DayZ nadert na vijf jaar release

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
DayZ nadert na vijf jaar release

De ontwikkeling van Bohemia Interactive’s survivalgame DayZ is een veelbesproken onderwerp met veel negatieve connotaties. De ontwikkeling was traag, ieder jaar werden er nieuwe lagen aan complexiteit toegevoegd en de belofte van een volledig product begon meer en meer op een mythe te lijken. Toch is de release dichterbij dan we denken, aldus Bohemia Interactive.

De release van de 1.0 versie van DayZ ligt vast en is dichterbij dan je misschien zou denken. Vandaag heeft Bohemia Interactive met een teaser trailer bekendgemaakt dat de 1.0 update van DayZ op 13 december uitkomt. In de trailer krijgt de update de subtitel “We keep on surviving”, wat zowel kan slaan op de gameplay als het ontwikkelingsproces van de game. Dat de game de 1.0 titel krijgt, betekend echter niet dat de game volledig uitontwikkeld is. Bohemia Interactive geeft in het persbericht aan dat we in januari 2019 de post-1.0 road map kunnen verwachten. Het is dus maar afwachten in wat voor staat de game in 1.0 gaat.

Afgelopen november maakte de game de transitie van alfa naar bèta en kreeg mod-ondersteuning via de Steam Workshop. De game is inmiddels al vijf jaar in ontwikkeling en staat bekend om de trage en complexe gameplay, maar ook om bugs, slechte optimalisatie en een slechte netcode. In 2014 kwam de ontwikkeling van DayZ bijna tot een voorbarig einde toen de bedenker Dean Hall zijn vertrek bekendmaakte in een interview met Eurogamer met de volgende boodschap:

“I am a grenade” – Dean Hall – 2014