Black Day

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Black Day

Er zijn maar weinig militairen die mogen bepalen welke uitrusting ze meenemen, naar welk gebied ze uitgezonden worden en zeker welke missies ze wel of niet aannemen. In Black Day kan dat allemaal wel, maar of oorlogje voeren daarmee echt leuker wordt is de vraag.

Sinds Hidden en Dangerous 2 zijn shooters waarbij alles draait om infiltreren, uitschakelen en de benen nemen mijn favoriet. Het is een type game binnen het shooter-genre dat niet vraagt om de meeste kills, 360° no-scopes en andere ongein. Het gaat om zorgvuldige voorbereiding, onopvallend bewegen en niet meer schade aanrichten dan nodig is. Black Day profileert zich als precies zo’n shooter, waarbij je niet alleen je voorbereiding, maar ook de missie zelf mag bepalen.

Maatwerk

Er zit geen campaign of verhaallijn in Black Day en vooralsnog staan deze ook niet op de planning van ontwikkelaar Helios Production. In plaats daarvan selecteer je in het hoofdmenu ‘sandbox’ en creëer je je eigen missie. Allereerst kies je het level waarin je op avontuur gaat. Daarbij heb je op dit moment keuze uit vier werelden, die allemaal mooi zijn vormgegeven. Het jungle-achtige moeras is daarbij mijn favoriet, waarbij je je in Vietnam waant. Hier en daar moet er nog wel een steen op de grond gezet worden en een muurtje worden rechtgezet, maar in deze early access fase kun je al zien dat er aandacht aan de levels is besteed.

Black Day 
 Pixel Vault

Vervolgens kies je de wapens die je mee wilt nemen. Een assault rifle en een sniper zitten standaard in je uitrusting, maar je krijgt meer keuzemogelijkheden naarmate je meer wapens vrijspeelt. Dat vrijspelen duurt alleen wel even, want je hebt aardig wat xp nodig om het eerste level te unlocken. Datzelfde geldt voor de wapens, maar gelukkig heb je wel wat invloed op hoeveel xp je per missie verdient.

Je mag namelijk ook de moeilijkheidsgraad kiezen en afhankelijk van je instellingen, verdien je meer of minder xp met een missie. Je kunt het aantal, soort en de vaardigheid van de vijanden kiezen evenals het aantal objectives die je moet voltooien. Denk aan het vernietigen van munitie, het uitschakelen van hoge legercommandanten en het saboteren van een radio. Allemaal vrij standaard vergeleken met andere shooters, maar niet zo erg omdat de missies telkens willekeurig zijn.

Stapvoets

Eenmaal geland in het missiegebied oogt de game wat gedateerd, maar zeker niet lelijk. Ingezoomt zijn de vijanden wat korrelig en vooral de overmatige bloom zorgt ervoor dat je je in een game van een jaar of vijf terug waant. Deze indie game speel je dan ook niet vanwege de graphics, maar voor de sandbox-gameplay.

Black Day 
 Pixel Vault

Het vinden van je doelwit is vervolgens niet moeilijk, deze staan met een groot icoon aangemerkt in de wereld. De moeilijkheidsgraad zit ‘m dan ook in het aantal vijanden dat er om heen zwermt. In mijn eerste missie ging ik met de standaardinstellingen aan de slag en hoefde ik slechts twee mannen om te leggen, die bovendien alleen door het level heen liepen. Daarom zette ik in de tweede missie de spawnrate op 60% en liep er meteen een klein leger om mijn doelwit heen. Aangezien ik mijn eigen levenspunten op one shot one kill had gezet, legde ik al snel het loodje. Mede omdat ik het gehoor van de vijanden onderschatte en stevig rond banjerde, waardoor ze me van mijlenver hoorden aankomen.

Overigens lukte het me wel om nog een man of zes om te leggen, omdat deze vast zaten in een trappenhuis. De AI heeft dan ook nogal wat rafelige randjes, die voor de volledige release opgelost moeten worden. Wel is het erg tof dat je zelf kunt spelen met wie je tegenover je krijgt en in welke hoeveelheid.

Reporting for duty?

Black Day zoekt dan ook zeker de realistische kant op van het shooter-genre, al is het allesbehalve een simulatie als Arma 3. Daar ligt ook meteen een probleem: de hardcore shooter-fans gaan hun ei niet kwijt kunnen in Black Day, plus er zijn al betere simulatiegames met de mogelijkheid je eigen missies vorm te geven.

Ervan uitgaande dat Helios Production de zeer rafelige randjes wegwerken in de komende maanden, heeft Black Day zeker potentie. Voor nu is de game helaas niet tof genoeg om door die rafelige randjes heen te kunnen kijken en is de early access prijs van €22,99 het vooralsnog niet waard.