Assassin’s Creed Rebellion

archief
Glenn Nouws op 20 januari 2020
Assassin’s Creed Rebellion

De Assassin’s Creed-franchise bestaat al iets meer dan elf jaar. Naast titels op de pc en consoles probeerde Ubisoft het met Identity ook op de mobiele platformen. Met een downloadaantal dat vijf jaar later net over de vijfhonderdduizend zit, kan je dit niet direct een succesverhaal noemen binnen de populaire franchise noemen. Nu proberen de makers het opnieuw met Rebellion. Doet deze mobiele titel het beter of is het opnieuw een flop?

Het is de 15e eeuw en de Spaanse Inquisitie is volledig in handen van de tempeliers. Torquemada en zijn rechterhand Ojeda kregen de opdracht van Rodrigo Borgia om op zoek te gaan naar een mysterieus artefact. Iets zegt mij dat dit wel eens een van die pieces of Eden zou kunnen zijn. Om een stokje voor deze plannen te steken krijgen spelers de opdracht om een heuse Brotherhood op te bouwen. Dit met alle personages uit de reeks.

Als assassin op pad

Net als in de games op pc en consoles gaat het in Assassin’s Creed Rebellion om sluipmoorden en moet je op missies om doelwitten uit te schakelen. Aan het begin van elke missie kies je drie personages van twee of meer verschillende klassen.

Zo heb je de assassins die goed zijn in sluipmoorden, maar dan weer moeten inboeten aan aanvalskracht. Verder heb je de enforcers, die goed zijn in krachtige aanvallen, maar geen sluipmoorden kunnen doen. Als laatste heb je de specialisten. Deze klasse is per personages verschillend. Het ene karakter kan genezen, het andere kan beter ontwapenen en nog iemand anders kan iedereen sterker maken.

Assassin's Creed: Rebellion 
 Pixel Vault

Tijdens de missies heb je enkele mogelijkheden. Zo doorzoek je met de drie personages verschillende kamers. Alvorens je een kamer binnengaat, kun je je personage nog een verdedigings-, stealth- of andere boost meegeven. Je kunt ook zien of het gekozen personage de vijand aankan. Kies je liever voor een sluipmoord of om geruisloos langs je vijand te gaan? Dan staat het slagingspercentage nog eens boven of naast het hoofd van je vijand.

We kunnen met geld strooien om vijanden de andere kant op te doen kijken bij een sluipactie of ze juist vermoorden om ongezien voorbij te kunnen gaan. Een aantal vijanden staat soms met hun rug naar onze personages. Je kunt deze vervolgens ongezien benaderen en een dolk in hun rug, nek of andere levensbedreigende plek steken. Mislukt een sluipmoord en staat je doelwit toevallig bij een alarmbel, dan zal deze versterking roepen en neem je het op tegen twee tegenstanders. Al deze elementen maken het geheel leuker en authentieker en dat kun je als fan waarderen.

Assassin’s Creed ontmoet Fallout Shelter

Wanneer je Fallout Shelter hebt gespeeld, komt het bouwonderdeel in Assassin’s Creed Rebellion je bekend voor. Net als in de post-apocalyptische game, moet je in Assassin’s Creed Rebellion een basis uitbouwen. Aan het begin van de titel krijg je toegang tot een verlaten burcht, waarvan alle kamers leeg staan.

Door niveau’s omhoog te gaan kun je bepaalde kamers omtoveren tot een ruimte om je helden te laten rusten, om hen te trainen of om nieuwe wapens en uitrusting te maken. Naast een ruimte omtoveren kun je deze ook verbeteren. Aan de hand hiervan kun je er dan weer voor zorgen dat je meer personages tegelijkertijd kunt trainen of dat ze sneller uitgerust zijn.

Assassin's Creed: Rebellion 
 Pixel Vault

Met alle grondstoffen of middelen die je met missies verdient, kun je je basis uitbouwen, verschillende kamers upgraden of je personages trainen in de daarvoor bestemde kamer. Naast deze dingen kun je er ook voor kiezen om extra wapens, medicijnen of uitrusting te maken. Iron of tin ore, linnen en goud kunnen gebruikt worden om nieuwe wapens en armor te maken.

Een koddige game

Aangezien de game op mobiele telefoons moet draaien, zijn er uiteraard wat concessies gedaan op het gebied van grafische kwaliteit. Ubisoft heeft ervoor gekozen om de personages popachtig vorm te geven, wat het een wat koddig geheel maakt.

Ook al is Assassin’s Creed Rebellion geen volwaardige titel in de serie, Ubisoft heeft er wel degelijk aandacht aan besteed om alle details te laten kloppen. Wanneer je bijvoorbeeld achter een muurtje, obstakel of de typische gordijntjes zit, dan kun je een vijand lokken met muntjes en dan klingelen deze over de grond.

Assassin's Creed: Rebellion 
 Pixel Vault

Wanneer je vervolgens een vijand doorboort met een dolk of zwaard, dan hoor je dit wapen echt in het lichaam van de vijand dringen. Zo klinkt het op dat moment alsof je echt iemand aan het vermoorden bent. Er is duidelijk aandacht aan besteedt aan het sounddesign en aan de animaties. Dat zorgt ervoor dat de game ondanks het koddige uiterlijk, wel degelijk als een serieuze Assassin’s Creed-game aanvoelt.

De keerzijde van de medaille

Er is aan deze game jammer genoeg ook een keerzijde. Het grootste struikelblok zijn toch wel de microtransacties. Zo krijg je tijdens elke speelsessie van ongeveer een uur wel drie à vier keer een pop-up die betaalde extra’s aanprijst. Koop je deze vervolgens, dan ga je sneller vooruit in de game.

Naast pop-ups dwingt deze titel je ook op andere manieren bijna om je geld te spenderen. Na een tijdje spelen zijn de grondstoffen zo goed als op en ga je niet snel meer vooruit in de game. Op die momenten kun je alleen de weinige personages die je hebt levelen. Jammer genoeg kun je je personages ook niet op een andere manier versterken met bijvoorbeeld betere wapens. Hierdoor ben je te zwak om nieuwe missie te doen en voltooi je om deze reden bijna altijd dezelfde missies.

Aassassins Creed: Rebellion 
 Pixel Vault

 

Verder helpen de beloningen die je krijgt bij het levelen of de sporadische gratis kubus je hier ook niet bij verder. De enige oplossing om toch weer sneller vooruit te gaan is je spaarcenten aanspreken. Wanneer je dit niet wilt, dan zit er niks anders op dan de nieuwste missies te doen zonder de beste wapens en uitrusting. Vaak zonder succes.

Daarbij is de game ook niet helemaal stabiel en crasht deze zo nu en dan. Dit gebeurt vooral bij laadschermen en jammer genoeg ook tijdens missies. Als zo’n crash plaatsvindt, dan moet je de game helemaal opnieuw opstarten en moet je van voren af aan beginnen. Op drie dagen is dit zeker vijf keer bij mij voorgekomen. Jammer genoeg gebeurt dit ook bij andere spelers, zoals je kunt lezen op de pagina van de game in de App Store en Google Play.