China blokkeert streamingsdienst Twitch

archief
Glenn Nouws op 20 januari 2020
China blokkeert streamingsdienst Twitch

Twitch stond een aantal weken geleden op de derde plaats in de app-store van China. Gedurende de Asian Games, waar eSports als demonstratiesport werd voorgesteld, steeg de streamingdienst zelfs naar de eerste plaats. Dit viel echter niet in de smaak bij de lokale overheden en daarom blokkeerden ze de service. Twitch is echter niet de enige die geblokkeerd werd. Eerder waren Google, Facebook, Twitter en YouTube al aan de beurt. 

De gratis Twitch-app was al tijden zeer populair bij het Chinese publiek. Echter door de komst van de eSports-discipline als demonstratiesport op de Asian Games stegen de downloads opnieuw. Zo ging de gratis app in de app-store in de week van de Asian Games (26 augustus tot 1 september) van de derde naar de eerste plaats. Om die reden blokkeerde de regering van China de app.

Er is echter een simpele verklaring voor de stijging in de populariteit van de app. De eSports-discipline werd namelijk niet uitgezonden op de Chinese televisie. Hierdoor moesten veel inwoners van het land op zoek gaan naar een alternatieve manier om de demonstratiesport te bekijken. Hoewel China twee medailles in de wacht kon slepen, is Twitch toch verbannen in het land.

De socialmediaplatformen mogen het land pas weer binnen als ze verschillende aanpassingen doen. Zo kondigde Google begin augustus aan dat ze opnieuw hun services willen aanbieden in het land. Dit in de vorm van een gecensureerde versie die bepaalde websites en zoekresultaten blokkeert. Hierdoor zullen gebruikers in China bepaalde websites en zoektermen rond mensenrechten, democratie, religie en een vredig protest niet meer kunnen googelen.