Before the Storm

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Before the Storm

The Burning Legion is eindelijk definitief verslagen en daarom hebben The Alliance en The Horde weer tijd voor elkaar. In plaats van de prettige samenwerking voort te zetten heeft Blizzard ervoor gekozen om in Battle for Azeroth de twee kampen weer lijnrecht tegenover elkaar te zetten. Een totale oorlog is op handen en in het boek Before the Storm van Christie Golden volgen we Anduin en Sylvanas tijdens een interbellum.

De review bevat vanzelfsprekend geen spoilers voor het boek, wel wordt er ingegaan op gebeurtenissen uit Legion en de korte verhaallijn die zich in de pre-patch afspeelt.

Tijdens de aankondiging van Battle for Azeroth was meteen duidelijk dat het enige dat The Horde en The Alliance uit elkaar hield de gedeelde vijand Sargeras was. Nu hij definitief verslagen is, moeten er oude rekeningen verheven worden en staan de facties elkaar weer heerlijk naar het leven, terwijl hun wereld ondertussen aan het sterven is door het zwaard dat eerdergenoemde Titaan in Azeroth heeft gestoken.

Casus beli

Hoewel er een voorzichtige staakt-het-vuren was tijdens Legion, was de samenwerking tussen The Horde en The Alliance allesbehalve prettig. Het sleutelmoment waarop het helemaal mis ging vond al aan het begin van de uitbreiding plaats. King Varian Wrynn moest zichzelf opofferen om The Alliance te redden. Dit was het directe gevolg van The Horde die zich tijdens dit gevecht terug trok en The Alliance in de steek liet. Althans, zo leek het vanuit de kant van The Alliance. De realiteit was dat Warchief Vol’jin dodelijk gewond raakte en de order gaf tot terugtrekken, omdat er anders weinig van The Horde over zou blijven.

Vol' jin Warcraft

Het narratief aan The Alliance was echter duidelijk: Sylvanas heeft Varian Wrynn verraden en is direct verantwoordelijk voor de dood van de Koning. Met deze redenatie heeft troonopvolger Anduin Wrynn reden genoeg om The Undercity met de grond gelijk te maken, of beter gezegd: uit te graven. Zo kennen we de prins echter niet: Anduin heeft altijd gepleit voor vrede en als koning van Stormwind is dat niet anders.

In de eerste hoofdstukken van Before the Storm wordt meteen duidelijk dat hij er niet op uit is om de dood van zijn vader te wreken. Toch weten we dat tegen het einde van het boek het verhaal van World of Warcraft richting een totale oorlog moet gaan, waarin de World Tree Teldrassil in vlammen zal opgaan en The Undercity belegerd wordt. Het maakt het lezen van Before the Storm enigszins bijzonder, omdat de uitkomst van het verhaal al vast staat. Voor het mysterie hoef je Before the Storm dus niet te lezen, het is een echte proloog op wat er gaat komen in Battle for Azeroth.

Christie Golden

Voor deze proloog heeft Blizzard niemand minder dan Christie Golden in haar gelederen opgenomen. De schrijfster heeft al heel wat fantasy-titels op haar naam staan, waaronder een stuk of tien World of Warcraft werken. Zo schreef ze Jaina Proudmoore: Tides of War en Arthas: Rise of the Lich King en kunnen we wel stellen dat ze de Warcraft-lore niet alleen volledig beheerst, maar mede bepaald heeft.

Jaina Proudmoore

Er is in Before the Storm meteen een duidelijk verschil te merken en dat is dat ze dit boek als medewerker van Blizzard heeft geschreven. Dat is natuurlijk een voordeel, zoals ze zelf ook in het voorwoord schrijft, want ze had toegang tot alle resources en personen die haar kunnen helpen met het schrijven van dit verhaal. Duidelijk is echter te merken dat Blizzard haar dit boek heeft laten schrijven met een bepaald doel, er personen worden aangehaald die weinig tot niets toevoegen aan het verhaal en over lore wordt uitgeweid die ook niet echt bij de rode draad van het boek past.

Voor de spelers

Before the Storm wisselt bijna elk hoofdstuk van perspectief. Het ene hoofdstuk volg je The Alliance en dan in het bijzonder Anduin Wrynn, het volgende hoofdstuk went het verhaal zich tot The Horde en heeft Sylvanas de hoofdrol. Tussendoor komen er dan nog enkele andere figuren, waaronder Jaina Proudmoore. Helaas heeft zij verder geen enkele rol in het verhaal van het boek en lijkt ze er ingestopt te zijn om de lezer eraan te herinneren dat ze nog bestaat. Dit weten we echter al door de vele trailers en teasers voor Battle for Azeroth, dus waarom dat nog een keer benadrukt wordt, is een raadsel.

Hetzelfde gaat tot op zekere hoogte op voor een verhaallijn over een Goblin en een Gnome die samen de eigenschappen van Azerite onderzoeken. Het verhaal is een soort side-quest naast het politieke spel dat Sylvanas en Anduin spelen en voelt net als bij de verschijning van Jaina Proudmoore als een verplicht nummer. De verhaallijn van deze twee engineers is wel goed uitgewerkt en het is handig om te weten wat Azerite is als je straks de uitbreiding voor World of Warcraft gaat halen. Toch voelen de uitweidingen over dit mysterieuze materiaal erg geforceerd. Ze voegen ook niets toe aan de rode draad van het verhaal, dat eigenlijk enkel om de diplomatiek tussen Sylvanas en Anduin draait. Deze uitweidingen dienen dan ook alleen als service en extra uitleg voor de spelers van World of Warcraft, maar doen het verhaal niet ten goede.

World of Warcraft: Battle for Azeroth 
 Pixel Vault

Zelfs als je als WoW-veteraan je zwaard of staf al lang geleden aan de kapstok hebt gehangen, maar via de boeken op de hoogte blijft van het reilen en zeilen in Azeroth, kan het boek bij vlagen vreemd overkomen. Golden beschrijft namelijk op meerdere momenten gameplay uit de game. Zo verwijst ze direct naar de Order Halls uit Legion en maakt ze van een locatie als The Netherlight Temple een gameplay-element door het te beschrijven als onderdeel van de klassen hiërarchie in de game. Wat deze klassen inhouden en hoe ze zich tot elkaar verhouden wordt niet verteld, dus blijft het een raadsel waarom de tempel in kwestie als Order Hall benoemd moet worden.

Het zijn net mensen

De diplomatieke schermutselingen tussen Anduin en Sylvanas zijn verder wel erg goed uitgewerkt en je leert de hoofdrolspelers van zowel The Horde als The Alliance beter kennen. Zeker als je als Alliance-speler moeite hebt om onder de Stormwindvlag ten strijde te trekken nu baby-koning Anduin op de troon zetelt, kan ik je aanraden Before the Storm te lezen, want Golden laat een nieuwe Anduin zien.

Daarnaast is het allemaal heerlijk geschreven. Golden beschrijft alles van de grote Stormwind Keep tot aan de vochtige hallen van The Undercity in prachtig detail. Daarbij weet ze ook The Forsaken meer diepgang te geven en leert ze haar lezer voorbij het ontbindende karkas van de Undead te kijken. Daarbij laveert ze op bijzondere wijze tussen de twee facties, zodat iedere speler zich kan identificeren met het verhaal.