Asus ROG Phone

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Asus ROG Phone

Niet iedereen is er blij mee, maar er worden steeds meer games gespeeld op mobiele telefoons. Daarom zetten gamemakers steeds meer in op games voor mobiel en wordt de kwaliteit daarvan ook steeds beter. Dat vraagt meer van onze smartphones en daarom heeft Asus een telefoon speciaal gemaakt om op te gamen: de Asus ROG Phone.

De Asus ROG Phone is een high-end smartphone met een aantal extra toevoegingen om de telefoon net wat geschikter te maken om te gamen dan die van de concurrenten. Zo heeft de telefoon schouderknoppen en een speciale fan om het toestel te koelen. De vraag is of dat enkel grappige gimmicks zijn of dat je er als gamer ook echt iets aan hebt.

Specificaties

Voordat we kijken naar de toeters en bellen, kan het geen kwaad om even onder de motorkap van de Asus ROG Phone te kijken. De telefoon zit in het high-end-segment en is te vergelijken met flagships van afgelopen jaar, zoals een Huawei P30 of Samsung Galaxy S9, mede dankzij de snelle Qualcomm-processor en de 8 gigabyte aan werkgeheugen.

Asus ROG Phone 
 Pixel Vault

  • Processor:  Qualcomm Snapdragon 845
  • Werkgeheugen: 8 GB
  • Opslagruimte: 128 GB/ 512 GB
  • Scherm:  6 inch, Amoled
  • Resolutie: 2160 x 1080, 90hz

De adviesprijs zit met 899 euro voor het model met de meeste opslag wel aan de hoge kant in vergelijking met de directe concurrenten. Inmiddels is deze prijs wel wat gezakt, aangezien de telefoon eind 2018 uitkwam, maar in vergelijking met concurrenten blijft het toestel aan de prijs. Dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat dit geen standaard smartphone is, maar echt gericht is op gamers.

Gezien worden

Aan de voorkant lijkt de Asus ROG Phone nog aardig op een gewone smartphone, alleen de dubbele speakers vallen op. Dit door de lichte oranje tint, maar ook door het feit dat de meeste fabrikanten ervoor kiezen om de speakers aan de onderkant te plaatsen. Als ze al aan de voorkant zitten, dan is het vaak een enkele speakergleuf. Het voordeel van twee speakers aan de voorkant is dat je de telefoon zowel in landscape-modus als portrait-modus kunt gebruiken om te gamen, zonder dat de speakers bedekt worden.  Daarnaast heb je een echt stereogeluid, wat toch net even iets lekkerder klinkt dan een weggemoffeld boxje aan de onderkant van je telefoon.

Asus ROG Phone 
 Pixel Vault

Aan de achterkant valt het design meer op, waarbij strakke lijnen de boventoon voeren. Wat het meest in het oog springt is het oranje roostertje voor de koeling. Daarnaast prijkt het dikke rode logo van de Republic Of Gamers (ROG) op de achterzijde.  Hier is duidelijk te zien dat het niet om een gewone telefoon gaat en als je hiermee rondloopt, wil je laten zien dat je een gamer bent.

Het design van de telefoon is netjes in balans en als je het niet erg vind om met een wat opvallendere telefoon rond te lopen, is er weinig aan te merken op de layout van de Asus ROG Phone. Het enige echte minpunt aan de telefoon is het materiaal van de achterkant. Deze is gemaakt van hoogglanzend kunststof en voelt heel plastic aan. Sterker nog, ik dacht dat er een beschermfolie over de achterkant heen zat toen ik het toestel uit de verpakking haalde, maar dat bleek niet het geval. Dat geeft de telefoon een wat goedkoop gevoel en is ook in contrast met bijvoorbeeld het metalen luchtrooster, dat wel hoogwaardig aanvoelt.

Aan de achterzijde van de telefoon zitten twee lenzen, één van 9 megapixel en één van 12 megapixel. Hiermee kun je prima foto’s maken, zowel buiten als binnen bij minder licht. Daarnaast is de tweede lens een groothoeklens, waardoor je een lekkere grote beeldhoek hebt. Uiteraard kunnen er ook filmpjes met de telefoon worden opgenomen. Dit kan in 4K met 60 frames per seconde. Je kunt met de camera ook beelden tot 240 frames per seconden schieten, maar dat gaat wel ten koste van de resolutie.

Asus ROG Phone 
 Pixel Vault

Toeters en bellen

Hoewel de camera prima is, is dit niet het verkooppunt van de Asus ROG Phone. Het gaat juist om alle extra toeters en bellen, speciaal gericht op gamers. Ik noemde al het koelingrooster op de achterzijde, dat ervoor zorgt dat warmte beter kan ontsnappen tijdens het spelen van zware games en niet in de behuizing van je telefoon wordt vastgehouden.

Je kunt echter ook nog een stapje verder gaan door de speciaal meegeleverde cooling op je telefoon te monteren. Dit gaat ten koste van je batterij en het ziet er niet heel fraai uit, maar het zorgt er wel voor dat de telefoon langdurig zwaardere games kan draaien zonder al te veel problemen.

Subtieler zijn de schouderknoppen van de telefoon. Dit zijn geen fysieke knoppen die je in kunt drukken, zodat ze niet in de weg zitten als je de telefoon in portrait-modus vasthoudt. Eenmaal in landscape-modus kun je met je wijsvingers de schouderknoppen gebruiken, die op basis van druk registreren of je de schouderknoppen indrukt. Dit zorgt ervoor dat de telefoon als een handheld aanvoelt, zeker in combinatie met de twee luidsprekers aan weerszijden van het scherm.

Asus ROG Phone 
 Pixel Vault

Ook in de software zitten een aantal specifieke gamer-tools. Ten eerste is de layout van de menu’s in dikke strakke lijnen uitgevoerd en zit er een aantal speciale apps van Asus op. In het gamecenter kun je bijvoorbeeld zien hoeveel rekenkracht de CPU en GPU op dat moment leveren, wat de temperatuur is en hoe lang je telefoon al actief is. Tijdens het gamen kun je een speciaal menu tevoorschijn halen en verschillende opties instellen, zoals het gebruik van de speciale schouderknoppen.

Mocht je toch fysieke game-knoppen willen, dan kan dit ook. Asus biedt allerlei opzetstukken voor de telefoon aan, waarmee je de smartphone tot een echte handheld omtovert. Maar wel één waar je alleen Android-games op kunt spelen. De Asus ROG Phone zit daarmee een beetje in een niche. Je kunt er namelijk games mee spelen die je ook op een normale high-end smartphone kunt spelen. De kleine hardware en software-tweaks zijn netjes uitgewerkt, maar zijn van minimale toegevoegde waarde.