitkomen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en we verwachten de titel in de eerste helft van 2019.

Doom Eternal

2018 was voor Bethesda een tegenvallend jaar. Tijdens E3 2018 zijn er wel een aantal games aangekondigd, maar die stonden allemaal voor 2019 of later op de planning. Doom Eternal is een van die games. Doom Eternal is het vervolg op de reboot van de franchise in 2016 en Bethesda wil met Eternal in de overtreffende trap. Meer zware metal, meer executies, meer over de top wapens en meer explosies.

De 30 belangrijkste games in 2019

Zo zagen we nieuwe modificaties voor wapens, nieuwe melee wapens en een vlammenwerper. Wat de setting en het verhaal precies zijn, is niet duidelijk, maar laten we eerlijk zijn: daar geeft niemand om bij Doom. De game moet in de eerste helft van 2019 uitkomen voor pc, PlayStation 4, Nintendo Switch en Xbox One, maar wanneer precies is niet bekend.

Gears 5

Gears 5 is de vijfde iteratie uit de Gears of War-franchise en wordt ontwikkeld door The Coalition. Net als dat de naam anders is, wordt de game ook anders dan we gewend zijn. In Gears 5 volgen we namelijk niet JD Fenix, maar Kai Diaz. Zij wordt geteisterd door visioenen en een onduidelijk verleden.

In de game krijgen we meer over haar verleden te weten, waarin haar moeder en de Locust centraal staan. Hoe dit precies op het overkoepelende verhaal inspeelt is onbekend, net als dat de releasedatum voor de game onbekend is, al moet deze wel ergens in 2019 uitkomen.

De 30 belangrijkste games in 2019

Ghost of Tsushima

Tijdens de Paris Game Week in 2017 zagen we voor het eerst Ghost of Tsushima langskomen, maar het was tijdens E3 2018 dat we de eerste echte beelden van de game te zien kregen. De game wordt ontwikkeld door Sucker Punch Productions en speelt zich af in 1274 in een Japan dat ten prooi valt door de eerste invasie van het Mongoolse Rijk.

In de game volg je een Jin Sakai, een samurai die een nieuwe gevechtsstijl heeft ontwikkeld: the way of the ghost. Dit geeft je zowel de mogelijkheid om stealth acties uit te voeren als het uitvoeren van een frontale aanval. De game moet voor PlayStation 4 uitkomen, maar wanneer dit precies is, is onbekend. Vooralsnog staat de game voor ergens in 2019 op de planning.

Halo Infinite

De Halo-franchise is misschien wel een van de meest belangrijke franchises als het gaat om de technologieën die we nu hebben in gaming. De franchise introduceerde de shooting mechanics die we nu overal terugzien. Ondanks dat ging het een tijdje niet goed met de franchise. 343 Industries wil Halo opnieuw op de kaart zetten met Halo Infinite.

Halo Infinite 
 Pixel Vault

Halo Infinite is het directe vervolg op Halo 5, maar hoe de game precies in het verhaal gaat passen, is niet bekend. Vooralsnog weten we alleen dat 343 Industries speciaal voor deze game een nieuwe engine heeft gebouwd. Mocht de game in 2019 uitkomen, dan is dit waarschijnlijk richting het einde van het jaar zijn.

Pokémon

Als we een franchise moesten kiezen voor de meest populaire gaming franchise ooit, dan komt Pokémon zeker in aanmerking. Dit bleek al tijdens de aankondiging en release van Let’s Go, maar de gaming community ging ook wild tijdens de aankondiging van de nieuwe core RPG in het Pokémon-universum. Wat deze game precies gaat zijn, is volledig onbekend. Het enige dat we weten is dat de game ergens in 2019 uit zou moeten komen.

Session

Sinds Skate 3 kijken vele skatende gamefans en gamende skateboardfans al uit naar Skate 4. Inmiddels weten we dat die niet komt, maar Session lijkt een goede vervanging. De game werd voor het eerst getoond tijdens de Microsoft persconferentie tijdens E3 2018. Daar werd duidelijk dat het kleine Canadese team dat verantwoordelijk is voor deze game grote plannen heeft.

Session 
 Pixel Vault

In het afgelopen jaar is het team druk bezig geweest met het realiseren van misschien wel de meest realistische skateboardgame ooit. De bedoeling is dat de game ergens in 2019 een release krijgt, maar of het team dit waar kunnen maken is nog maar de vraag.

Skull & Bones

Een veel voorkomende kritiek op Assassin’s Creed 4: Black Flag is dat het een uitstekende piratengame is met een slappe laag Assassin’s Creed. Ubisoft lijkt hiernaar te hebben geluisterd toen het Skull & Bones aankondigde. De game heeft op het eerste zicht veel van de piratenmechanics uit Blackflag hergebruikt. De game wordt uiteindelijk een multiplayergame met een mengelmoes van PvP- en PvE-elementen.

De game moet uitkomen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en moet je de mogelijkheid geven om zowel je schip als je crew te customizen. Vanaf wanneer we dit kunnen doen is echter nog niet bekend, maar de game staat gepland voor ergens in 2019.

Skull & Bones 
 Pixel Vault

The Last of Us Part 2

Voor veel gamers is The Last of Us een van hun favoriete games, niet per se vanwege de gameplay-elementen, maar vanwege het ontroerende verhaal dat de game vertelt. Het is echter al bijna zes jaar geleden dat de eerste game uitkwam en onderhand is het wel eens tijd voor het vervolg. Dat vervolg komt waarschijnlijk dit jaar, maar we weten nog niet precies wanneer.

Wat we wel weten is dat The Last of Us Part 2 niet meer het verhaal van Joel volgt, maar je treedt in de huid van Ellie, die inmiddels een jongvolwassene is. Hoe het verhaal precies verder gaat en wat er met Joel is gebeurd, leren we vanzelf wanneer de game uitkomt.

The Outer Worlds

We kennen Obsidian Entertainment natuurlijk van zijn werk aan Fallout New Vegas en de recentere Pillars of Eternity. Dit jaar wil de studio zijn terugkeer maken bij de first-person RPG’s met The Outer Worlds. De game speelt zich af in een futuristisch tijdperk waar ruimtevaart een gewoonte is. In deze wereld ontdek je de nieuwe werelden, de flora en fauna die zij te bieden hebben en maak je een opmars tegen een autoritair regime.

The Outer Worlds 
 Pixel Vault

Hoe het verhaal precies in elkaar steekt en wat je rol hierin is, is niet bekend. Daarnaast is ook niet bekend wat de releasedatum van de game precies is, maar hier leren we in de loop van het jaar waarschijnlijk meer over.

Yoshi’s Crafted World

Het universum van Mario bestaat uit meer dan alleen Mario zelf. Hij heeft veel vrienden en veel vijanden die allemaal hun eigen persoon zijn en hun eigen avonturen beleven. Yoshi is een van deze vrienden en beleeft ook meerdere eigen avonturen. Een van die avonturen is Yoshi’s Crafted World.

De game speelt zich af in een 2,5D-wereld waar de omgeving van papier-maché gemaakt lijkt te zijn. In de game manipuleer je deze wereld via puzzels en is platformen ook weer een mechanic die van de partij is. Daarnaast kun je de game alleen spelen of met drie vrienden. De game moet ergens in 2019 uitkomen voor Nintendo Switch.

Yoshi's Crafted World 
 Pixel Vault

Dying Light 2

Ruim vier jaar geleden werden we in Turkije geïntroduceerd aan Dying Light, waar zombies, parkour en drama centraal stonden in de singleplayer survival RPG. Tijdens E3 2018 werd het vervolg aangekondigd door Techland. In tegenstelling tot het eerste deel speelt Dying Light 2 zich af in Praag, een paar jaar na de zombie-uitbraak.

Een groot deel van de zombies is uitgeschakeld en de samenleving is weer een soort van aanwezig, al is deze nog erg turbulent. Met deze nieuwe setting wil Techland dus opnieuw indruk maken met een grotere, nieuwe wereld, waarbij de keuzes van de speler belangrijk zijn. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de game in 2019 klaar is, zou het zomaar kunnen dat de game tegen het einde van 2019 al te spelen is.

Mount & Blade: Bannerlord 2

Wanneer we het over sandboxes hebben, hebben we het over Mount & Blade. Deze gamefranchise richt zich inderdaad op sandbox gaming, maar daarnaast ook op een realistische weergave van de middeleeuwen. De game is geen vervolg op de voorgaande games, maar een compleet nieuwe ervaring. Nagenoeg alle mechanics worden opnieuw uitgewerkt of radicaal verbeterd.

Mount and Blade II : Bannerlord 
 Pixel Vault - Sandbox

De game is al sinds 2012 in ontwikkeling en hoewel er nog geen releasedatum bekendgemaakt is, was een goed uitgewerkte versie al te spelen op de beursvloer tijdens gamescom 2018. Het zou dus zomaar kunnen dat de game dit jaar uitkomt, al is het evengoed mogelijk dat we nog een jaar langer moeten wachten.

Dat waren ze dan, de dertig games waar wij het meest naar uitkijken en waarvan er een grote kans is dat ze uitkomen in 2019. Natuurlijk zijn er nog meer games waar we erg naar uitkijken, maar waarvan het waarschijnlijker is dat deze gewoon niet uitkomen dit jaar. Cyberpunk 2077 is daar een goed voorbeeld van. Natuurlijk zijn we ook erg benieuwd naar welke games jij uitkijkt. Is het er eentje uit deze lijst of hebben we een game overgeslagen? Laat het ons dan weten in de comments of in onze community Discord.