Assassin’s Creed IV: Black Flag

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Assassin’s Creed IV: Black Flag

Assassin’s Creed (AC) kende al 3 voorgaande hoofddelen, met elk weer cross-platform elementen en vervolgen. De uitstekende combinatie van historie, science-fiction en action-adventure elementen zorgen ervoor dat er een zware last ligt op de schouders van ontwikkelaar Ubisoft. Zal Assassin’s Creed IV het publiek weer net zo goed kunnen overtuigen, dit maal in het land der piraterij?

Het verhaal van Assassin’s Creed is geworteld in de strijd tussen de Tempeliers en de Assassins. De strijd tussen deze twee fracties bracht ons al naar prachtige gebieden over de hele wereld waaronder Rome in de renaissance, Noord-Amerika ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog en meer. Achtergrond was de huidige tijd waarin Desmond Miles een afstammeling was van een van de belangrijkste bloedlijnen der Assassins. Deze sluipmoordenaars waren op zoek naar artefacten die ongelofelijk veel schade zouden kunnen uitoefenen indien ze in de verkeerde handen zouden vallen.

Assassins_Creed_IV_Black_Flag_02

Deel vier van de serie is echter niet op de gangbare manier gerelateerd aan de voorgaande delen. De actie zal zich gaan focussen op de strijd tegen piraterij door de Engelse vloot en daarnaast zal de strijd tussen de Tempeliers en de  Assassins worden blootgelegd. De speler kruipt in de huid van Edward Kenway, grootvader van hoofdpersonage Connor en vader van Haytham Kenway uit Assassin’s Creed III. Edward Kenway wordt door ontwikkelaar Ubisoft neergezet als “Privateer, Assassin & occasional pirate”, wat doet vermoeden dat de grens tussen goed en slecht net als in het voorgaande deel niet altijd duidelijk zal zijn.

Assassin’s Creed IV: Black Flag zal zich gaan afspelen in het Caribisch Gebied en zal net als zijn voorgangers een groot aantal historische plekken en personages bevatten. Zo toonden verschillende beelden al aan dat Kingston en Havana een grote rol zullen spelen en zullen grote piratennamen als Blackbeard en Benjamin Hornigold een rol hebben in het verhaal. Naast landmissies zullen ook de echte zeerovers hun hart kunnen ophalen met verbeterde zee missies waarin grootschalige gevechten zullen worden gevoerd met- en op Jackdaw, het schip van Kenway.

Assassins_Creed_IV_Black_Flag_03

De bekende hidden blades zullen weer terugkeren maar ook pistolen zullen een grote rol gaan spelen bij de gevechten. Nieuw zullen gevechten onder water zijn, waaronder aanvallen van grote dieren zoals haaien, maar ik verwachten nog meer belangstelling van Ubisoft in wat er zich allemaal afspeelt op de bodem van de oceaan. De E3 van dit jaar en persconferenties van Ubisoft lieten al een flink aantal minuten gameplay zien en hier uit bleek dat Assassin’s Creed IV weer de bekende besturing zal kennen, naast een uitgebreider vechtsysteem op zee.

Naast de algemene verhaallijn zal ook Assassin’s Creed IV weer vol zitten met kleinere zijmissies. Zo lieten gameplay beelden op de E3 ons zien dat er weer contracten voor huurmoorden konden worden aangenomen en zullen de zeemissies een grotere rol gaan spelen, voortbordurend op de missies die we al kenden uit Assassin’s Creed III. Deze zeemissies zullen worden uitgebreid (door bijvoorbeeld het samen stellen van eigen vloten) en zullen overal in de open wereld van AC aangenomen kunnen worden.

Assassins_Creed_IV_Black_Flag_04

Het varen van en naar eilanden en steden zal volgens de ontwikkelaar een grote rol gaan spelen in de game. De vrijheid van de piraterij was een belangrijke spil in de ontwikkeling van de gameplay en ik verwacht dan ook dat de grote, volgebouwde steden uit de eerdere delen ruimte zullen maken voor grootschalige en exotische locaties. Daarnaast zijn er volhardende geruchten dat ook typische piratennederzettingen zoals Tortuga een rol gaan spelen in de game.

De game zal ook een interactieve functie kennen, de ontwikkelaar toonde dat tijdens de game een tablet kan worden gebruikt als hulpmiddel. Zo konden kaarten worden opgevraagd en konden samengestelde vloten worden aangestuurd. Deze ervaring zou het spel een heel unieke draai kunnen geven indien het goed uitgewerkt wordt. Vooralsnog is er niet veel bekend over deze functie en bijvoorbeeld de samenwerking met de PlayStation Vita door de PlayStation 4. Assassin’s Creed IV: Black Flag zal uit komen op alle huidige consoles in oktober van dit jaar en zal ook worden uitgebracht op alle next-gen consoles.

Assassins_Creed_IV_Black_Flag_05