Days Gone

archief
Manja Aalderink op 20 januari 2020
Days Gone

Hordes zombie-achtige Freakers, barre weersomstandigheden en de constante dreiging van hongerige mensen en dieren, zie dat maar eens te overleven. De open wereld survivalgame Days Gone stelt ons voor die uitdaging. Nadat de game meerdere keren is uitgesteld, kunnen we vanaf 26 april eindelijk in deze post-apocalyptische chaos duiken op een… motorfiets.

Een zombiegame, maar met een diepgaand verhaal. Niet hersenloos hordes zombies afknallen, maar strategisch te werk gaan. Een offline singleplayergame, juist in een tijd dat het online multiplayer-genre zo populair is. Days Gone trekt zich niks aan van die conventies en laat je als biker/bounty hunter/huurling Deacon St. John een prachtige, maar dodelijke wereld verkennen.

Days Gone 
 Pixel Vault

Uitstel, maar geen afstel

Days Gone is een open wereld survivalgame die wordt ontwikkeld door SIE Bend Studio en uitgegeven door Sony Interactive Entertainment. In eerste instantie was het de bedoeling dat Days Gone in 2018 uit zou komen, maar dit werd uitgesteld naar februari 2019.

Uiteindelijk maakte Sony bekend dat de game pas op 29 april 2019 zou verschijnen, omdat er in februari al zoveel andere grote games uit zouden komen. Ontwikkelaar Bend Studio zou de extra tijd die het hierdoor krijgt gebruiken om de game verder te polijsten.

Geen typische zombieshooter

Op de E3 van 2016 kregen we de eerste beelden van Days Gone te zien in de aankondigingstrailer. Daaruit konden we meteen al opmaken dat Days Gone geen typische zombieshooter zou worden. De trailer begint met beelden van een prachtige open wereld met besneeuwde bergen in het licht van de ondergaande zon, verlaten dorpen, stilstaande treinen en neergestorte vliegtuigen. Op de achtergrond klinkt melancholische muziek en een mannenstem vertelt ons over zijn herinneringen aan de gebeurtenissen van de afgelopen tijd, die zijn leven en de hele rest van de wereld op z’n kop hebben gezet. In de hele aankondigingstrailer is er geen zombie te zien, waardoor de focus meer op het verhaal komt te liggen.

Days Gone

Inmiddels is ook bekend dat Days Gone een singleplayer only-game is zonder online-functionaliteiten. Dat wordt dus niet met vrienden en/of online hele hordes zombies afslachten zoals bijvoorbeeld in World War Z, dat ook in april 2019 verschijnt. Wat kunnen we dan wel verwachten van Days Gone?

Those days are gone

De game speelt zich af in het post-apocalyptische noordwesten van Amerika in de staat Oregon, waar zombie-achtige figuren genaamd Freakers de wereld onveilig maken. Om in deze chaos te overleven moet biker Deacon St. John vechten voor voorraden en levensmiddelen, terwijl hij geïnfecteerde wilde dieren, Freakers en menselijke vijanden van zich af probeert te slaan.

Over hoofdpersoon Deacon weten we dat hij vroeger deel uitmaakte van motorclub Mongrels MC en dat hij nog steeds niets liever doet dan de wijde wereld intrekken op zijn motor, als het even kan met zijn beste vriend en mede-biker William “Boozer” Gray. Toen er twee jaar geleden een wereldwijde epidemie uitbrak die de mensheid zo goed als uitroeide en velen van hen in Freakers veranderde, is Deacon alles kwijtgeraakt.

Days Gone 
 Pixel Vault

Uit de trailers wordt duidelijk dat Deacon geen lieverdje is, maar dat zijn hart wel op de goede plek zit. Dit geeft hem als hoofdpersoon een enorme gunfactor. Je wilt gewoon dat het goed met hem afloopt. Gelukkig heeft Deacon nog twee dingen over uit zijn vorige leven: zijn beste vriend Boozer en zijn motor. Met die twee als houvast, probeert hij als drifter, bounty hunter en huurling nog wat te maken van zijn leven in deze verknipte wereld.

De schitterende, verrotte wereld

Uit de trailers blijkt ook dat er veel aandacht is besteed aan het creëren van een indrukwekkende en levendige wereld. Het contrast tussen de pracht van de natuur en de smerige Freakers en het naargeestige dagelijkse leven komt er sterk in naar voren. Misschien vraag je je nu af wat er dan zoal in die trailers te zien is. Dat zal ik je vertellen.

Stel je voor, vanaf een besneeuwde bergtop kijk je naar beneden in het dal, waar een rustig riviertje stroomt. Je ogen volgen het kabbelende water langs ijzige rotsen en besneeuwde dennenbomen, tot je ziet dat het water naar beneden stort in een half bevroren waterval. Je zou hier nog uren naar kunnen kijken.

Days Gone 
 Pixel Vault

Dan zie je iets bewegen. En nog iets. Twee kale, verminkte Freakers met gescheurde kleren strompelen naar het water om wat te gaan drinken. Nu zijn ze nog rustig, maar als ze je opmerken, breng je het er waarschijnlijk niet levend vanaf. Tijd om je razendsnel uit de voeten te maken. Uren genieten van de schitterende wereld zit er nu even niet in.

Of je komt in een bos terecht, waar de zon door de bladeren schijnt en de regendruppels via de takken rustig naar beneden vallen. Totdat je tegen een stel afgeslachte, rottende Freakers aanloopt die aan hun voeten opgehangen zijn tussen de bomen. Je hoort de vliegen om je heen zoemen als je je tussen de lijken door probeert te wurmen. Plotseling word je bij je arm gegrepen. Eén Freaker blijkt nog niet helemaal dood te zijn en gebruikt zijn laatste krachten om je gezicht eraf te bijten. Gelukkig grijp je snel je mes en met een rappe steek in z’n nek maak je een einde aan deze wanhoopspoging.

Als deze trailers ook maar enige indicatie zijn voor de uiteindelijke game, dan kunnen we een schitterende, verrotte wereld verwachten.

Freakers: niet ondood, maar springlevend

De Freakers in Days Gone zijn niet zomaar zombies die alleen maar staan te wachten om door jou afgeslacht te worden. Omdat het mensen zijn die geïnfecteerd zijn met een gruwelijk virus, zijn het geen ondoden, maar hebben ze hun eigen leven. Daarin moeten ze op zoek naar water, voedsel en onderdak, net als de niet-geïnfecteerde mensen. Daarbij houden ze zich bezig met het bouwen van nesten. Het precieze doel daarvan zullen we volgens de maker pas in de game ontdekken, maar je kunt de nesten als speler in ieder geval uitschakelen om fast-travel-punten vrij te spelen.

Er zijn verschillende soorten Freakers, bijvoorbeeld de vrouwelijke Screamers, die met hun gegil andere Freakers kunnen alarmeren en Newts, geïnfecteerde jongeren die alleen aan zullen vallen als Deacon verzwakt is. Alle Freakers passen hun gedrag aan op de cyclus van dag en nacht en op de weersomstandigheden. Zo zullen ze overdag zwakker en trager zijn, terwijl ze ‘s nachts op hun best zijn. Ook een flinke sneeuwbui maakt de Freakers sterker, maar zorgt wel dat ze je minder snel zullen opmerken. Een geluk bij een ongeluk.

Days Gone

Dit alles zorgt ervoor dat je niet hersenloos hele hordes generieke zombies af loopt te knallen, maar dat je gaat kijken met welk type Freaker je te maken hebt en hoe je die het beste kunt uitschakelen, of dat je bepaalt waar de Freakers mee bezig zijn en of je ze misschien kunt afleiden. Je kunt ze ook inzetten door ze naar een vijandelijk kamp te lokken en ze daar het vuile werk voor je op te laten knappen. Hiermee hebben de makers geprobeerd om van Days Gone een tactische uitdaging te maken.

Strategisch slachten

Ook bij de missies kun je niet zonder strategie. De game geeft je de mogelijkheid om zelf te bepalen of je stealthy te werk wilt gaan, volle bak een vuistgevecht wilt starten (al dan niet met je honkbalknuppel) of je juist door de missie heen wilt knallen met een heel arsenaal aan vuurwapens. Aangezien de Freakers niet je enige vijanden zijn, maar je ook tegenover andere overlevers of geïnfecteerde dieren komt te staan, zul je tactische keuzes moeten maken.

Days Gone

Dat zie je bijvoorbeeld in de E3 2017-trailer, waarin twee andere overlevers je van je motor sleuren om je te vermoorden en je het er nog maar net levend vanaf brengt. Nadat je de motor van een van je vrienden ziet liggen, besluit je om naar hem op zoek te gaan. Als je onderweg stuit op een kamp vol gewapende, agressieve overlevers, kun je daar op Assassin’s Creed-achtige wijze te werk gaan.

Eerst bestudeer je het kamp met je verrekijker en daarna probeer je vanuit de bosjes een voor een je tegenstanders uit te schakelen, of je kunt natuurlijk een berenval zetten en daar iemand naartoe lokken, zodat het hele kamp leegloopt om het schreeuwende en bloedende slachtoffer z’n mond te laten houden. Of allebei, die keuze is geheel aan jou.

Je motor is je beste vriend

Je motor, genaamd The Drifter, is een van Deacons grote liefdes en speelt dus ook een centrale rol in de game. Je hebt er maar één van en je krijgt geen nieuwe, dus als je leven je lief is, zul je veel aandacht moeten besteden aan het upgraden en verzorgen van je motor. Werkt alles nog? Heb je nog genoeg benzine? Zo niet, dan zou je wel eens met een kapotte motor in de middle of nowhere kunnen komen te staan (zoals in de E3 2018-trailer). Of je het er dan levend vanaf brengt, is nog maar de vraag.

Days Gone

Om nieuwe en betere onderdelen voor je motor te verzamelen, zul je je soms in levensgevaarlijke situaties moeten wagen, zoals vervallen dorpen die helemaal overspoeld zijn door zombies. Een andere manier om aan onderdelen, wapens en resources te komen is om missies te doen voor andere overlevers, waardoor ze je gaan vertrouwen en je uiteindelijk bij merchants in een van de kampen van de overlevers terecht kunt.

This world comes for you

In deze tijd van battle royale en online gamen neemt SIE Bend Studio een risico met het uitbrengen van een singleplayer only-game zonder online-functionaliteiten. Ook het maken van een zombiegame die je niet hersenloos door de hordes ondoden heen laat maaien is misschien niet wat je in eerste instantie zou verwachten. Als dat echter betekent dat het verhaal net zo meeslepend wordt als het in de trailers lijkt te zijn, dan kan het nog wel eens heel interessant worden dat Days Gone van de conventies afwijkt. Dus als je zin hebt in een singleplayer-ervaring in een post-apocalyptische open wereld waar je nergens veilig bent, dan zou ik de slogan van de game willen aanhalen: “This world comes for you”.

Days Gone 
 Pixel Vault

Releasedatum Days Gone

Days Gone komt op 26 april 2019 exclusief uit voor de PlayStation 4. Er komen twee speciale edities uit: de Deluxe Edition en de Collector’s Edition. Als je de game vooruit bestelt, krijg je een Drifter Crossbow en een aantal upgrades voor je motor cadeau.