Bully: Scholarship Edition – De maffia van de middelbare school

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Bully: Scholarship Edition – De maffia van de middelbare school

Vroegâh was alles beter! Rebecca ging met de roze bril op terug naar 2008 en testte of Bully: Scholarship Edition de tand des tijds heeft doorstaan. Is Bully: Scholarship Edition nog steeds tof anno 2016? Of kunnen we deze game maar beter stof laten happen achter op een plank?

Het mag je haast niet ontgaan zijn dat Mafia III deze maand game van de maand is bij Pixel Vault. Als je dan gaat kijken naar oudere games die daarop aansluiten zal Bully: Scholarship Edition (ook wel bekend als Canis Canem Edit) misschien niet het eerste zijn wat in je opkomt, maar wanneer je wat dieper gaat kijken zul je toch vergelijkingen kunnen vinden. In Bully neem je de rol aan van een student op een school vol met pestkoppen. Gelukkig is jouw personage ook zeker geen lieverdje en doet niet onder voor de rest. Hij besluit op zijn eigen manier de school over te nemen, natuurlijk niet met vuurwapens, maar voorzien van niespoeder, stinkbommetjes en een katapult. Met Mafia in de hoofdrol deze maand leek het mij een strak plan om deze game nogmaals te spelen.

De 15-jarige Jimmy Hopkins die jij door de game mag begeleiden, is eigenlijk een crimineel in de dop, hoewel aan het begin al duidelijk wordt dat hij dit mogelijk aan de manier van opvoeden van zijn moeder te danken heeft. Zijn moeder en haar nieuwe man zijn hem echter helemaal zat en besluiten hem een jaar achter te laten op Bullsworth Academy, een soort internaat dat in de gelijknamige stad ligt. Daar binnengekomen word je meteen achter de oren gewassen door de directeur, maar hij blijkt niet het ergste probleem te zijn. Nee, dat zijn je klasgenoten. Lekker typerend zijn deze klasgenoten opgedeeld in vijf  groepen: nerds, jocks, preps, greasers en townies zorgen vanaf dag één dat jouw schoolleven een hel lijkt te worden. Nu is het aan jou om daartegen terug te vechten.

afgestoft-vroegah_bully-scholarship-edition 001

Wat ik vroeger eigenlijk het leukste aan Bully vond, was de setting waarin het zich afspeelde. Zoals eerder genoemd, speelt de game zich af op een middelbare school en de meeste personages zijn van schoolleeftijd. Daarnaast is de wereld waarin Bully zich afspeelt volledig open. Naast de school heb je ook de mogelijkheid om de stad die eromheen ligt in te trekken en rottigheid uit te halen. De stad bestaat uit meerdere delen die langzaamaan in het verhaal worden vrijgespeeld. Natuurlijk is Bully niet de eerste en zeker niet de laatste open wereld game, maar de combinatie schoolsetting en open wereld is vrij uniek en geeft de game zijn eigen kleur. Iets dat de game door de jaren heen zeker heeft weten te behouden.

De open wereld biedt een flink aantal mogelijkheden op het gebied van vrij spelen. Destijds kon ik me uren in de stad vermaken en dat is door de jaren heen niet veranderd. Wanneer je geld nodig hebt, kun je bijvoorbeeld gras gaan maaien of een krantenwijk nemen. Als je dan genoeg verdiend hebt om te zwemmen in het geld, kun je het gaan spenderen aan leuke dingen. Dit kan in kledingwinkels, om Jimmy op zijn allerbest eruit te laten zien wanneer hij de school overneemt, in gewone winkels, voor drinken, chocola en rozen om de meisjes te imponeren, of door volledig los te gaan op de kermis. De mogelijkheden in de stad zijn eindeloos en bieden afdoende om je naast de missies goed bezig te houden.

Wat Bully met name interessant houdt, is de diversiteit in missies die deze weet te bieden. Alle missies hebben eigenlijk het doel dat Jimmy de ‘baas’ over de school wordt. Dit doet hij door elke periode een andere groep onder handen te nemen en de missies die daarbij horen sluiten perfect aan bij de diverse groepen. Zo zul je op gegeven moment vrienden moeten worden met de nerds, waar met name bescherming tegen andere pestkoppen bij komt kijken. Om op de preps indruk te maken, wordt dan weer van je gevraagd de juiste kleding te dragen. Een klassieke vorm van rolverdeling die in de echte wereld bijna niet in deze vorm voorkomt, maar desalniettemin zeer vermakelijk is in de game.

afgestoft-vroegah_bully-scholarship-edition 002

Bully speelt zich af gedurende één jaar en dat gegeven zorgt ervoor dat de omgeving van de school mee verandert naar de periode op dat moment. Op een dag is het ineens Halloween en hangen er overal en skeletten, pompoenen en andere Halloween versiering. Hetzelfde geldt voor Kerstmis, waarbij de wereld ook nog voorzien is van een mooi laagje sneeuw. Deze veranderende setting heeft ook direct invloed op de missies die aansluiten bij de periode van het jaar en zorgen voor een aantal unieke mogelijkheden.

De inhoud van de missies wordt dus door diverse elementen bepaald en het is juist die veelzijdigheid die maakt dat de game anno 2016 nog steeds enorm vermakelijk is. Grafisch gezien was hij destijds optimaal, iets wat nu natuurlijk niet meer zo is. Toch houdt dit de game niet tegen om nu nog steeds te zorgen voor een aantal speeluren vol pret en plezier. De unieke setting en de veelzijdigheid van de game zijn naar mijn mening tot op heden ongeëvenaard. Dit maakt Bully: Scholarship Edition een game die je echt gespeeld moet hebben.