Bedien je Samsung-tv binnenkort met hersengolven

archief
Glenn Nouws op 20 januari 2020
Bedien je Samsung-tv binnenkort met hersengolven

Nieuwe technologieën op het gebied van multimedia en software maakten de laatste tijd erg grote sprongen vooruit. Samsung doet daar nu nog een schepje bovenop. De multinational vond onlangs een afstandsbediening uit die je kunt bedienen met je hersenen. Dit project kreeg de naam Project Pontis en is een samenwerking met het Center of Neuroprosthetics of the Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland.

Op deze planeet zijn er tussen de 110 en 190 miljoen mensen die lijden aan een erg zware handicap. Een groot deel hiervan heeft het hierdoor moeilijk om zijn ledematen te bewegen. Dit vanwege spasmen of een verlamming in één of meerdere ledematen of vanwege een spierziekte zoals ALS. Deze mensen rekenen daarom op de hulp van anderen om dingen te doen die zij niet kunnen. Dus ook bij het bedienen van de afstandsbediening van hun televisie. Om deze mensen tegemoet te komen vond Samsung via Project Pontis een afstandsbediening bediend door hersengolven uit.

Iedereen die van deze technologie gebruikt maakt, moet een headset met 64 sensoren dragen en in een sensor kijken die de bewegingen van je ogen volgt. Deze sensoren worden bijgestaan door artificiële intelligentie, die de voorkeuren van de gebruiker leert kennen. De technologie is momenteel nog niet volledig gebruiksklaar, maar de multinational maakt samen met het EPFL al goede vorderingen. Voorlopig kan de afstandsbediening al via de oogsensor waarnemen of de gebruiker een film gekozen heeft.

Een sensor voor de ogen is echter nog niet genoeg. Aangezien veel gebruikers ook spasmen hebben in hun ogen, willen beide bedrijven snel de technologie met de hersengolven perfectioneren. Momenteel presenteert Samsung de technologie op de Samsung Developer Conference in San Francisco.