Consoleverkoop blijft stijgen in Nederland

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Consoleverkoop blijft stijgen in Nederland

De verkoop van consoles in Nederland blijft nog altijd stijgen, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK. Het aantal verkochte consoles steeg het afgelopen jaar explosief: in vergelijking met het tweede kwartaal van 2013 steeg de verkoop met 90 procent. De verkoop van handhelds gaat echter een stuk minder goed.

Volgens GfK zijn er tijdens het tweede kwartaal van 2014 ongeveer 26.000 consoles meer verkocht dan het jaar daarvoor. Dit zou volgens GfK vooral te danken zijn aan de nieuwe consoles zoals de PlayStation 4 en Wii U. Deze zorgde namelijk voor 74 procent van alle verkochte consoles in de periode. De Xbox One is nog niet in de cijfers meegenomen, omdat deze officieel pas volgende maand verschijnt.

Maar waar de consoleverkopen explosief stijgen, gaat het met de markt voor handhelds een stuk slechter. Volgens de marktonderzoeker daalde de verkopen van onder andere de PlayStation Vita en de 3DS met zo’n 50 procent. Een duidelijke reden is hier niet voor, maar het lijkt erop dat vooral de populariteit van smartphones en tablets de boosdoener is.

Ook de handheldgames en PC-games verkochten de afgelopen periode slecht. Het aantal verkochte games daalde respectievelijk met 44 en 39 procent. De omzet uit games voor consoles steeg dan weer wel, namelijk met 22 procent. Volgens de statistieken is daarbij Watch Dogs de best verkopende game, terwijl Kirby Triple Deluxe het op de handhelds het beste doet. Volgens GfK is het opvallend dat de top tien verkochte games verantwoordelijk zijn voor minimaal de helft van de opgehaalde omzet.