Bethesda schowcase E3 2018

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Bethesda schowcase E3 2018

Bethesda was ons al meer dan een week aan het teasen naar Fallout 76 en vannacht is de game officieel uit de doeken gedaan. Tijdens de presentatie op de E3 liet Bethesda meer zien van Fallout 76, gevolgd door een enorme lading aan ander game nieuws. Dus zet je even schrap, want dit wordt een longread.

Bethesda was als derde aan de beurt met een showcase op E3 2018 en had een hele reeks aankondigingen voor ons klaar staan. Natuurlijk hadden ze meer beelden van Rage 2 en stond Fallout 76 centraal. Naast deze verplichte nummers had Bethesda echter nog heel veel andere verrassingen klaar staan, maar we beginnen toch even bij Rage 2.

Rage 2

Peter Hines gaf aan het begin van de showcase nog even een dikke shoutout naar Walmart Canada, dat het voor elkaar kreeg om Rage 2 voortijdig te lekken. Daarna kon de show rondom Rage 2 beginnen. Ik schrijf show, want Bethesda kwam niet met een trailer of gameplay, maar met muzikant Andrew W.K. die ‘I am ready to die’ zong. Gelukkig kregen we daarna ook nog gewoon gameplay te zien.

Bethesda toonde vijf minuten aan gameplay van een missie in de grote open wereld. De missie begon met vehicle combat en na een kort, gewelddadig ritje werd er gewisseld naar een chaotische schietpartij. De hoofdpersoon Walker neemt het in de trailer op tegen een groep bandieten, als wel een grote mutant organisatie die ‘The Authority’ wordt genoemd. Op het einde wordt er dan nog even een enorm monster voor de speler gedropt en hebben we een redelijk idee waarop we allemaal mogen gaan schieten.

We kregen nog geen definitieve releasedatum te horen, maar Rage 2 staat gepland voor het voorjaar van 2019. Nog even wachten dus.

Legends

Next up was The Elder Scrolls Legends. De kaartgame van Bethesda wordt nog altijd doorontwikkeld en de uitgever kondigde tijdens de persconferentie aan dat Legends een volledige visual overhaul krijgt. Daarnaast krijgt Legends een release op Nintendo Switch later dit jaar.

The Elder Scrolls Legends

The Elder Scrolls Online

Voor het segment van TESO hadden we niet al te hoge verwachtingen, aangezien we midden in de release van Summerset Isle zitten. Toch kon Bethesda al wat meer zeggen over de aankomende DLC en uitbreidingen die dit jaar nog moeten komen. Zo komt er een DLC genaamd Wolfhunter, waarin we achter weerwolven aan mogen. Daarnaast staat er nog een story DLC gepland genaamd Murkmire, waarmee spelers van de MMO naar Blackmarsh kunnen afreizen. Dit is het gebied waar de Argonians zich ophouden.

Murkmire

Doom Eternal

Doom was inmiddels al speelbaar op ongeveer alle mogelijke apparaten, dus Bethesda heeft zich niet meer bezig kunnen houden met het porten van de game. Gelukkig hebben ze niet stilgezeten en is er in de tussentijd gewerkt aan een sequel: Doom Eternal. Helaas kon Bethesda hier nog geen beelden van laten zien of een definitieve releasedatum geven. Voor nu is er dus alleen deze teaser en de wetenschap dat Bethesda er druk mee bezig is.

Quake Champions

Quake Champions is nog altijd in early access en heeft vanavond ook nog geen releasedatum gekregen. Wel kun je de game binnenkort uitproberen, want iedereen die de game de komende week downloadt, mag de gratis versie van de game blijven spelen tot aan de launch.

Prey

Helaas is Prey nog niet toe aan een sequel, sterker nog: de game krijgt nog gewoon nieuwe content. Tijdens de showcase meldde Bethesda dat de game nieuwe modi krijgt, namelijk New Game + en Survival Mode. Beide moeten ervoor zorgen dat je Prey opnieuw kunt spelen. Wat de modi precies inhouden weten we nog niet, maar je kunt de update meteen downloaden en het zelf checken.

Daarnaast is er een nieuwe DLC voor de game genaamd Mooncrash. Deze introduceert een modus waarin alle vijanden en loot elke playthrough anders zijn. Hierdoor kun je Prey opnieuw blijven spelen. Ook deze DLC is per direct beschikbaar.

https://www.youtube.com/watch?v=ySVBHI2OeAg

Ook blikt het team achter Prey verder vooruit en werken ze aan een PvP-modus voor Prey: Typhon Hunter. Hierin kun je met vier anderen Prey spelen, waarbij één speler de jager is en de andere vier een mimic. Deze mimics kunnen net zoals in de singleplayer zichzelf in allerlei objecten veranderen en kun je elkaar goed laten schrikken. Deze nieuwe modus wordt ook beschikbaar in VR. Typhon Hunter is een gratis update bij de DLC Mooncrash en wordt later deze zomer aan Prey toegevoegd.

Wolfenstein Youngblood

Wie nog niet klaar is met het killen van Nazi’s in Wolfenstein II: The New Colossus moet opschieten, want er is een nieuw deel onderweg: Youngblood. De game verruilt de Verenigde Staten voor het bezette Parijs in een alternatieve geschiedenis van 1980. Ook hier is het verzet tegen het Derde Rijk springlevend en staat centraal in deze nieuwe Wolfenstein-titel.

Youngblood is niet alleen een nieuw avontuur, want de game is ook volledig in co-op te spelen. Tijdens dit avontuur volg je het verhaal van twee zussen, dat zich 19 jaar na de gebeurtenissen in The New Colossus afspeelt. Bethesda toonde tijdens de presentatie alleen een teaser, maar we gaan ongetwijfeld nog meer horen voor de release in 2019.

Fallout 76

Tijdens de presentatie van Microsoft, een paar uur voor die van Bethesda, verscheen Todd Howard al even op het podium om een nieuwe trailer van Fallout 76 te laten zien. Gelukkig hadden ze nog genoeg nieuwe content van de game bewaard voor hun eigen presentatie en kregen we dit keer iets meer te zien en te horen dan posters van de Vault Boy en John Denver.

In Fallout 76 reizen we af naar West-Virginia voor een nieuw post-apocalyptisch avontuur dat begint in Vault 76. Dit was een van de eerste Vaults en zoals elk verhaal begin je hier je avontuur in je blauwe overall. Daarna kun je op avontuur in een post-apocalyptisch West-Virginia, maar dat kan dit keer niet alleen solo, maar ook online met anderen.

De core-gameplay van Fallout blijft hetzelfde, maar dit keer kun je de RPG dus multiplayer spelen. Je kunt ervoor kiezen om de Wasteland samen met vrienden te verkennen of elkaar te lijf gaan in PvP. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken dat je al je progressie kwijtraakt op het moment dat je gedood wordt – een savegame laden in een multiplayer game gaat immers vrij lastig – want je spawnt dan gewoon opnieuw met je gear en skills intact.

Fallout 76 bèta

Daarnaast hoef je niet samen met vrienden op pad of tegen andere spelers te spelen. Todd Howard benadrukte dat de game ook gewoon solo te spelen is. Of dit ook betekent of je de game offline kunt spelen, werd niet duidelijk.
In de basis lijkt Fallout dus hetzelfde te blijven ten opzichte van Fallout 4. Je kunt ook nog steeds bouwen in de wereld en ook vergaar je gaandeweg betere gear en vaardigheden. Het verschil is dat je dit dus ook samen kunt doen. De combinatie van samen overleven in de Wasteland noemt Todd Howard Softcore Survival.

Het is duidelijk dat Bethesda hier nieuwe wateren bevaart en lanceert de game daarom ook niet meteen. Er komt eerst een bèta voor Fallout 76, voordat de game echt gereleased wordt. Fans kunnen in deze fase dus nog de nodige feedback geven en Bethesda krijgt een kans het aantal bugs ditmaal te beperken. Overigens moeten ze bij Bethesda nog aardig hard doorwerken om dit te realiseren, want Fallout 76 staat al gepland voor later dit jaar. Op 14 november 2018 moet de game in de winkels liggen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Tot slot kon Todd Howard nog melden dat Fallout Shelter een release krijgt op zowel Switch als PlayStation 4. Deze versies zijn per direct beschikbaar.

Elder Scrolls Blades

Helaas had Bethesda nog geen volledige nieuwe The Elder Scrolls klaarstaan, maar wel een TES-rpg voor mobiele apparaten. The Elder Scrolls Blades is speciaal ontworpen om op je smartphone gespeeld te worden en de besturing is volledig aangepast op touchscreens. Je hebt er waarschijnlijk wel een smartphone voor nodig met stevige specs, want de game is volledig 3D.

The Elder Scrolls Blades

In Blades verken je procedureel gegenereerde dungeons en verzamel je net als in de andere TES-games loot en exp voor nieuwe vaardigheden. Dit doe je als lid van de organisatie The Blades, die we ook uit de main quests kennen uit de laatste drie The Elder Scrolls-titels.

Het is een singleplayer-ervaring, maar je kunt elkaar bezoeken in de zogeheten Town. Wat hier precies mogelijk is, is nog niet duidelijk. Naast een release voor Android en iOS in de herfst van 2018 komt er ook een release op console. Het is de bedoeling dat The Elder Scrolls Blades op alle platformen speelbaar wordt, de game krijgt zelfs een VR-versie.

Nieuwe IP en The Elder Scrolls 6

Aan het einde van de show liet Bethesda nog even twee non-nucleaire bommetjes vallen. Zo bevestigde Bethesda dat ze inderdaad met een nieuwe IP bezig zijn, genaamd Starfield. Dit is de eerste nieuwe IP van Bethesda in 25 jaar. Wat de game precies behelst en wat we kunnen verwachten, blijft nog gissen, want er werd alleen een teaser getoond.

Natuurlijk gaf de zaal groot applaus voor deze nieuwe IP, maar bij de laatste aankondiging van Todd Howard ging het dak er echt af. Bethesda bevestigde namelijk dat ze inderdaad werken aan The Elder Scrolls 6 en liet in een teaser een rotsachtig landschap zien. Dat was voor nu alles wat we te zien krijgen van het volgende deel in de serie, maar we kunnen in ieder geval gerust zijn dat de game onderweg is.