Call of Duty: Modern Warfare

archief
Glenn Nouws op 20 januari 2020
Call of Duty: Modern Warfare

Staatsgrepen, nucleaire oorlogsvoering, een Derde Wereldoorlog en verraad van eigen manschappen. De Call of Duty: Modern Warfare-reeks had het allemaal. Bijna twaalf jaar na de release van de eerste Modern Warfare en drie jaar na de verbeterde versie van de trilogie komt Activision nu met een nieuw deel van Modern Warfare. Na veel speculatie van fans en critici lieten Infinity Ward en Activision op 30 mei 2019 de kogel door de kerk gaan: Call of Duty keert terug naar Modern Warfare.

Voor de ontwikkeling van de Call of Duty-titels wisselt Activision al jaren af tussen Infinity Ward en Treyarch. Beide studio’s stonden hierbij in voor titels als Ghosts, World at War, Black Ops en Modern Warfare. Voor die laatste gaf de uitgever vooral de voorkeur aan Infinity Ward. Het is daarom niet zo’n verrassing dat de studio uit Los Angeles ook de opdracht voor deze reboot heeft gekregen.

Releasedatum Call of Duty: Modern Warfare

Modern Warfare ligt op 25 oktober 2019 in de schappen. Voor de ongeduldige liefhebbers onder ons organiseerde de maker al voor iedereen een alfa-fase. Daar stopt het niet, want eind september komen hier niet één maar twee open bèta-weekends bij, waarbij iedereen die een pre-order heeft geplaatst twee dagen eerder met de game aan de slag mag.

Iedereen met een pre-order voor PlayStation 4 krijgt toegang tot de eerste bèta op 12 september. Anderen krijgen vanaf 14 september toegang. Het eerste bèta-weekend eindigt op 16 september. Pc- en Xbox One-gebruikers moeten nog iets meer geduld hebben, want zij mogen pas meedoen vanaf het tweede weekend dat loopt van 19 tot 23 september. De open fase van die periode start voor iedereen op 21 september en eindigt twee dagen later op 23 september. PlayStation 4-spelers mogen ook vanaf 19 september spelen.

Call of Duty: Modern Warfare 
 Pixel Vault

Terug naar de roots

Modern Warfare verscheen voor het eerst als het vierde deel van Call of Duty in 2007. Later, in 2009 en 2011, kwamen hier het tweede en derde deel bij. In 2016 kreeg het eerste deel nog een remaster. Nu drie jaar later komt daar een volledige reboot bij.

De eerste drie titels volgen de ondertussen legendarische Captain John Price en John “Soap” MacTavish. Beiden heren proberen de wereld te ontdoen van nucleaire explosies, een wereldoorlog en de dreigingen die Imran Zakhaev en Makarov heten.

Dit verhaal werd in de derde en laatste titel van de reeks afgesloten en daarom lieten de makers al weten dat ze in deze reboot gaan voor een volledig nieuw narratief. Volgens Activision zal deze campagne een blik werpen op de altijd veranderende aard van de moderne oorlogsvoering en kruipen we hiervoor in de huid van verschillende internationale eenheden.

Call of Duty: Modern Warfare 
 Pixel Vault

Moderne oorlogsvoering over de hele wereld

Met deze reboot probeert de maker de reeks eer aan te doen door zowel bekende als nieuwe elementen in de game te verwerken. Hierdoor keren Captain Price en alle modi terug en daarbij verkennen we ook nog eens locaties die gaan van het koude Rusland tot het Midden-Oosten. Daar werken spelers samen en/of nemen ze het op tegen de lokale troepen.

Zo strijden we In het Midden-Oosten op een tweedelige map met bovengronds een stad met de typische witte huizen uit die regio en ondergronds een grottenstelsel. Verder bevat de nieuwe modus Gunfight ook een map die zich bevindt in een hangar en één in een bos dat dient als opslagplaats voor oude autowrakken. Er staan ook verschillende strategisch geplaatste containers en rotsblokken op.

De troepen in de game zelf zijn, buiten de kleur van hun outfit, niet zo heel verschillend. Zo kan het zijn dat we aanvallen met Westerse, Russische of Midden-Oosterse elite-strijders die beschikken over de beste wapens en gadgets. Aan de andere kant kun je ook spelen met rebellen die het eerder moeten hebben van wapens voor dichtbij of vallen waarmee ze nietsvermoedende elite-troepen geruisloos uitschakelen.

Call of Duty: Modern Warfare 
 Pixel Vault

Het wapenarsenaal dat we tot onze beschikking krijgen, is niet zo heel veel anders dan in de vorige Modern Warfare-titels. Zo kunnen spelers nog steeds aan de slag met messen, pistolen, sluipschuttersgeweren of raketwerpers waarmee we tanks aan flarden schieten.

Gameplay Call of Duty: Modern Warfare

Naast een verhaal bevat Call of Duty Modern Warfare zowel oude, aangepaste als nieuwe online speltypen. Zo knallen we nog steeds iedereen overhoop in Team Deathmatch en moeten we punten veroveren in Domination of in het iets grotere Ground War.

Daarnaast treden we ook aan in Cyber Attack, waarbij spelers EMP’s moeten plaatsen op een van de twee datacentra of het vijandelijke team volledig moeten uitmoorden. In het gloednieuwe Gun Fight proberen twee duo’s elkaar in zes rondes te verslaan of een vlag te veroveren totdat de opgelegde tijdslimiet is verstreken.

Call of Duty: Modern Warfare 
 Pixel Vault

De killstreaks keren ook terug. Degenen die een vooraf bepaald aantal tegenstanders neerhalen zonder zelf het loodje te leggen, krijgen een aantal nieuwe beloningen. Zo keren luchtsteun of een supply drop aanvragen terug of krijgen we toegang tot het nieuwe Infantry Assault Vehicle met een geschutstoren voor twee spelers. Een andere bonus zijn de Field Upgrades, waarmee we een verkennende drone oproepen, onze kogels sterker maken of tactische dekking tijdelijk ontgrendelen.

Verder is het via tactical sprint ook mogelijk om sneller te rennen met onze wapens in de aanslag, kunnen we herladen terwijl we richten en zijn de deuren aangepast. Dankzij dat laatste krijgen spelers de optie om elke deur op een kier te zetten en er een granaat door te gooien of deze te bestormen door er tegenaan te beuken. En last but not least krijgen spelers ook de kans om alles te beklimmen en overal hun wapen op te zetten en zo te schieten.

Bijzondere features

Voor elk potje dat we spelen krijgen spelers de kans om zich tot de tanden toe te bewapenen en hun wapens naar wens aan te passen via de Gunsmith. Dankzij deze toevoeging krijgen we de kans om de lengte van de loep, de grootte van de munitiehouder of het juiste vizier te kiezen. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld een shotgun combineren met een sluipschuttersgeweer.

Call of Duty: Modern Warfare 
 Pixel Vault

Naast verbeterde aanpassingsopties maakt de game ook overal gebruik van hetzelfde progressie-systeem. Dat betekent dat alle wapens, accessoires of extraatjes die we vrijspelen in de campagne of in de Gun Smith ook te gebruiken zijn in alle andere speltypen. Hierdoor kunnen spelers hun favoriete wapen uit de campagne ook gebruiken in de online multiplayer. Meer details over dit systeem zijn momenteel schaars, maar deze volgen ongetwijfeld nog naarmate de release nadert.

Het leukste van deze titel bewaarden we tot het laatste. Call of Duty: Modern Warfare bevat namelijk cross-play. Zo is het voor het eerst in de reeks mogelijk dat console-spelers samen staan met of het opnemen tegen pc-gebruikers. Of pc-eigenaars nog steeds in het voordeel zijn tegenover degenen die spelen op de console, valt nog af te wachten.

Trailers Call of Duty: Modern Warfare