Bayonetta 2

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Bayonetta 2

De hack & slash titel Bayonetta maakte nogal wat los toen het in 2007 uitkwam voor verschillende platformen. De controversiële game wist menig (mannen)harten te veroveren door een combinatie te bieden van keiharde actie en prachtige visuals, niet op z’n minst teruggekoppeld naar het vrouwelijk titelpersonage dat zichzelf van alle kanten vol in beeld liet zien. De verkoopcijfers waren niet geweldig. Toch kwam er vorig jaar op de E3 naar buiten dat er een nieuwe Bayonetta-titel uit zal komen. Gaat deze sensuele heks de concurrentiestrijd weer aan met mannelijke genregenoten zoals Dante (uit Devil May Cry) en Kratos (van God of War) of zal ze als een zielig hoopje worden achtergelaten?

Het meest opvallende aan deze titel is niet de verandering van gameplay of de grafische elementen. De grootste verassing voor vriend en vijand is dat Bayonetta 2 een exclusieve titel zal zijn voor de Wii U van Nintendo. Het platform is een opvallende keus omdat de Wii U niet bekend staat om de grote hoeveelheid aan games voor de volwassen gamer. De snelle en hectische besturing van het vorige deel moet zich vertalen naar de touch pad van de Wii U. Het is echter gebleken dat er ook een aantal voordelen zijn met de keus voor de touchscreen-controller. Zo zullen er extra moeilijkheidsgraden in het spel zitten (wat erg fijn is voor minder ervaren spelers) en zal er voor liefhebbers van het eerste deel nog genoeg voldoening te vinden zijn door de aanwezigheid van de originele besturing.

Bayonetta_2_02

Grafisch gezien lijken vooral de animaties van Bayonetta 2 prachtig te worden. De snelle actie en grootse opzet werken goed voor het genre en ook het hoofdpersonage ziet er weer gelikt uit. Bayonetta heeft nog steeds een sexy uiterlijk, hoewel er wel wat aan deze dame is veranderd. In het eerste deel gebruikte Bayonetta haar lange lokken als zijnde kleding, terwijl ze in dit nieuwe deel een kort en vlot kapsel heeft. Wees niet getreurd, de sensuele bewegingen en duidelijke hints en shots zullen nog steeds in grote hoeveelheden voorbij komen.

Gelukkig heeft ontwikkelaar Platinum Games niet veel veranderd aan de kern van het spel en zal het nog steeds vooral draaien om snelle en spectaculaire actie. Er is weer een verscheidenheid aan wapens beschikbaar en ook Witch Time zal weer aanwezig zijn. Deze slow-motion passages zagen er prachtig uit en laten ook echt de kracht van de Wii U zien. We verwachten verder geen hele grote veranderingen in de manier waarop de game gespeeld moet worden (op de typische swipe-and-click-functies van de Wii U na), maar dat is niet erg. Platinum Games heeft immers een goed vechtsysteem in elkaar gezet voor de vorige titel en dit systeem leek op geen enkel moment gedateerd of verwarrend over te komen op de console van Nintendo.

Bayonetta_2_03

Als er iets is waar Bayonetta om bekend staat, dan is het wel de over-de-top actie en de grandioze, bombastische schaal van de gevechten. Ook bij de tot nu toe getoonde beelden viel weer op dat de game vol zit met absurditeiten. Zo zal het hoofdpersonage de strijd aan gaan met gigantische engelen, draken en demonen door middel van extreme aanvallen en beeldvullende animaties. Al deze actie kan aan elkaar gekoppeld worden en het zal een uitdaging zijn om zoveel mogelijk combinaties en aanvallen na elkaar uit te voeren. We verwachten in ieder geval, net als bij de vorige titel, geen tijd te krijgen om even op adem te komen.

Over het verhaal is vrijwel niets bekend op het moment van schrijven, maar we denken niet dat dit erg van belang zal zijn. Het vorige deel stond ten slotte ook niet bekend om de poëtische vertelling van Shakespeariaanse verhalen en we gaan ervan uit dat ook deze game voornamelijk zal leunen op de vette actie die van het scherm spat. Zoals het er nu naar uit ziet, moet dat goed komen. De Wii U leent zich verbazingwekkend goed voor de controls van de game en ook is het indrukwekkend hoe vloeiend de actie in elkaar verloopt, ondanks het feit dat het spel grafisch niet het niveau haalt van de concurrenten op andere consoles.

Bayonetta_2_04

Bayonetta 2 doet geen vernieuwende dingen en leunt heel erg op wat er al goed ging in het voorgaande deel van de serie. De overgang naar de Wii U is een dappere keus, maar het blijkt zich goed af te betalen. Als je van snelle actie en over de top visuals houdt, dan moet je deze game in de gaten houden. Bayonetta 2 is een van de weinige echt volwassen games die uitkomt voor de console van Nintendo. Ze slagen er tot nu toe in ieder geval met verve in om de eerste sexy hack-and-slash titel te maken voor de Wii U.