CS:GO Lotto gokschandaal eindigt in schikking

archief
Tim Miechels op 20 januari 2020
CS:GO Lotto gokschandaal eindigt in schikking

De Federal Trade Commission heeft een overeenkomst bereikt met bekende Counter-Strike: Global Offensive-youtubers Trevor Martin, alias TmarTn en Thomas Cassell, alias Syndicate. Zij maakten op hun kanaal namelijk regelmatig reclame voor Counter Strike goksite CS:GO Lotto. Dit zonder daarbij aan te geven dat zij zelf de eigenaar van de website waren.

Het schandaal rond youtubers TmarTn en Syndicate barstte vorig jaar zomer los. Op hun populaire Youtube-kanaal maakten zij regelmatig reclame voor CS:GO Lotto. CS:GO Lotto is een website waarop spelers in een casino skins in kunnen zetten om betere skins te winnen. Met sommige van deze zeldzame skins gaan grote bedragen gemoeid op Steam.

Al snel gingen er bezorgde stemmen op, zeiden dat de website jonge kinderen aanzette tot gokken. Toen bleek dat de youtubers zelf de eigenaars waren van de goksite, kwam de Federal Trade Commission direct in actie. De FTC oordeelde dat de youtubers ten onrechte de schijn van onafhankelijkheid hebben opgehouden. FTC voorzitter Maureen Ohlhausen zegt hierover:

Consumers need to know when social media influencers are being paid or have any other material connection to the brands endorsed in their posts

In de schikking die nu bereikt is, is immers vastgelegd dat TmarTn en Syndicate voortaan duidelijk moeten zijn over hun zakelijk banden met bedrijven die ze promoten op Youtube. De youtubers hebben ten slotte nog geen commentaar geleverd op de schikking.