Carlton-dans krijgt geen copyright in de Verenigde Staten

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Carlton-dans krijgt geen copyright in de Verenigde Staten

De afgelopen maanden is er veel te doen geweest rondom verschillende danspasjes in games zoals Fortnite en NBA 2K. Verschillende artiesten waaronder Alfonso Ribeiro, bekend als Carlton uit The Fresh Prince of Bel-Air, vinden dat de dansjes onrechtmatig worden gebruikt in de games. Die beschuldigingen hebben nu echter een deuk opgelopen. Het US Copyright Office heeft namelijk een verzoek om de Carlton-dans te registreren afgewezen.

De lijst van aanklagers van Epic Games en Take-Two / 2K is de afgelopen maanden gegroeid tot vier: rapper 2 Milly, Backpack Kid (bekend van de Floss-dans), Orange Shirt Kid (bekend van de BoogieDown-dans) en de eerder genoemde Alfonso Ribeiro.

Die laatste heeft nu een stevige domper gekregen, aangezien het US Copyright Office de Carlton-dans weigert te registreren. Uit een brief in handen van Hollywood Reporter blijkt dat het bureau voor kopierechten de dans niet gecompliceerd genoeg vindt:

Upon review of the material deposited for registration, we must refuse registration [of the dance] because the work submitted for registration is a simple dance routine. As such, it is not registrable as a choreographic work.

Volgens het bureau bestaat de dans uit slechts drie stappen, waardoor het een simpele routine is en geen choreografisch werk:

  1. “The dancer sways their hips as they step from side to side, while swinging their arms in an exaggerated manner.”
  2. “The dancer takes two steps to each side while opening and closing their legs and their arms in unison.”
  3. “The dancer’s feet are still and they lower one hand from above their head to the middle of their chest while fluttering their fingers.”

Reden genoeg voor het advocatenkantoor van Epic Games en Take-Two / 2K Games om te verzoeken dat de aanklacht wordt verworpen. Daarnaast lijkt het kantoor ook te eisen dat de aanklachten van de andere dansers worden verworpen. Wat dit in de toekomst zal betekenen voor dans-emotes in games zoals Fortnite en NBA 2K, maar ook titels als Forza Horizon, blijft nog even afwachten. Wanneer er meer bekend is over het vervolg van deze zaken, lees je dat natuurlijk op Pixel Vault.