Apple kondigt nieuwe Mac Pro aan, beginnende vanaf 5.999 dollar

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Apple kondigt nieuwe Mac Pro aan, beginnende vanaf 5.999 dollar

Apple heeft na een lange afwezigheid een nieuwe versie van de Mac Pro aangekondigd. Het nieuwe model moet de oude ‘prullenbak’ vervangen en is gericht op creatieve en technische professionals. Aan het apparaat hangt dan ook een stevig prijskaartje, beginnende bij net geen 6000 dollar.

Tijdens de World Wide Developers Conference van Apple in San José, Californië deed Apple een nieuwe versie van de Mac Pro uit de doeken. De voorganger van de professionele computer stamde uit 2013, maar werd gehekeld door een slecht ontwerp dat problemen had met de hitte en weinig mogelijkheden bood om het systeem te upgraden. Met de nieuwe Mac Pro wil Apple beide problemen rigoureus aanpakken.

De nieuwe Mac Pro heeft een compleet nieuw ontwerp, maar doet wel denken aan de oudere Mac Pro-machines, die ook een geperforeerd ontwerp hadden. De grote gaten moeten zorgen voor meer luchttoevoer aan de krachtige onderdelen in het apparaat. Binnenin het chassis kunnen gebruikers het apparaat configureren met een Intel Xeon-processor, die op kan lopen tot een model met 28 cores, 300 watt aan stroom en een stevige ventilator.

Daarbij krijgen gebruikers ook 12 sloten om RAM-geheugen in te stoppen, wat in totaal op kan lopen tot een enorme 1,5 terabyte aan werkgeheugen. Ook zijn er op het moederboord standaard 8 PCI-Express sloten aanwezig, waarvan er vier geschikt zijn voor de nieuwe MPX-modules. Deze nieuwe modules kunnen onder andere grafische kaarten bevatten en hoeven dankzij een unieke aansluiting geen extra stroomkabels meer te hebben. Apple gaat de machine aanbieden met AMD Radeon-kaarten, beginnende bij de Radeon Pro 580X en oplopende naar een dubbele Radeon Pro Vega II.

De machine beschikt standaard over twee USB-A poorten, vier USB-C / Thunderbolt 3 poorten en twee 10 gigabit ethernetpoorten. Dit alles komt natuurlijk wel met een stevig prijskaartje: de machine begint bij 5,999 dollar, maar zal snel in prijs oplopen naar gelang er betere onderdelen inkomen. Hoewel het prijskaartje stevig is, zijn dergelijke bedragen niet ongebruikelijk voor professionele computers zoals deze.

Naast de nieuwe Mac Pro heeft Apple ook een nieuw bijbehorend beeldscherm aangekondigd. De nieuwe Pro Display XDR is een 32 inch beeldscherm met een 6K Retina-resolutie van 6016 bij 3384 pixels. Het haarscherpe beeldscherm heeft een design in lijn met de Mac Pro en zal te koop zijn voor 4,999 dollar voor het basismodel, of 5,999 voor de versie met een mat scherm. Een voet wordt niet standaard meegeleverd, maar gebruikers kunnen kiezen voor een VESA-ophangsysteem voor 199 dollar of een stalen voet voor 999 dollar.

Apple Pro Display XDR 
 Pixel Vault