Captain Marvel

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Captain Marvel

Marvel weet ons al jaren te vermaken door allerlei superhelden op het witte doek voorbij te laten komen. Nou, schuif maar op helden, want er is plaats nodig voor een nieuwe dame die precies weet wat ze doet. Captain Marvel is sinds 6 maart te bekijken in de Nederlandse bioscopen en als groot fan van alles wat Marvel doet, moest ik deze film natuurlijk zo snel mogelijk bekijken. Of jij dat ook moet doen, lees je natuurlijk hieronder.

In 2008 begonnen we met de MCU en die is op dit moment op een flink hoogtepunt gekomen. De strijd tegen Thanos staat op scherp en het lot van de hele wereld staat op het spel. Duidelijk wordt dat de helden van de Avengers wel wat hulp kunnen gebruiken en gelukkig is deze er in de vorm van Captain Marvel. We hebben haar naam een keer mogen horen, maar veel weten we eigenlijk niet van haar. Dat verandert echter met deze film, waarin haar oorsprong aangedaan wordt.

Mensen die weten wat ze doen

Captain Marvel neemt ons mee naar het begin van de jaren 90 waar alles koek en ei was en wij nog muziek luisterden op onze walkmans. Ook toen waren we niet de enigen in het universum en ons verhaal begint met de blonde dame Vers, beter bekend als Carol Danvers, op de planeet Hala, de thuisplaneet van de Kree. Duidelijk wordt dat ze niet vies is van een potje knokken en al snel wordt ze samen met een crew op een zware missie gezet. Er gebeurt van alles in deze missie, die de start blijkt van een zeer sterke origin story waarin niets is wat het lijkt.

Captain Marvel 
 Pixel Vault

De blonde dame die wij kennen als Captain Marvel begint al met krachten, maar ze heeft die nog niet volledig onder controle. Het pad naar controle is echter lang en zeer uitdagend. In haar schoenen staat de actrice Brie Larson en zij weet de rol zeer krachtig neer te zetten. In de film ervaart Carol diverse frustraties en moeilijkheden die natuurlijk terug te zien zijn in haar acties, maar zich ook heel duidelijk tekenen op haar gezicht, wat de ervaring compleet maakt.

Om Larson te ondersteunen in haar rol komen diverse andere acteurs en actrices de hoek om. Natuurlijk mogen we Samuel L. Jackson weer zien in de rol van Nick Fury, en verrassing: hij heeft hier nog beide ogen! Door middel van CGI hebben ze de beste man een flink aantal jaren jonger gemaakt en gek genoeg ziet dit er nog natuurlijk uit ook. Ook Jude Law in de rol van collega Kree-militair Yon-Rogg en Lashana Lynch als beste vriendin Maria weten de film aan te sterken en extra interessant te maken door het verhaal van meer achtergrond te voorzien.

Ehm.. wat?!

Ik kan natuurlijk niet teveel over het verhaal vertellen zonder de hele boel voor je te spoilen, maar wanneer je de film af hebt gekeken, verlaat je in ieder geval met een zeer voldaan gevoel de bioscoop. We hebben al zoveel films gezien dat we ondertussen overspoeld worden met de verhalen over hoe onze helden begonnen zijn, maar ik kan zeggen dat de origin story van Captain Marvel een van de meest diverse en spannende is.

Captain Marvel 
 Pixel Vault

Wat wel gezegd moet worden is dat je de film daadwerkelijk af moet kijken voordat je dat gevoel hebt. Het eerste half uur stapelt de verwarring behoorlijk op, waardoor je jezelf af en toe even op je hoofd krabt over wat je ook alweer aan het kijken bent. Dit met name als je de geschiedenis rondom het personage nog niet kent, ik denk dat het voor de comic-lezers onder ons anders ervaren wordt. Ook is de opbouw wat langzaam te noemen. Dit wordt echter goedgemaakt door flink wat actie, die duidelijk maakt dat Carol Danvers niet voor de poes is.

#hyped

Captain Marvel doet twee dingen heel goed te doen. Als eerste is het een heerlijke op zichzelf staande film die het niveau van de andere Marvel-films weet te evenaren. Zoals gezegd is deze origin story zeker een van de betere te noemen. Als tweede gaat het in deze film echter niet om deze film alleen, maar stiekem ook een beetje om de aanloop naar Avengers: Endgame die in april verschijnt en waar zij zich ook in de strijd gaat mengen. Het maakte mij alleen maar meer enthousiast voor de komende film en ik kan niet wachten tot Captain Marvel en de rest van de crew Thanos eindelijk een poepie laten ruiken.