Assassin’s Creed Rogue wordt laatste op last-gen

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Assassin’s Creed Rogue wordt laatste op last-gen

Het ziet er niet naar uit dat we volgend jaar weer een Assassin’s Creed-game kunnen verwachten op onze oude vertrouwde consoles. Hoewel Ubisoft ons dit jaar nog Assassin’s Creed Rogue zal brengen, zal dat zeer waarschijnlijk de laatste worden voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Het zat er natuurlijk aan te komen. Met de komst van het nieuwe zal het oude plaats moeten maken. Dat is niet anders voor onze PS3s of Xbox 360s. Ubisoft’s Yves Guillemot is waarschijnlijk de eerste die openlijk afstand doet van de oude generatie consoles.

“Gezien de cijfers zullen we de PS3 en 360 dit jaar nog volop ondersteunen, of we dat volgend jaar nog steeds zullen doen is maar de vraag. De nieuwe consoles verkopen goed dus zullen we ons gaan concentreren op de nieuwe hardware. Na 2015 zal het waarschijnlijk niet meer rendabel zijn om software te maken specifiek voor de oude consoles.”

Gezien de gigantische install-base voor de oude consoles (80 miljoen verkochte exemplaren voor zowel de PS3 als de 360) lijkt dit misschien een domme zet, maar de PS4 verkoopt geweldig en op den duur zal men wel over moeten stappen, zowel consument als ontwikkelaar. Historisch gezien is Ubisoft al vaker de studio geweest die de oude generatie als eerste afschrijft en zich volledig focust op de nieuwe systemen.

In het geval van Nintendo was meneer Guillemot ook heel duidelijk: de Wii U is voor Ubisoft nagenoeg dood en begraven. Qua grote releases zal alleen Watch Dogs nog voor de Wii U verschijnen. Voor de rest zal het alleen dansgames worden.

“Wat we zien is dat games zoals Assassin’s Creed slecht verkopen op Nintendo-systemen, maar games zoals Just Dance weer wel. Wat we gaan doen is meer titels maken die het Nintendo-publiek meer aan zal spreken.”