Blegh! Opa vertelt… – Sony, Y U do dis?

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Blegh! Opa vertelt… – Sony, Y U do dis?

Het nu volgende artikel betreft de mening van onze huis opa Patrick en vormt niet per se de mening van Pixel Vault als geheel. Dat gezegd hebbende, laat Opa Patrick je eens eventjes vertellen wat hij nu weer op zijn lever heeft, behalve levervlekken dan. Wacht maar tot jij 33 bent! Afijn, daar komtie dan.

Vroegâh, of zoals wij Brabanders zeggen, vruuger, had een ‘spelletje’ kopen wel iets meer voeten in de aarde dan tegenwoordig. Niks Bol.com of Media Markt! Nee, vroeger ging je naar een speelgoedwinkel als Bart Smit, Intertoys of de Speelboom (die is erg oud, I know). Pre-orderen? Dat kenden we niet. We gingen gewoon naar de winkel en legden keiharde knaken op tafel in ruil voor een cartridge. Wist je dat er zelfs winkels waren die zich specialiseerden in games verkopen? Winkeliers die al hun centen moesten verdienen met de verkoop van spelcomputers en games? Pepperidge Farm remembers. Ik overigens ook.

Wie zich dat in dit geval niet meer lijkt te herinneren is Sony PlayStation, die de spreekwoordelijke luier nog aan het vol schijten was toen gamestores als Replay nog wat te zeggen hadden in de industrie. Waaaaaaay back, in 1995, toen je nog geen megaconcerns had waren het de onafhankelijke gamestores die Sony in de armen namen, het koesterden en meewerkten aan het succes dat de Japanners nu hebben op de markt. Jarenlang waren zij goed voor Sony. Nu, twintig jaar later, lijkt de liefde bekoeld. Sony heeft nieuwe schatjes. Schatjes met hele diepe zakken. En die schatjes willen eigenlijk dat Sony niet meer met zijn exen praat.

“Patrick, waar wil je heen met dit slappe gezever” is wellicht de vraag die op je lippen brandt.  Laat het me uitleggen. Velen van jullie zijn ervan op de hoogte dat Sony’s nieuwe stukje hardware, de PlayStation VR, op de markt is verschenen. Na lang wachten hebben alle vroege vogels hun headset intussen in ontvangst mogen nemen. Tenminste, daar ga je vanuit wanneer je op dag één al een pre-order hebt geplaatst. Toch ligt de waarheid ietsjes anders. Wanneer je bij de grote boys hebt besteld zul je waarschijnlijk al aan de gang zijn gegaan in de virtuele realiteit. Mocht je, net als ik, nog loyaal zijn aan de gameboer waar je al 16 jaar over de vloer komt, dan bestaat de kans dat je vette pech hebt.

pepperidge-farm

Het is namelijk gebleken dat Sony, die hier overigens niet persoonlijk op wil reageren, niet heeft geleverd aan de onafhankelijke winkels, hoe vroeg ze er ook bij waren met bestellen. Of je nu een aanbetaling hebt gedaan of niet, het lijkt niks uit te hebben gemaakt. De ‘kleine’ winkels die vroeger hun benen onder hun reet vandaan liepen voor de fabrikant komen op de tweede plek. Nu lopen ze daarmee niet direct een hele hoop omzet mis, gezien er niet bijster veel marge op hardware zit, maar het risico bestaat dat ze hun klanten daarmee naar de grote concurrent zien lopen. Ook hoeven ze er niet op te rekenen dat deze klanten voor de software hun winkeltje betreden. Deze wordt immers in veel gevallen tegelijk met de headset verkocht.

Nu hoor ik je weer denken “Patrick, ouwe sentimentele zak. Waar maak je je druk om? Je hebt nu toch je PlayStation VR?”. Ja, dat klopt. Ik heb hem binnen en heb daarmee ook een aandeel in de verloedering van de onafhankelijke gamestores. Sony zal er geen minuut minder van slapen. Bol.com denk ik ook niet. Wie er wel rusteloos van wordt is de eigenaar van de winkel die mij ‘nee’ moest verkopen. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij niet kan. Het erge van alles is dat hij er niets aan kan veranderen. Sony boycotten om deze shenanigans is financiële zelfmoord. Grote ketens hebben die leverage wel, die zijn niet afhankelijk van Sony of hun games.

Nu verwacht ik niet dat Sony dit leest (of er op zal reageren). Toch doe ik in dit geval een oproep aan alle uitgevers, maar voor nu Sony in het bijzonder. Vergeet niet aan wie jullie je succes mede te danken hebben. Ze mogen tegenwoordig niet meer de grootste afnemers zijn maar ze storten tenminste nog wel hun hart en ziel in de branche waar jullie je in begeven. Ik weet dat het grote geld lonkt maar dit riekt naar discriminatie en het faciliteren van oneerlijke concurrentie. Houd het ‘for the players’, niet ‘for the payers’. Remember the good old days. Vruuger..