Avengers: Infinity War

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
Avengers: Infinity War

Tien jaar en negentien films later is het dan eindelijk zover. Alles wat er in de voorgaande delen is gebeurd komt samen in Avengers: Infinity War.  Daarmee komt gelijk de vraag naar boven: Lukt het om al die superhelden in een film te proppen en ze te laten knokken over een handschoen met speciale stenen?

Al tien jaar lang wordt de ene na de andere hit gescoord vanuit Marvel Studios. Naast de bekende Iron Man, Captain America en Thor worden ook de voorheen ‘minder’ bekende helden zoals Ant-Man en Black Panther onwijs goed ontvangen door het publiek. Gelukkig maar, want elke held is hard nodig in deze derde Avengers-film.

Hoe zit het met die stenen?

Voor het geval je de afgelopen tien jaar onder een steen hebt geleefd, zet ik even op een rijtje waar het nu allemaal om draait. De grote bad guy Thanos (Josh Brolin) is op zoek naar de zes Infinity Stones. Elke steen bezit speciale krachten en wanneer je ze alle zes hebt, ben je vrijwel onoverwinnelijk. De afgelopen jaren hebben we een aantal Infinity Stones voorbij zien komen in de losse Marvel-films. De Space Stone , de Mind Stone, de Reality Stone, de Power Stone, de Time Stone en tot slot is er nog de Soul Stone. Hoewel er wel vaag naar gehint wordt in andere films, is de Soul Stone als enige nog niet gespot in de Marvel Cinematic Universe. Na de gebeurtenissen in Captain America: Civil War is het heldenteam uit elkaar en is de helft vermist, wanneer Thanos dus naar de aarde komt om de laatste Infinity Stones te bemachtigen voor zijn Infinity Gauntlet.  Het wordt dus tijd voor de groep om hun krachten samen met de Guardians of the Galaxy te bundelen en deze mafkees voor eens en altijd te verslaan.

Avengers: Infinity War 
 Pixel Vault

Berg aan superhelden

Als ik goed geteld heb en de bronnen kloppen zitten er meer dan 60 karakters in de film verwerkt. In elke andere film zou ik zeggen dat dit veel te veel is, maar Avengers: Infinity War weet de perfecte balans te vinden tussen deze karakters. Zo zijn er verschillende helden aan elkaar gekoppeld en vullen ze elkaar aan in de actiescènes.

De film gaat verder waar Thor: Ragnarok gestopt is. Nadat Thor, Loki en de Asgardians gevlucht zijn in een ruimteschip, worden ze onderschept door het reusachtige schip van Thanos. Samen met zijn Black Order (een groep superschurken met elk hun eigen krachten) brengt Thanos een bezoekje aan Thor en laat hij zien waarom hij zo gevreesd is.

De openingsscène zet meteen de juiste toon voor de hele film: actie, maar met een emotionele laag eronder. Bij elke nieuwe scène denk je dat het niet beter kan, maar word je opnieuw verrast door de strak gefilmde actie of juist een emotionele scène. Scènes als deze volgen elkaar in rap tempo op, grijpen je bij je strot en laten je pas los bij de aftiteling. De eerste drie kwartier gebruikt Infinity War dan ook om alle betrokken superhelden te introduceren in de ene na de andere actiescène.

Geen één keer voelt het alsof een van deze helden ondergesneeuwd wordt door een ander en weten ze hun eigen karakter staande te houden. De arrogantie van Tony Stark wordt na tien jaar nog steeds briljant gespeeld door Marvel-veteraan Robert Downey Jr. en sluit mooi aan op de kalmheid van bijvoorbeeld Benedict Cumberbatch als Doctor Strange. Ook complimenten voor Tom Holland als Spider-Man. Hoewel hij pas net zijn eigen film heeft gekregen, weet deze ‘nieuwkomer’ de karaktereigenschappen van Spider-Man erg goed neer te zetten. De jonge en naïeve Peter Parker heeft de lachers op zijn hand wanneer hij zijn intrede maakt.

De Guardians of the Galaxy hebben net zo’n entree. Geheel in eigen stijl komen zij het verhaal binnen wandelen zonder dat dit geforceerd overkomt. De Guardians of de Galaxy waren wel aanwezig in hetzelfde universum, maar kwamen nooit in contact met de andere helden. Door hun gezamenlijke vijand Thanos moeten zij dus wel een handje komen helpen. Het komt niet vaak voor dat ik oprecht kan zeggen dat elk karakter goed uit de verf komt en iedereen zijn of haar eigen momentje krijgt.

Avengers: Infinity War 
 Pixel Vault

Perfect in balans

Zoals ik al zei begint de film meteen met actie en dit gaat zo ook wel even door. Toch is het niet alleen maar knokken met veel verwoestingen. De humor die we van Marvel-films gewend zijn, zien we terug in de actiescènes en de interactie tussen de karakters. Deze adempauzes zijn ook echt nodig om alles op een rijtje te zetten. Hoewel de film grotendeels uit actiescènes bestaat, zitten er ook een aantal scènes in die de gevoelige snaar weten te raken.

Het verhaal achter Thanos wordt bijvoorbeeld verder uitgediept en laat ons als kijker zien waarom hij doet wat hij doet. Thanos wil namelijk niet zomaar het halve universum vernietigen, hij heeft hier zo zijn redenen voor. Subtiel en krachtig hebben de regisseurs Joe en Anthony Russo deze momenten verweven met het hoofdverhaal. Af en toe wordt er zelfs nog een knipoog gegeven naar de andere films en merk je dat de karakters de gebeurtenissen uit die films nog steeds bij zich dragen.

Recht uit een stripboek

Een film als deze valt of staat natuurlijk met de graphics. Gelukkig zit dit met Infinity War meer dan goed. Zowel de kostuums als de computer-gegenereerde karakters voelen echt aan. Van tevoren was ik bang dat Thanos er te stripboek-achtig uit zou zien, maar dit is mede dankzij het goede acteerwerk van Brolin enorm meegevallen.

Ook was ik bang dat het nieuwe kostuum van Spider-Man niet zou passen bij het karakter. In Spider-Man: Homecoming werd het nieuwe pak aan het einde al geshowd, maar ik zie liever Peter Parker in zijn geavanceerde morphsuit door de buurten van New York slingeren dan in een metalen pak zoals Iron Man. Toch wordt deze metalen variant geheel in stijl geïntroduceerd in de film en past het gelukkig perfect in het verhaal.  

Avengers: Infinity War 
 Pixel Vault

De vier leden van de Black Order zijn allen met de computer geanimeerd. Ebony Maw, Corvus Glaive, Proxima Midnight en Cull Obsidian hebben allemaal hun eigen stijl en hebben zelfs iets angstaanjagends. Begrijpelijk dat deze karakters met iemand als Thanos rondtrekken.

Avengers: Infinity War is van het begin tot het eind een achtbaan en zit boordevol actie en emotie. De bekende humor is subtiel en op de juiste momenten toegevoegd. Tien jaar lang heeft Marvel geïnvesteerd in dit epos en met Infinity War weten ze die verwachtingen waar te maken. Het einde van de film laat je verlangen naar meer en laat je vol vragen zitten. Denk hierbij aan het gevecht in Civil War maar dan tegen de slechteriken en met een flinke dosis aan adrenaline. Deze film heeft ballen en trapt jou waar het je pijn doet.  Oh en zoals we gewend zijn van Marvel-films, blijf even zitten als de aftiteling verschijnt.