AOC AG322QCX monitor

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
AOC AG322QCX monitor

Een monitor is een van die onderdelen van je setup die je vaak maar voor lief neemt. Zolang je er mee uit de voeten kan, is het wel prima. Zo heeft het vervangen van een console, grafische kaart of processor een hogere prioriteit dan die van je monitor. Tot het moment dat je een nieuwe monitor voor ogen krijgt: dan snap je niet hoe lang je met die oude bul hebt kunnen werken (of in ons geval vaak gamen). Kevin begeeft zich momenteel precies in die positie na het testen van de monsterlijk grote AOC AG322QCX.

Normaliter game ik op een Full-HD 27” monitor. Op zich niets mis mee, al zit ik er normaliter misschien iets te dicht op. Het beeld is echter goed in verhouding met mijn blikveld, waardoor het makkelijk is voor zowel werk als gamen. Toen het verzoek kwam om de nieuwe 32” monitor van AOC te testen, was het even slikken. Want wanneer is groot té groot? De AG322QCX zoals de monitor volmondig heet, blijkt op dat randje te balanceren. Voordat we daar wat dieper op ingaan, eerst wat specificaties op een rijtje.

Een beest van een monitor

De AG322QCX van AOC is een 31,5 inch monitor, ondanks dat de naam iets anders doet vermoeden. Daarbij maakt de Taiwanese fabrikant gebruik van een MVA-paneel met de afmeting van 69,3 cm breed bij 39,2 cm hoog. Mochten MVA-panelen niet bekend bij je voorkomen, dan ben je niet de enige. Dit type panelen wordt namelijk tegenwoordig nog maar in beperkte maten gebruikt, in plaats van populairdere panelen zoals IPS- of TN-panelen.

AOC AG322QCX 
 Pixel Vault

De voornaamste reden dat MVA-panelen tegenwoordig minder worden gebruikt, is omdat ze vaak een lagere reactietijd hebben dan bijvoorbeeld TN-panelen. Een cruciaal onderdeel natuurlijk wanneer je het product op gamers richt. Gelukkig is dat geen probleem bij de monitor van AOC, want de fabrikant heeft de reactietijd weten te beperken tot 4ms. Niet zo laag als sommige duurdere concurrenten (helemaal bij een monitor van dit formaat), maar zeker geschikt voor de snellere games.

Het gebogen paneel beschikt daarbij over een nette resolutie van 2560 bij 1440 pixels, waarbij het met de (W)QHD-resolutie tussen Full HD en 4K in valt. Zeker niet het maximale, maar voor gamers die momenteel nog op een Full HD-monitor spelen een welkome upgrade. Als gamer zal je daarbij ook meteen genieten van een refresh rate van 144Hz. Perfect wanneer de game die je speelt een hoog reactievermogen vereist, zoals bijvoorbeeld Counter-Strike: Global Offensive of Overwatch.

Lekker gamerig

Dit vlotte paneel wordt omhuld door een behuizing die duidelijk op de gamer is gericht. Dat wil zeggen: strakke lijnen, stalen elementen en natuurlijk RGB-verlichting. Want welk gaming-product kan er nou tegenwoordig geen RGB-verlichting meer hebben. In dit geval wel heel letterlijk genomen omdat je alleen kunt kiezen uit rood, groen en blauw, maar dat terzijde. De RGB-verlichting is overigens zeker niet hinderlijk bij de AG322QCX: deze zit zowel in de onderkant van de behuizing als in de achterkant van de monitor verwerkt. Dit zal echter alleen maar opvallen als je de monitor tegen een vlakke muur hebt staan en niet in bijvoorbeeld een hoek, zoals bij ondergetekende het geval is. Mocht je overigens nou helemaal niets hebben met RGB-verlichting, dan is het ook mogelijk om deze te dimmen of zelfs helemaal uit te zetten.

AOC AG322QCX 
 Pixel Vault

De monitor rust daarbij op een stevige stalen voet die flink wat gewicht toevoegt aan het geheel. Daartegenover staat natuurlijk wel dat de monitor zeer stabiel op je bureau staat en niet zomaar gaat staan wiebelen, zelfs als je wat druk uitoefent op je toetsenbord tijdens een waardeloos potje Battlefield 1 (dit is veelvuldig getest). De voet is daarnaast zeer flexibel in het verstellen van je monitor, met de mogelijkheid om de monitor in de hoogte te kunnen verstellen, maar ook te draaien en te kantelen.

Aan de achterzijde van de monitor zet het gamer-uiterlijk zich gewoon door. De matzwarte achterkant wordt deels afgedekt door een zilveren paneel dat zo van een Alienware-machine of Transformer af zou kunnen komen. Hierin komt ook de eerder genoemde verlichting natuurlijk terug. Een leuke toevoeging aan de achterzijde is een klein kunststoffen vleugeltje dat uit kan klappen om je hoofdtelefoon aan op de hangen.

AOC AG322QCX 
 Pixel Vault

Voor ieder kabeltje een plekje

Natuurlijk gaat het aan de achterzijde van de monitor niet om het gamerige uiterlijk of het handige vleugeltje, maar om welke kabels je er allemaal in kunt prikken. Gelukkig biedt AOC hier meer dan voldoende ruimte voor met verschillende handige aansluitingen en een aantal interessante toevoegingen. Qua beeldaansluitingen zien we aan de achterkant een tweetal DisplayPort 1.2 aansluitingen, net als een tweetal HDMI 2.0 aansluitingen. Deze selectie wordt aangevuld door een ietwat verouderde VGA D-sub poort.

In diezelfde rij is de gebruikelijke line-in aansluiting te vinden samen met een pass through voor je microfoon, net als een stroomingang voor de meegeleverde voeding. Een opvallende toevoeging in dit rijtje is een mini-USB ingang voor de bijgeleverde afstandsbediening. Inderdaad: de AG322QCX komt met zijn eigen afstandsbediening om gemakkelijk van kanaal te verwisselen, enkele instellingen aan te passen of tussen verschillende game modes te schakelen.

AOC AG322QCX monitor

In de praktijk blijft deze echter vaak links liggen, omdat de knop onderop het beeldscherm makkelijker is. Daarbij zeg ik expres knop in enkelvoud, want de aan-uit knop is ook meteen een pookje waarbij je door menu’s kan bladeren en verschillende instellingen vlot kunt openen. Het enige nadeel van dit pookje is dat het niet heel stabiel aanvoelt. De vraag is dan ook of dit pookje het vier jaar lang zou overleven.

Om het geheel af te maken, zijn daarnaast nog aansluitingen voor je hoofdtelefoon te vinden, opgesplitst in audio en microfoon, mocht je hoofdtelefoon hier twee losse kabels voor hebben. Heb je een gecombineerde kabel, dan is de hoofdtelefoon aansluiting voldoende. Daarbij zijn er ook twee USB 3.0 aansluitingen te vinden, waarvan er eentje ook Fast Charge ondersteund. Handig wanneer je jouw telefoon snel wilt opladen. Om de koppeling tussen monitor en pc mogelijk te maken zit er ook nog een USB 3.0 uitgang op, waarmee je de monitor met de bijgeleverde kabel aan je systeem kan koppelen.

In de praktijk

Natuurlijk is zo’n hele lijst met specificaties leuk en aardig, maar het gaat er uiteindelijk om hoe de monitor in het dagelijks gebruik is. Over het algemeen komt de AG322QCX prima uit de bus en dat is vooral te danken aan de prima technologie die de monitor aan boord heeft. De monitor geeft over de hele oppervlakte scherp beeld en lijkt daarnaast geen last te hebben van light bleed (waarbij het beeldscherm aan de randen lichter is dan in het midden), iets wat natuurlijk erg prettig is bij een monitor van dit formaat.

AOC AG322QCX 
 Pixel Vault

De belangrijkste onderdelen voor gamers zijn natuurlijk de reactiesnelheid en de refresh rate van de monitor en die zijn dik in orde. Games voelen responsief aan en je hebt niet het idee dat je schoten mist omdat het beeld te langzaam reageert. Daarnaast is het heerlijk om games op een hogere framerate te spelen dan dat je standaard 60Hz monitor normaliter ondersteund. Het is dan ook wat men zegt: als je eenmaal gewend bent aan hogere snelheden, is het lastig zijn om terug te gaan.

Struikelblokken

Dat de AOC AG322QCX een dijk van een monitor is, brengt echter ook meteen twee struikelblokken mee die je in je achterhoofd moet houden. Eentje is natuurlijk het enorme formaat van de monitor, iets wat best zwaar kan zijn voor de ogen. Vooral wanneer je een lichte achtergrond op je scherm hebt (zoals tijdens het schrijven van deze review) wil de lichtopbrengst best vermoeiend voor je ogen. Het is dan ook een verstandig idee om rekening te houden met de afstand tussen jou en de monitor.

Daarnaast is er nog de pijn in de portemonnee die je gaat voelen, want een monitor van dit formaat is natuurlijk niet heel goedkoop. De adviesprijs van de monitor ligt momenteel op 599 euro, al is deze bij sommige webshops ook voor minder te verkrijgen. Een hele kluif waarbij je jezelf moet afvragen hoeveel waarde je hecht aan een monitor. Speel je op competitief niveau en zijn dergelijke eigenschappen zoals een hoge refresh rate en een lage reactietijd belangrijk voor je, dan is de AG322QCX zeker geen slechte keuze.  Is game echter gewoon een leuke hobby voor je, dan moet je jezelf afvragen of je het geld niet ergens anders beter in kunt investeren.