Dark Souls II
Ruzie met je vriendin, een kapot gegooide controller of een portie opgekropte frustratie waar je U tegen zegt: het resultaat van een gemiddeld avondje Dark Souls. From Software’s action-RPG was zo ongenadig hard, zo onvergefelijk, dat iedereen die de game heeft doorlopen zich wel moet kunnen identificeren met één van de bovenstaande gevolgen. Maar daar tegenover stond die voldoening. Die heerlijke voldoening als je na het keer op keer moeten aangluren van het ‘You Died’-scherm er dan toch eindelijk victorieus doorheen kwam; geen game in de afgelopen tien jaar die het gevoel van vastberadenheid zo goed wist aan te wakkeren als deze. Deeltje twee staat al bijna klaar om ons weer tientallen uren ongenadig hard onderuit te trappen. Een mooi moment dus om te kijken wat we ongeveer kunnen verwachten.
Bij de aankondiging van Dark Souls II (DSII) sloeg Namco Bandai een enorme flater. Nog voor de eerste trailer werd getoond vielen er al termen als “toegankelijker” en “gestroomlijnd”, iets wat bij menig Souls-fan rigoureus in het verkeerde keelgat schoot. Fans werden al snel gerust gesteld met het bericht dat de toegankelijkere opzet geen enkele invloed zal hebben op de uitdaging van het spel. Het moet zich vooral uitten in bijvoorbeeld een uitleg bij verschillende statistieken en wapens, iets wat verklaarbaar is aangezien veel mensen voor het eerste deel toch het internet op gingen om te zoeken naar antwoorden. Volgens de ontwikkelaars wordt DSII juist uitdagender dan zijn voorganger.
Een belangrijke nieuwe feature is bijvoorbeeld dat de game je, net als in het originele Demon’s Souls, zal straffen als je achter elkaar blijft dood gaan. Iedere keer als je als hollow sterft, zal je tien procent van je maximum HP moeten inleveren, tot een maximum van vijftig procent. Des te meer incentive dus om je humanity te gebruiken en levend door de game heen te waggelen, maar ook hier is over nagedacht. Nog meer dan in Dark Souls zullen PVP en co-op-play een prominente rol innemen. Terug zijn namelijk de covenants en ze zijn meer aanwezig dan ooit te voren.
Als human stel je jezelf open voor invaders en vrijwel alle covenants spelen hier op in. Zo is daar de Blue Sentinel: waarschijnlijk de belangrijkste covenant voor beginners. Leden hiervan zullen automatisch in elkaars game spawnen op het moment dat er iemand word geteisterd door een invader. De Heirs of the Sun covenant doet nagenoeg hetzelfde, alleen zullen vrienden opduiken met een gouden gloed. Wat dit precies inhoud is vooralsnog een beetje onduidelijk, maar verschillen zullen er wel degelijk zijn. Mensen die meer houden van een agressieve speelstijl kunnen terecht bij de Brotherhood of Blood. Hun doel is niets anders dan mensen invaden en op die manier bloed opofferen voor hun God. Uiteraard zal dit gameplay-technisch een aantal voordelen met zich meebrengen, maar wat dat precies is blijft voorlopig een mysterie.
In tegenstelling tot zijn voorganger lijkt DSII aangewezen PVP-gebieden te krijgen. Leden van de Bell Keepers zullen naar een game worden getransporteerd wanneer iemand in de buurt komt van een bel. Op verschillende locaties in het spel zullen spelers deze bellen moeten aanraken om door te kunnen met het verhaal, maar leden van de Bell Keepers zullen ten tonele verschijnen en ze tot op het bot verdedigen. Dit is interessant omdat deze spelers dus eigenlijk fungeren als een soort mini-baas. Er zullen nog meer covenants in de game aanwezig zijn, maar deze zullen niet meer voor de release van de game bekend worden gemaakt. Het ziet er dus naar uit dat From Software nog een aantal leuke verrassingen in petto heeft.
DSII kent minder classes dan zijn voorganger. Zo is bijvoorbeeld de geliefde pyromancer verdwenen. Dit keer kunnen we kiezen uit de soldier, warrior, hunter, sorcerer, maar ook de twee nieuwe classes: temple-knight en dual-swordsman. De temple-knight is vergelijkbaar met de cleric. Hij is goed in close combat gevechten, maar kan ook miracles uitvoeren, zoals bijvoorbeeld een heal. De dual-swordsman is een interessante nieuwkomer: hij vecht namelijk met twee zwaarden en gebruikt dus geen schild. Daarentegen is hij wel ontzettend snel en is het dus van levensbelang om met deze class goed te kunnen ontwijken en de parry-riposte combo uit te voeren.
Een ander belangrijk nieuw element is duisternis. DSII zal veel donkerder zijn dan zijn voorganger en er is een heus gameplay element hier-omheen gebouwd. Je zal regelmatig een fakkel in de hand moeten nemen om wat te kunnen zien, maar dit gaat dus ten koste van één wapen-slot. Gebruik je een schild of een fakkel? Aan jouw de keus.
Vooropgesteld lijkt Dark Souls II voort te borduren op het succes van het eerste deel. De game oogt nagenoeg identiek, maar de nieuwe features lijken substantieel genoeg om dit nieuwe deel te verantwoorden. Voor een unieke serie als Dark Souls is meer altijd beter, en vooral de verbeterde covenants lijken een schot in de roos. Vanaf 14 maart aanstaande kunnen we ons weer opmaken voor een heerlijke mentale martelbeurt. De vraag is zet je door, of haak je af?