Belangrijke lessen uit middeleeuwse veldslagen

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Belangrijke lessen uit middeleeuwse veldslagen

Op de redactie worden conflicten en weddenschappen sinds deze week beslecht op het slagveld in For Honor en er roept voortdurend iemand “En Garde!”. Hoewel we onze eer duur verkopen, is het allemaal maar kinderspel vergeleken met de echte middeleeuwse veldslagen. Daar kunnen we nog een hoop van leren voor onze potjes in For Honor.

Over de middeleeuwen wordt vaak gezegd dat het maar een donkere periode was, een groot dal na het verheven Romeinse Rijk. Hoewel het inderdaad geen pretje was in de middeleeuwen, is er op oorlog- en technologisch gebied veel vooruitgang geboekt. We kunnen dus wel wat leren van die middeleeuwse veldheren en daarom hebben we de belangrijkste lessen uit de grootste veldslagen uit de middeleeuwen op een rij gezet.

De Slag bij Azincourt

In rijtjes met grote veldslagen vind je vrijwel zonder uitzondering de slag bij Azincourt. De Engelsen stonden hier tegenover de Fransen op het hoogtepunt van de 100-jarige oorlog. Mocht deze slag ooit nog in welke vorm dan ook vertaald worden naar For Honor, zorg dan dat je aan de kant van de Engelsen intekent. Met de Fransen liep het namelijk niet goed af.

Het Engelse leger stond op papier bij voorbaat al als verliezer opgetekend, aangezien ze met 6.000 man ver in de minderheid waren tegenover de bijna 30.000 soldaten van de Fransen. De laatstgenoemden waren daarnaast ook nog eens beter uitgerust en dat is juist waardoor ze verloren. Op het moment dat de Franse cavalerie een charge uitvoerde op de Engelse linie, zorgden de legendarische longbow men dat de aanstormende Franse troepen lichtjes uitgedund werden.

Belangrijke lessen uit middeleeuwse veldslagen

Vervolgens kwamen de zwaar gepantserde Franse ridders tegenover de lichtere, maar dus ook wendbaardere Engelse troepen te staan. Alsof er twee legers van The Wardens en The Peacekeepers uit For Honor tegenover elkaar stonden. Gelijke kansen dus zou je zeggen, alleen was het hondenweer en het veld een grote modderpoel geworden. Niet handig als je omvalt in een harnas dat kilo’s weegt. De Fransen werden afgeslacht door het legertje van de Engelsen en de grootste nederlaag in de 100-jarige oorlog werd geleden.

Belangrijke les: Vecht niet in de modder en die samoerai in zijn katoenen jas is #@$%@ gevaarlijk.

De slag bij Ain Jalut

Mocht je inmiddels zelf ook aardig wat nederlagen achter de rug hebben in For Honor, onthoud dan dat zelfs de Mongolen ooit gevechten hebben verloren. In tegenstelling tot de slag bij Azincourt had zowel de Mongoolse Khan als het leger van de Sultan ongeveer 20.000 man. Allemaal op een vlakte in het huidige Palestina troffen ze elkaar op 3 september 1260.

De Sultan moest het tegen de Mongolen opnemen toen ze op hun hoogtepunt waren en had Mamelukken (slaafsoldaten die goed waren opgeleid en uitgerust) speciaal getraind om de aanval vanuit het Verre Oosten af te slaan. Ze waren net als de Mongolen uitstekende soldaten te paard en lokten de aanvallers bij Ain Jalut in de val. Op het moment dat het gevecht goed en wel bezig was, trokken de Mamelukken zich met een schijnbeweging terug. De Mongolen hadden het idee dat ze al gewonnen hadden en braken hun formatie, waarop de Mamelukken terug op de Mongoolse troepen doken en ze nipt versloegen.

Belangrijke lessen uit middeleeuwse veldslagen

Belangrijke les: Overwinningen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Belangrijke les voor Ubisoft: Mamelukken zijn een uitstekende DLC-optie.

Belegering van Parijs

De kleine belegeringen in For Honor zijn misschien leuk, maar in het echt was het belegeren en innemen van een stad een tijdrovende bezigheid. Soldaten lagen dagenlang te creperen in een greppel en wanneer de stormrammen en aanvalstorens dan eindelijk klaar waren, was het maar de vraag of je na de eerste aanvalsgolf nog mannen over had. Behalve als je Ragnar Lodbrok heet natuurlijk, dan doe je dat tussen het ontbijt en de eerste koffiepauze door.

Mocht je ooit in Parijs geweest zijn, dan weet je dat daar de prachtige rivier de Seine doorheen loopt. Deze rivier is zo prachtig, omdat er met gemak 150 vikingschepen de stad over kunnen binnenvaren. Op 28/29 maart 1845 deed Ragnar precies dit, maar de Frankische koning had de Deense viking al zien aankomen. Hij had zijn troepen netjes verdeeld over de twee oevers in de stad, zodat heel Parijs veilig zou zijn.

Belangrijke lessen uit middeleeuwse veldslagen

Dus versloeg Ragnar simpelweg een van de legers aan één kant van de Seine en begon met het plunderen van Parijs. Iedereen die ooit de serie Vikings gezien heeft, weet dat je die gasten niet te lang moet laten huishouden in een stad en dus betaalde de Franse koning een enorme afkoopsom in goud en zilver.

Belangrijke les: Blijf bij elkaar en ren niet als een kip zonder kop door een dominion map (je weet wie je bent)!

Heb jij tijdens de eerste veldslagen van afgelopen week al wijze lessen geleerd? Laat het ons weten in de comments.