AOC G2790PX gaming monitor

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
AOC G2790PX gaming monitor

Bij het bouwen van een mooie gaming setup wordt er natuurlijk eerst gekeken naar de pc zelf, als er dan nog budget over is naar een goed toetsenbord en muis en tot slot naar een toffe headset of ander geluidssysteem. Het beeldscherm komt bij de meesten onderaan het lijstje, terwijl ook daar belangrijke verschillen gemaakt kunnen worden voor de game-ervaring. Met de G2790PX probeert AOC net boven het maaiveld aan standaard monitoren uit te stijgen.

De G2790PX is een 27 inch monitor, gericht op de gamende consument en dan voor shooter-fans in het bijzonder. Met een resolutie van 1920 x 1080 is het namelijk geen scherm voor het draaien van games op hoge resoluties, maar is het met dit scherm vooral de bedoeling dat de verversing zo hoog mogelijk is. Dit om screen tearing en ghosting tot een minimum te beperken. Lukt dat de AOC G290PX goed genoeg om de lagere resolutie te verantwoorden?

Met 144Hz naar kantoor

Nog voor we het scherm hebben aangezet, valt in ieder geval op te merken dat het scherm er bijzonder fraai uitziet. Het is een vrij minimalistisch design, waarbij je alleen aan de rode lijst aan de onderkant van de monitor kunt zien dat het niet om een standaard kantoorscherm gaat. Daarnaast door het feit dat aan de achterzijde een complete usb-hub aanwezig is en een opening in de arm, om kabels doorheen te leiden. Dat is prettig, want je kunt naast een displaykabel ook twee hdmi-kabels in het beeldscherm kwijt en daar komen dan de drie usb-poorten nog bij. Mocht je alle poorten willen gebruiken, dan kun je ook nog gebruikmaken van de klassieke vga-poort.

Het scherm heeft een zeer dunne rand, wat bijdraagt aan het minimalistische uiterlijk. Wat wel jammer is, is dat wanneer je het scherm aanzet er toch nog een smalle, zwarte balk aan de bovenzijde en weerszijde van het beeld zit. Daardoor denk je in het begin even dat je pc de verkeerde resolutie doorgeeft, maar vervolgens blijkt dit bij het scherm te horen. Je raakt er snel genoeg aan gewend, maar door de zeer dunne kunststof rand kun je enigszins misleid worden.

AOC-G2790PX-Gaming-Monitor-3

Ondanks dat ziet de AOC G2790PX er toch luxe uit. Hoewel de omlijsting van het standaard glanzende, zwarte kunststof is, wordt je aandacht getrokken naar de mat rode lijst aan de onderkant. Doordat de voet ook nog eens klein is gehouden, springt de rand er extra uit en dat tilt het scherm net even boven het standaard aanbod uit qua looks. Dat en de verversingsfrequentie van 144Hz.

Excel in overdrive

144Hz ligt aardig boven de gebruikelijke 60Hz voor een monitor. Het is dan ook geen beeldscherm voor op je werk. Hoewel in Excel werken op 144Hz leuk klinkt, heb je daar natuurlijk helemaal niets aan. De hoge frequentie en een minimale vertraging van 1ms moeten ervoor zorgen dat je zonder screen tearing en ghosting de meest actievolle games kunt spelen.

Screen tearing heb ik tijdens het spelen niet meer kunnen bespeuren, maar er is nog altijd wel enige ghosting. Daarbij is het ook vooral van belang hoe je de monitor instelt. In de instellingen van de G2790PX kun je met de ‘overdrive’-optie het een en ander tweaken, waarbij voornamelijk op de hoogste stand behoorlijk wat ghosting voorkwam. Op de lagere standen gelukkig niet en dan is de vertraging alsnog heel laag.

Voor een optimale speelervaring ondersteunt de monitor AMD FreeSync, waarmee de frequentie wordt aangepast op de snelheid van de game. Helaas heb ik dit niet kunnen testen, want dit werkt alleen met AMD-kaarten. Wanneer je dus net als ik ook een Nvidia-kaart hebt, is het beter om even verder te kijken naar een scherm dat het vergelijkbare G-sync ondersteunt.

Veel opties, vervelend pookje

De kleuren van het scherm vielen me in eerste instantie erg tegen, vanwege een hoge saturatie van roodtinten. Gelukkig was dit snel verholpen met een andere preset die je kunt kiezen in het menu van de monitor zelf. Hier zie je ook duidelijk terug dat het een game-monitor is, want de presets variëren van ‘FPS’ tot aan ‘Racing’.

AOC-G2790PX-Gaming-Monitor-4

Nu kan het goed zijn dat tussen de presets niet de precieze afstelling van jouw voorkeur zit en gelukkig kun je in dat geval zelf aan de knoppen draaien. Van zwartwaardes tot aan inputlag: je kunt het naar je eigen inzicht afstellen. Helaas moet dit wel met een klein pookje aan achterkant van het scherm. Hoewel AOC zeker niet de enige fabrikant is die van dit besturingsmechaniek gebruik maakt voor hun monitor-instellingen, blijft het een bijzonder gebruiksonvriendelijke manier van navigeren.

Gelukkig is dat wel meteen het enige ergonomische hekelpunt. De monitor kan namelijk een graad of zestig horizontaal om zijn eigen as draaien en het scherm is ook een klein beetje verticaal te kantelen. Daarnaast zit er aan de arm een rail, waarmee het scherm met een lichte duw hoger of lager gezet kan worden. Zo hoef je het scherm niet op een pak printerpapier te zetten om nekkrampen te voorkomen. AOC maakt zelfs nog een extra handreiking naar de streamende gamer, want het scherm is volledig te kantelen wanneer je het beeld staand wil weergeven. Om alleen een chatscherm te tonen is de 144Hz frequentie dan wel weer een beetje overkill, maar het is fijn dat de optie er is.

Een betaalbare frequentie

De weergave van de AOC G2790PX laat nog zeker wat te wensen over en de beperking tot de FreeSync van AMD is ook jammer. Feit blijft dat je voor de adviesprijs van €279,- een gaming monitor in huis haalt. De 144Hz maken echt het verschil als je veel shooters speelt en als je budget hebt om je setup compleet te maken met een goede monitor, is dit een hele goede optie.

Daarbij moet wel vermeld worden dat de monitor een specialist is en er duidelijk is bezuinigd op randzaken. Dat is niet erg, maar betekent wel dat het scherm niet heel erg flexibel is in gebruik. Wanneer je overdag werkt als grafisch vormgever, dan gaat het kleurbereik van de G2790px niet genoeg zijn. Daarnaast blijft de resolutie van 1920×1080 aan de lage kant. Dat is voor het spelen van een shooter geen ramp, maar als je ’s avonds wel een serie in 4k wil kijken, kom je van een koude kermis thuis. Overigens niet alleen vanwege de resolutie, want de boxen die in het scherm zitten, produceren niet veel meer dan een blikkerig gemompel.

Toch kunnen we dat AOC niet kwalijk nemen, want de monitor voldoet ruim aan alle basisvoorwaarden van een goede gaming monitor. De afwerking en verstelbaarheid van het scherm zijn daarbij al een mooie extra.