Batman op het witte doek
Over drie dagen kunnen we eindelijk met Batman: Arkham Knight aan de slag. De videogame van Rocksteady en Warner Bros. moet het spetterende einde worden van de Arkham-franchise. Nu is Batman echter meer dan alleen een gamepersonage. Zo zijn er ook een behoorlijk aantal films op het witte doek verschenen over deze superheld en die verdienen een plekje in onze spotlight.
De eerste keer dat een acteur de rol van Batman op zich nam, was tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1943 kwam er een serie met de simpele naam ‘Batman’ in de bioscoop waarin ene Lewis Wilson als Batman een slechte Japanse wetenschapper genaamd Dr. Daka moest tegenhouden tijdens de oorlog. In deze 15-delige serie waren er naast Robin en de butler Alfred weinig bekende gezichten van de comics. In 1949 verscheen ‘Batman & Robin’, wederom een 15-delige serie met dit keer Robert Lowery als de superheld en Johnny Duncan als zijn sidekick. Naast de helden zaten er deze keer meer bekende gezichten in, zoals commissaris Gordon en reporter Vicky Vale. Beide series waren populair in die tijd en dit resulteerde in de eerste film in 1966.
In deze film, met wederom de naam ‘Batman’, zaten veel acteurs die ook in de tv-serie zaten die ook rond die tijd op tv te zien was. Adam West was de derde acteur die de rol van Batman op zich nam. Met de toevoeging van de welbekende slechteriken uit Gotham als The Joker, The Penguin, The Riddler en de antiheld Catwoman kregen de films eindelijk de sfeer van de comics mee, maar het werd soms ook erg overdreven. De vechtscènes waren bijna komisch te noemen en het toppunt was nog wel een spontaan ontploffende haai nadat Batman hem had bespoten met antihaai-spray. Altijd handig om op zak te hebben.
In de jaren die volgden ging de populariteit van Batman sterk achteruit en daarom waren er maar weinig regisseurs die zich durfden te wagen aan een nieuwe film. In de jaren ‘80 wilde regisseur Tom Mankiewicz het toch proberen, maar had alleen de pech dat twee personen van zijn gewilde cast vlak na elkaar overleden, waardoor het project stil kwam te liggen. Uiteindelijk ging Tim Burton het in 1986 proberen om de vleermuis weer terug in de bioscoop te krijgen. Burton, nu bekend als regisseur van films als Edward Scissorhands, Sleepy Hollow en natuurlijk de enorm geliefde The Night Before Christmas, was in die tijd nog een beginner. Toch durfde hij de boel te veranderen, want de film Batman die uiteindelijk in 1989 uitkwam, kreeg een behoorlijk duistere sfeer vergeleken met eerder werk.
Toch waren fans van de stripboeken niet blij met de film en vooral het verhaal werd niet goed onthaald. Zo werden in de film de ouders van Bruce Wayne, gespeeld door Michael Keaton, vermoord door The Joker, gespeeld door Jack Nicholson. In de stripboeken werden Thomas en Martha Wayne vermoord door de crimineel Joe Chill. Ook liet de butler Alfred zomaar Vicky Vale binnen in de Batcave, terwijl dat een plek is waar eigenlijk niemand het bestaan van af weet of hoort te weten. Ondanks dit soort slordigheden werd de film positief ontvangen en vooral de rol van Nicholson werd geprezen. Er kwam een vervolg, weer onder leiding van Tim Burton, genaamd Batman Returns en werd wederom goed ontvangen. Ditmaal was de glansrol weggelegd voor Danny DeVito als The Penguin die met zijn rubbereendje Gotham onveilig maakte.
Uiteindelijk kreeg de derde film van de serie een nieuwe Batman en een nieuwe regisseur in de persoon van Joel Schumacher, waardoor bij Batman Forever de plank volledig werd misgeslagen. Val Kilmer kwam als Batman niet uit de verf en de casting van Tommy-Lee Jones als Harvey Dent en Jim Carrey als The Riddler was niet echt sterk. De film was minder duister en zelfs een beetje lachwekkend en die toon werd doorgezet bij Batman & Robin. Dit was echt het dieptepunt van alle Batman-films met als grootste ergernis Arnold Schwarzenegger die Mr. Freeze speelde. In de comics is het een rouwende wetenschapper die zijn zieke vrouw wil redden uit haar cryoslaap, terwijl hij in de film lijkt op de Terminator in een ruimtepak met een Freezegun. Zelfs een grootheid als George Clooney kon de serie niet meer redden.
In 2005 werd een nieuwe filmfranchise gestart die het imago van Batman weer in ere herstelde. Regisseur Christopher Nolan zette met Batman Begins alles weer op de rails door de sfeer weer te veranderen naar duister en deprimerend. Ook de cast was niet misselijk met Morgan Freeman (Lucius Fox), Michael Caine (Alfred Pennyworth), Liam Neeson (Ra’s al Ghul) en natuurlijk Christian Bale als The Dark Knight. In deze film zie je hoe Bruce Wayne als klein kind zijn ouders verliest, zijn angst voor vleermuizen heeft opgelopen en waarom hij uiteindelijk Batman is geworden. Uiteindelijk groeit hij uit tot een superheld die in deze film Scarecrow moet tegenhouden die Gotham wil bestoken met Fear Gas. Batman Begins is eindelijk weer een film die positief wordt ontvangen door het publiek en dat smaakte naar meer.
Het hoogtepunt werd bereikt door het vervolg met de naam The Dark Knight. Alle bekende gezichten van de vorige film zijn nog aanwezig, maar vooral het nieuwe gezicht zorgde ervoor dat de film een bijna legendarische status bereikte. Natuurlijk heb ik het over The Joker, gespeeld door Heath Ledger. De manier waarop The Joker werd gespeeld was enorm geloofwaardig en het spel tussen Bruce Wayne en zijn kleurrijke aartsvijand was enorm boeiend. Uiteindelijk kreeg de film nog meer bekendheid toen Heath Ledger ten tijde van de laatste opnames overleed aan een overdosis medicijnen. Desondanks alles is The Dark Knight een meesterwerk dat meer dan 1 miljard dollar in het laatje heeft gebracht. Er waren maar drie andere films die dit bedrag hebben gehaald.
De tot nu toe laatste film rondom Batman was ook meteen het laatste deel van The Dark Knight-trilogie. The Dark Knight Rises had wederom dezelfde cast als de andere twee films met als toevoeging het debuut van Catwoman, gespeeld door Anne Hathaway. De bad-guy die de zware taak had om The Joker te doen laten vergeten, was de gemaskerde spierbundel Bane (Tom Hardy). In het laatste deel van de serie gaan alle remmen los en wordt Gotham in tweeënhalf uur helemaal met de grond gelijk gemaakt. Het verhaal verdween een beetje naar de achtergrond en de actie kreeg de overhand. Toch werd het slotstuk weer positief ontvangen al was de opbrengt een flink stuk lager dan zijn voorganger.
In de afgelopen 70 jaar waren er hoogte- en dieptepunten in de rijke filmgeschiedenis van Batman. Elke regisseur had een ander idee en niet elke Batman kwam even sterk over. In de komende jaren staan er nog films in de planning waar Bats ook weer in te bewonderen zal zijn met als eerste Superman vs. Batman waarin Ben Affleck de honneurs waar zal nemen. Of dit een succes wordt, moet nog blijken, maar een ding is zeker: Batman verdwijnt de komende tijd niet van het toneel.