Chewbacca-acteur overleden op 74-jarige leeftijd

archief
Glenn Nouws op 20 januari 2020
Chewbacca-acteur overleden op 74-jarige leeftijd

De Engelse acteur Peter Mayhew, oftewel Chewbacca uit Star Wars, is op 74-jarige leeftijd overleden. Dat gebeurde afgelopen dinsdag in intieme familiekring. De familie bevestigde donderdag het nieuws van zijn overlijden via zijn Twitter-kanaal.

De naam Peter Mayhew klinkt misschien niet bekend in de oren, maar als we zeggen dat hij jarenlang in de huid van Chewbacca kroop, is het een heel ander verhaal. De 2,21 meter lange acteur begon zijn carrière in 1977 als Minoton in de fantasyfilm Sinbad and the Eye of the Tiger. In datzelfde jaar werd hij pas echt legendarisch als Chewbacca, want toen verscheen Star Wars: Episode IV. Later speelde hij dezelfde rol in episode 5, 6, 3 en 7. Niet alleen op filmvlak kroop hij in de huid van Chewie, want in 2015 werkte hij ook mee aan de game Star Wars: Battlefront.

Op het gebied van zijn gezondheid ging het Mayhew echter niet voor de wind. Vanwege zijn lengte onderging hij vorig jaar een operatie aan zijn wervelkolom. Na deze ingreep bracht hij zijn laatst jaar door in een rolstoel of liep hij met een wandelstok. Omdat dit het geval was, speelden hij en Joonas Suotamo in The Force Awakens om de beurt het behaarde personage. In The Last Jedi en Solo: A Star Wars Story verdween Mayhew volledig van het witte doek. Toen nam Suotamo de rol namelijk volledig op zich.