Black Maffiosi Matter

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Black Maffiosi Matter

Tegen de tijd dat je dit leest bestaat er een kans dat je Mafia III aan het installeren bent of zelfs al gespeeld hebt. Het kan ook zijn dat je bij de groep hoort die nog twijfelt over de game. In dat geval hebben wij volgende week een toffe review van Mafia III voor je klaar staan die de twijfels hopelijk weg kan nemen. Ten slotte kan je ook nog een van die personen zijn die Mafia III laat schieten om de keuzes die Hangar 13 en 2K hebben gemaakt. Als ik diverse social media mag geloven struikelen nogal wat mensen over de protagonist, Lincoln Clay. Vooral zijn afkomst lijkt de boosdoener.

“Lincoln Clay is geen Italiaan, maar een neger. Heeft dus niks met de maffia te maken”, zo luiden enkele kritieken die sommigen uiten over Mafia III en diens protagonist. Nu zal ik de laatste zijn die zal ontkennen dat de maffia grotendeels te boek staat als cannoli rollende, pasta vretende, pizzabodem gooiende schurken (lees Italianen). Toch is de conclusie dat Lincoln Clay en zijn etniciteit hem op voorhand al uitsluiten van maffiapraktijken er een die op onwetendheid en vooroordelen gebaseerd zijn. Speciaal voor jullie zal ik uitleggen waarom Lincoln Clay helemaal geen verkeerde keuze is geweest. Geloof me, het zijn echt niet alleen de bambino’s die de boel overhoop schoten in de dagen van weleer.

Aan welke namen denk jij bij het woord maffiabaas? Dikke kans dat je namen als Al Capone en de hele familie Corleone denkt. Weet je, we gooien Tony Montana ook maar in de groep, al wijken we daarmee al een beetje af van het ‘de maffia zijn Italianen’-verhaal. Gezien de laatstgenoemde mensen fictioneel zijn, gooien we ook de namen Bugsy Segel en Mickey Cohen in de mix, om de verhouding fictie/non-fictie wat gelijk te trekken. Nu hoor ik je al denken: “Patrick, goede vriend, wat is je punt? Geen van deze mensen was gekleurd.” Ho ho, ik was nog niet klaar. Daar wilde ik net op terug komen.

frank-lucas

Zie je deze gezellige jongen hierboven? Als je weet wie het is, verdien je een sticker. Weet je, ik zal het gewoon zeggen. De naam die bij dit gezicht hoort is Frank Lucas, een naam die je wellicht al eens eerder hebt gezien of gehoord. Frank is wat je noemt een ware gangster, een maffiabaas. Sterker nog, zijn daden hebben zelfs Hollywood ooit geïnspireerd om een film over hem te maken. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat je hem al gezien hebt. Ik heb het over American Gangster, waarin Denzel Washington en Russel Crowe een puike prestatie hebben geleverd.

Onze Frankie verdiende eind jaren ‘60 zijn dik belegde bammetjes met wat illegale zaakjes, drugshandel om precies te zijn. Frank was daarin behoorlijk geslepen, wat hem al snel een grote jongen maakte. Hij haalde namelijk liever zelf zijn handel op en had het niet zo op tussenpersonen. Zijn drug, Blue Magic, werd in no-time populair onder de drugsgebruikers. Aanvoer van handel was voor hem dan ook zijn grootste aandachtspunt. Nu ging Lucas daarmee, naar eigen zeggen, letterlijk over lijken. Gezien Amerika volop aan het knokken was in het Oosten, liet hij de drugs met de lijkkisten van gevallen soldaten meekomen.

Het was onzorgvuldigheid wat Frank Lucas uiteindelijk zijn vrije leven kostte. Na jarenlang onopgemerkt door het leven te zijn gegaan, was het een bokswedstrijd waar de politie hem op de korrel nam. Vooral in die tijd was het nogal opvallend wanneer je als gekleurde medemens betere zitplaatsen kreeg als hoge piefen. Daarna was het al snel over voor Frank. Uiteindelijk werd hij veroordeeld voor zijn daden, al kreeg hij strafvermindering voor het helpen van de politie. Na de arrestatie van Frank Lucas volgt een hele rits andere arrestaties van zowel andere drugsbazen als corrupte agenten.

bumpy-johnson

Van welke heerlijke jongen is deze mugshot? Ik ga het je vertellen. Deze kerel, genaamd Ellsworth Raymond ‘Bumpy’ Johnson, was de leermeester van de vorige kandidaat, Frank Lucas. Ook Bumpy hield zich zo nu en dan wel eens bezig met wat narcotica, al stond hij meer bekend als de bookie van Harlem. In de gloriedagen van Bumpy had hij het zelfs zo voor elkaar dat er niets crimineels werd gedaan zonder dat hij daar de duim omhoog voor had gegeven. Zelfs de Italiaanse maffia had de nodige respect voor hem, wat uitstraalde op de bewoners van Harlem.

In zijn criminele carrière is de beste man zeker veertig keer gearresteerd geweest, waarvan slechts drie arrestaties hebben geresulteerd in gevangenisstraf, wat wellicht opmerkelijk te noemen is. De manier waarop Bumpy aan zijn einde kwam, is nog opmerkelijker. Waar je zou denken dat hij werd teruggevonden op de bodem van de rivier of vol lood in een kofferbak, stierf Bumpy tijdens het eten van een kippenpoot, maïspap en een bakkie koffie. Hij had zijn maaltijd nog niet achter zijn kaken toen z’n tikker het begaf en hij in elkaar zakte. Onderweg naar het ziekenhuis was het over en sluit voor Bumpy.

nicky-barnes

De volgende, en voor nu laatste, maffioso is Mister Intouchable zelf, oftewel Nicky Barnes. Ook Nicky hield zich bezig met drugshandel, net als de vorige twee mannen. Als leider van de criminele organisatie The Council beheerde hij de heroïnehandel in Harlem. Tegen 1976 was de handel van Barnes uitgespreid tot New York State, Pennsylvania en zelfs Canada. Zijn bijnaam verdiende hij met de vele ontsnappingen van de politie, die hij volgens velen regelmatig uitdaagde. Hij zou het zelfs alleen maar doen om de politie op stang te jagen, zonder enig ander doeleind.

Om zijn verdiende knaken wit te wassen investeerde Barnes vooral in auto dealerships. Dat de DEA niet helemaal van gisteren was, bleek uit de inbeslagname van diverse luxe wagens van Barnes. Ook Barnes wist uiteindelijk de sterke arm der wet niet te ontkomen en werd veroordeeld voor drugs gerelateerde criminele activiteiten. The Council raakte in verval en nam het niet meer zo nauw met de regels die Barnes in het leven had geroepen. In antwoord daarop werd Barnes een informant, wat leidde tot 44 arrestaties en 16 veroordelingen. Ook pleitte hij zichzelf medeplichtig aan acht moorden.

Zo zie je maar dat niet alle maffiosi blank en/of Italiaans waren. Het enige Italiaanse aan de bovengenoemde heren was wellicht hun kleding. Blank of zwart, je moet wel strak in het pakkie zitten als je je handeltje op de illegale markt wilt slijten. Mijn punt is dus deze: mocht je een van die lui zijn die zeurde over Lincoln Clay en de onmogelijkheid dat hij met de maffia te maken heeft, you are wrong sonnyboy. La Familia heeft ook een donkere kant, letterlijk en figuurlijk.

Nou, genoeg geschiedenisles voor vandaag. Prop die disc van Mafia III maar weer lekker terug in je console. Heb je hem nog niet? Dan kan die ‘hij is een neger’-shit je in ieder geval geen excuus meer verlenen. De enige reden dat je die game nog niet hebt zou jouw afwachting van onze review moeten zijn. Of geldtekort. En nu geen dingen doen die het daglicht niet verdragen he. Je weet nu wat dat kan opleveren.