Borderlands: The Pre-Sequel

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Borderlands: The Pre-Sequel

De Borderlands-franchise: een serie die nog maar twee delen in z’n gelederen heeft, maar ondertussen bijna synoniem is geworden met over de top actie en bizarre shooter-elementen. Waar veel mensen het eerste deel met argusogen bekeken, ging het tweede deel in de reeks in een treinvaart over de toonbank en staat deze bij veel gamers nog steeds in het geheugen gegrift. Na meerdere uitbreidingen en edities en een grote hoeveelheid DLC is dan eindelijk aangekondigd dat er een vervolg komt op de populaire game. Soort van.


Borderlands: The Pre-Sequel! (B:TPS) is de titel die de naam van de franchise hoog moet houden. Ik moet eerlijk toegeven dat het mij wat vreemd in de oren klonk maar het is eigenlijk exact wat het lijkt. Deze game speelt zich af tussen het eerste en het tweede deel van Borderlands in. Pre-Borderlands 2 en sequel van het eerste deel. Pre-Sequel dus. Laat ik wel maar alvast met de deur in huis vallen door te melden dat deze game geen DLC of additionele content is. B:TPS zal een volledig op zichzelf staand avontuur zijn, waarbij meer duidelijk zal worden over de bekende personages en locaties die de vorige games zo populair maakten.

BorderlandsThePreSequel_05

Het grootste verschil zal hem zitten in de plek waar het verhaal zich afspeelt. Waar de eerdere delen uit de reeks de planeet Pandora onveilig maakten zal B:TPS zich afspelen op een maan die zich rond die planeet bevindt en op het Hyperion ruimtestation. Dit brengt verschillende elementen met zich mee: zo zal de speler een andere atmosfeer meemaken (met meer gewichtloosheid) waardoor de besturing dus anders zal aanvoelen en bijvoorbeeld grotere sprongen gemaakt kunnen worden. Dit kan heel goed verfrissend werken en zal zeker ook een interessante dynamiek toevoegen aan de verschillende gevechten die er gehouden worden.

Het verhaal draait om Handsome Jack (voor degenen die de vorige titel hebben gespeeld geen onbekende) en hoe hij zich heeft ontwikkeld tot het bekende personage uit Borderlands 2. In-game beeldmateriaal toonde dat hij de controle over het ruimtestation verloren had en een viertal huurlingen aannam om alles weer op het rechte pad te krijgen. Uiteraard zijn ook dit weer bekenden en zullen deze personages waarschijnlijk de werkelijke helden zijn van de game. Zo komen bijvoorbeeld Athena (in de rol van Gladiator, uit DLC van de eerste Borderlands-game), Wilhelm (een Cyborg-boss uit Borderlands 2) en Nisha (de sheriff van Lynchwood in Borderlands 2) voorbij. De grootste verassing is echter Claptrap, de robot met de grote mond die voor deze game de toepasselijke titel van Fragtrap met zich mee zal dragen.

BorderlandsThePreSequel_02

Ontwikkelaar 2K games heeft deze titel voor zijn rekening genomen (hoewel originele ontwikkelaar Gearbox Software een dikke vinger in de pap blijft houden) en dit is op meerdere punten te merken. Het Australische team heeft invloed gehad op de kenmerkende humor van Borderlands en ook de voice-acting is duidelijk meer Australisch dan de voorgaande delen. Er zijn echter meer elementen die aan verandering zijn onderworpen: zo zijn er nieuwe wapens (waaronder cryo-guns om vijanden te bevriezen en lazers die net iets te veel lijken op de bekende laser-guns van Star Wars) maar ook zijn er meer platform-elementen te bekennen, iets wat erg interessant kan worden voor een serie die bekend staat als een rechttoe-rechtaan first-person shooter. Ook zal de speler in staat zijn om Mario-esque ground pounds uit te voeren, iets wat het gevoel van een platform game alleen nog maar groter maakt.

BorderlandsThePreSequel_03

Opvallend is dat 2K games er voor heeft gekozen om de game niet uit te brengen op de PlayStation 4 en Xbox One, maar enkel op de PlayStation 3, Xbox 360 en PC. Dit betekent niet dat de game achterhaald zal zijn, de graphics van Borderlands 2 blijven zich meten met de besten en ook B:TPS zal weer een visueel spektakel zijn waarbij de setting een grote rol zal gaan spelen. Het warme landschap van Pandora zal plaatsmaken voor donkere en grijze rotspartijen zoals onze maan die ook kent en zal dus visueel ook verfrissend zijn voor de liefhebbers van de serie.

Hoe dan ook belooft B:TPS een goede toevoeging te worden aan de serie. De locatie brengt interessante gameplay-elementen met zich mee en de personages krijgen meer diepte, hoewel ik er niet aan twijfel dat Claptrap gewoon weer heer en meester van de bijdehante opmerkingen zal zijn. In hoeverre het Australische 2K-team invloed heeft op het totaalproduct is nog even afwachten maar ik ga er een klein beetje van uit dat Borderlands: The Pre-Sequel! een laatste pareltje gaat zijn voor de afgelopen generatie consoles als de game op 14 oktober aanstaande in de winkels ligt.

BorderlandsThePreSequel_01